Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husägare i konkurs efter fyra års strid

Utan framgång har både regeringen och kommunen försökt tvinga bort fastighetsägaren från Sorgenfri.

I januari 2006 skulle en privatperson köpa en fastighet på Sorgenfri för 7,5 miljoner kronor. Men affären gick om intet eftersom Malmö stad visade intresse för fastigheten.
Om läget anses vara av allmänt intresse har kommunen rätt att tränga sig före i kön och köpa fastigheten.
Området ingår i kommunens planer att göra Sorgenfri till innerstadsstråk med butiker och bostäder. Fastigheten är av stor betydelse för den utvecklingen, menar kommunen.
I april 2006 valde Malmö stad att utnyttja sin förköpsrätt. Men det ville köparen som stått först i kön inte gå med på. Då klev regeringen och miljöminister Andreas Carlgren (C) in och klargjorde att kommunen hade lagen på sin sida.
Men fastighetsägaren har totalvägrat att sälja. Trots att kommunen ansåg att priset var alldeles för högt erbjöds ägaren 7,9 miljoner kronor för den 2 954 kvadratmeter stora fastigheten.
Efter att kommunen stämt ägaren, ett litet privat företag som ägs av bolagets vd – en Malmöbo i 65-årsåldern – slog Malmö tingsrätt fast att ägaren skulle betala böter på 3,5 miljoner kronor.
Vd:n har svarat med att stämma både Malmö stad och deras advokater.
Dessutom har han skickat fakturor till kommunen. Senast i veckan, då vd:n i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S), kräver nästan 25 miljoner kronor i ersättning.
Fastighetsägaren anser sig ha ”rättsimmunitet” att kommunen använt ”maffia”-metoder. Tingsrätten har avvisat ägarens alla krav.
Till Sydsvenskan har vd:n tidigare sagt:
– Kommunen har agerat otillbörligt. Särskilt deras jurister.
Affären har sysselsatt kommunens fastighetskontor i snart fyra år.
Just nu har kommunen en vilande lagfart på fastigheten. Men inget köpebrev
Snart kan affären vara över. Fastighetsägaren har nu gått i konkurs. Uppgiften att få fram ett köpebrev som kan avsluta affären vilar på konkursförvaltaren.
– Vi har verkligen försökt förklara för fastighetsägaren att vi bara vill slutföra köpet. Och vi har försökt förstå vad problemet är. Men vi har aldrig fått någon förklaring, säger advokaten Anders Forkman, som företräder kommunen.

Kommunen har företräde att köpa

För att undvika att mindre seriösa personer eller företag blir ägare till flerbostadshus i Malmö måste köpare söka förvärvstillstånd. I samband med ett ägarbyte har kommunen också rätt att gå in som köpare om de anser att fastigheten är av allmänt intresse.


Planen: Gör Norra Sorgenfri till en del av innerstaden
Enligt kommunens översiktsplan från 2006 är fastigheten avsedd för bostäder och service. Skriften ”Vision Norra Sorgenfri – inför omvandling och planarbete”, utgiven av kommunen, beskriver hur området ”skall bli en integrerad del av den utvidgade innerstaden”. Rivningsarbeten i området har redan börjat.


Sex fall under 2000-talet

Kommunen har utnyttjat sin förköpsrätt sex gånger under 2000-talet:

Jordbruksmark i Klagshamn.

Skoltomt i Västra hamnen.

Jordbruksmark i Glostorp.

Herrgården på Rosengård.

Fastigheten på Sorgenfri.

Handelsträdgården mellan badplatsen och reningsverket i Klagshamn (regeringen håller på att ta ställning i frågan).

Gå till toppen