Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen middag utan potatis

– Jag måste äta potatis varje dag, annars känns det inte som att jag har ätit middag, säger potatisförsäljaren Inger Callmer.

GESSIE. Hon väljer noga vilken potatis som passar till vilken rätt. I kväll blir det kålpudding och ett par kokta King Edward.
För tolv år sedan bestämde sig Inger Callmer för att byta karriär. Hon sade upp sig från jobbet som förskollärare och efter en starta eget-kurs på arbetsförmedlingen drog hon i gång företaget Gessie potatis gårdsbutik.
– Jag har aldrig ångrat mig, även om det har gått lite trögt vissa år.
Varje år skördar maken Bengt och sonen Johan runt trehundra ton potatis. Det mesta säljs i gårdsbutiken, en del på Bondens marknad på Drottningtorget i Malmö och några ton går till grossister. I dagsläget har de nio potatissorter till salu, populärast är King Edward tätt följd av Bintje.
– Och Eloge är på god väg uppåt. Många unga väljer den, mycket för att den fungerar till det mesta: mos, gratäng eller bara att koka.
Men när Inger Callmer lagar mat använder hon olika sorter till olika rät­ter. Sava använder hon till mos, främst för att den är gul i köttet och ger fin färg åt moset. King Edward brukar hon koka och när hon ugnsrostar väljer hon delikatessvarianten Amandine, en fransk mandelpotatis.
– Den blir jättegod att ha i ugnen. Det är bara att skrubba potatisen, hälla på lite olja och havssalt.
Det är mitten av september, solen skiner och det är arton grader i luften. Utanför gårdsbutiken sitter Inger Callmer och putsar några gula lökar. Samtidigt tar sonen Johan upp de sista potatisarna för i år. Han har bara några ton kvar. Därefter ska potatisen ställas in i de gamla svinstallarna där det är svalt och mörkt. Så kan potatisen förvaras hela vintern.
– I år har vi haft en ganska bra skörd. Men det har varit väldigt torrt och vi har fått vattna otroligt mycket.
Familjen Callmer odlar på traditionellt sätt och därför kan inte potatisen räknas som ekologisk. De besprutar potatisblasten och göder med handelsgödning.
– Ja, visst använder vi besprutningsmedel, men det är viktigt att påpeka att vi inte besprutar potatisen utan bara blasten. Det finns inga farliga ämnen i potatisen och den behöver inte skalas. Det är dessutom närmast skalet som man hittar de nyttigaste ämnena.
Inger Callmer jobbar i stort sett hela året förutom ett par veckor på vintern då hon och maken åker till värmen. Men på gården är det aldrig semester. När de är borta tar sonen över.
– Jag har inget problem med att jobba mycket och det här är inte bara ett jobb, det är en livsstil.

tre tips till potatisodlare

1 Vattna mycket.
2 Klipp av blasten och låt potatisen mogna innan de tas upp.
3Förvara skördad potatis mörkt och svalt, då håller de i många månader.
Gå till toppen