Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Privatapotek hindras av teknik

Småföretagare ska ta över hundratals statliga apotek. Men priset på det gemensamma datasystemet utesluter de minsta företagarna.

Apoteksmonopolet är borta men ännu har inget
privat apotek öppnat. Orsaken är att datasystemet ännu inte har blivit färdigt.
I Lödde centrum har apotekaren Magnus Wetter väntat i tre månader på att få slå upp dörrarna till sin nya hyrda lokal. Plåster, badolja, tvål och andra icke receptbelagda varor finns redan på hyllorna men så länge han inte har datasystemet får han inget apotekstillstånd från Läkemedelsverket.
– Och jag kan inte beställa några varor innan jag har apotekstillståndet, säger han.
Dessutom är det osäkert om han kan öppna över huvud taget. Förra veckan fick han veta att datasystemet som behövs för att kunna expediera recept ska kosta 800 000 kronor per år.
– Det är ett chockpris – för en kassa och en etikettskrivare.
Andra leverantörer håller på att utveckla nya system men hittills finns bara Apotekets. Magnus Wetter räknar med en omsättning på tre miljoner kronor och har ingen möjlighet att lägga 25 procent på ett IT-system.
– Ett vanligt apotek har IT-kostnader på två procent. Det blir inte konkurrensneutralt som riksdagen har bestämt att det ska vara, säger han.
Eva-Britt Gustafsson, vd på Apoteket omstrukturering AB, säger att de privata apoteken måste ha en viss storlek. Minst tjugo miljoner kronor i omsättning, uppskattar hon. Då har företagaren också råd med datasystemet till dess självkostnadspris.
– Det är en komplicerad bransch med höga krav på säkerhet. Det är klart att man måste komma upp i en viss volym. Jag kan inte heller starta ett flygbolag om jag inte har kunskap och pengar. Det funkar inte.
Utesluts då inte mindre apotek på små orter?
– Nej, vi har över 900 apotek och det kommer att finnas fler i framtiden samt över 900 ombud på olika orter. Vill man börja i liten skala kan man börja sälja receptfria läkemedel, vilket kommer att bli möjligt efter den 1 november i år.
Att datasystemet tar tid att utveckla beror på att det är komplicerat och att patientsäkerheten måste sättas i första rummet, säger Eva Reimers, kommunikationschef på Apotekens service AB. Det var också känt från början att det skulle dröja innan ett system skulle bli färdigt.
– Systemleverantörerna har hållit på ett tag med att utveckla sina system men naturligtvis måste de också veta vad de har för kundunderlag för att kunna göra tunga investeringar.

FAKTA/Apoteksmonopolet

Sedan den 1 juli 2009 har staten inte längre monopol på att driva apotek.
Ambitionen är att 466 av de drygt 900 apotek som finns i Sverige ska säljas till större intressenter och att 200 apotek ska drivas av enskilda entreprenörer. Det går även att starta nya apotek med tillstånd från Läkemedelsverket.
Syftet är att göra det lättare för kunderna att få tag på läkemedel, få bättre öppettider och förbättra servicen.
Alla apotek ska vara full-
serviceapotek. De behöver inte ha all medicin hemma, men ska kunna beställa den.
Hur många som ansökt om att få driva privata apotek är sekretessbelagt.
Källa: Apoteket omstrukturering AB
Gå till toppen