Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Drömmar om undergången

Hypnotiskt förtrollande och måleri där verklighet och friktion flyter samman. Carolina Söderholm har tittat på verk av David Krantz och Johan Furåker.

Johan Furåker, At the Embassy, på Galleri Ping Pong. Obs. BIlden är beskuren.
I en inte alltför avlägsen framtid har Bergsgatan svämmat över. Bilvrak och trasiga skyltdockor vilar på botten intill vajande sjögräs och dränkta husfasader. Jag justerar 3D-glasögonen på näsan och dyker djupare in i David Krantz mjukt kluckande undervattensvärld på Galleri Lilith Waltenberg. Där simmar fiskarna in och ut genom galleriets sönderrostade entré, färgerna tyst skimrande i det gröna havsdunklet.
2009 tycks vara året då klimatkrisen definitivt tränger in i konstvärlden. Ekologiska reflektioner av såväl utopisk som dystopisk karaktär finns att se på bland annat Wanås och Bonniers konsthall i Stockholm. Temperaturen stiger, både i verkligheten och för samtidskonstens engagemang.
Få gestaltar dock undergången lika hypnotiskt förtrollande som David Krantz. Med suveränt använd 3D-teknik frammanar han en ännu exotisk framtid, medan en digital bildsvit av sällsamma urtidsdjur får tidsperspektivet att svindla. Precis som i tidigare animationer – minns det fantastiska, Gulliverinspirerade insektslandskapet Brobdingnag på Malmö konsthall 2006 – skapar han ett viktlöst tillstånd av saga och realism, som jag endast motvilligt lämnar.
Men det finns fler sätt att handskas med en drömsk realism. Johan Furåker har i hög grad byggt sitt konstnärskap kring en säregen figur, Albert Dadas, den förste patologiske turisten. På Galleri Ping Pong visar han en ny serie verk kring den tvångsmässige vandraren från sent 1800-tal.
Verklighet och fiktion flyter samman i hans måleri, vars sakligt distanserade uttryck utgör en effektfull kontrast till det undermedvetnas suggestiva drivkrafter, så centrala för Dadas livsöde. En liten men naggande god uppföljning till Furåkers examensutställning på Malmö konsthögskolas elevgalleri tidigare i år.
Carolina Söderholm, konstkritiker och konstvetare.

Konst

David Krantz. Blub blub, Galleri Lilith Waltenberg, Malmö. T o  m 24.10.
Johan Furåker. Galleri Ping Pong, Malmö. T o m 17.10.
Gå till toppen