Malmö

Här kan du plocka frukt gratis

I trädgården vid Östervärn växer pepparrot, päron, äpplen, plommon, björnbär och valnöt. Men frågan är om den ska förbli en gratis fruktträdgård eller om man ska bygga bostäder på tomten.

Det plingar till i Ilmar Reepalus (S) mejlbox. Värnhemsbon Fredrik Linander undrar om kommunens högste politiker är intresserad av att rusta upp ett övergivet grönområde mellan järnvägsspåret vid Östervärn och Ellstorp.
”Redan nu växer det bla. nypon, vild pepparrot och gamla fruktträd på området (päron mest, fina sorter som för övrigt mognar de närmaste veckorna!) så varför inte göra en ätlig park?!” skriver Fredrik Linander i mejlet.
På andra sidan Södra Bulltoftavägen, precis intill Bilias serviceverkstad, ligger koloniområdet Hagstorp. För ett tiotal år sedan var det övergivna grönområdet också ett koloniområde.
Men det fick det sluta att vara när Kontinentalbanan byggdes om i slutet på 1990-talet.
Det en och en halv meter höga kanadensiska gullriset bäddar in platsen i gult och håller höghusen, köpcentret och trafiken på avstånd.
Åtta meter höga päronträd, äpplen, vild pepparrot, björnbär, plommon. Frukterna, bären, grönsakerna, örterna och träden struntar i att de har övergivits.
Max Nordström och Olle Andersson har redan tagit en plätt i anspråk.
I lådor odlar duon mangold, sallad och kål. Några buskar bort står ett nyplanterat valnötsträd och en nysatt mini-kiwi.
– Det är fin jord här. Den passar för grönsaksodling. Om det här fick utvecklas skulle det få en positiv effekt på området, säger Olle Andersson.
Marken gillas av många. Förutom odlingsduon och Fredrik Linander träffar Sydsvenskan Fabian Rimfors, Jennie Skoglund, Emily Edlund Josephson, Weronika Swiergiel och tvåårige Nikolai Linander.
– Det här skulle kunna bli Malmös fruktträdgård, säger Fabian Rimfors och berättar att den vilda pepparroten har helt annat ”tjong” än odlad.
– Och snacka om lokalproducerat. Och ekologiskt, säger Weronika Swiergiel.
Ilmar Reepalu sätter sig ner vid datorn och skriver:
”Hej Fredrik. Tack för ditt brev. Din idé om en ’ätlig park’ låter trevlig och intressant.”
Sedan skickar han vidare mejlet till kommunalrådet Anders Rubin (S), med ansvar för Malmös stadsmiljö.
– Vi vill väl egentligen inte att det ska hända någonting där just nu. Men ett spatiöst markutnyttjande är inte det som dominerar min tankevärld när vi har 7 000 nya invånare och ingen plats för dem, säger Anders Rubin.
Kommunen betraktar marken som ett utredningsområde för framtida stadsutveckling.
– Vi prioriterar i och för sig grönområden. Men här får många hus plats och hela kvarteret kan mycket väl bli stadsmässig bebyggelse i framtiden, säger kommunalrådet.
Det är inte kommunen som äger frågan i första hand. Marken ägs av Jernhusen, SJ:s fastighetsbolag.
Jernhusen har inga planer på att fortsätta äga marken. Förhandlingar om en försäljning pågår med olika parter, inklusive Malmö stad.
– Jag har varit ute och tittat på området. Det ser väldigt fint ut. Vi skulle kunna köra bort människorna utan vidare. Det har vi gjort med uteliggare och narkomaner i flera år.
– Nu är det en annan typ av människor. Så visst, odla ni. Men det får inte anta för stora proportioner. Så småningom måste de maka på sig, så enkelt är det, säger Thomas Franzon, projektledare på Jernhusen.
Gå till toppen