Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

De autonomas våld kostade 58 miljoner

Årets massaktioner från den autonoma vänstern är fler och större än någonsin. Ofta slutar de i kravaller. Sydsvenskan har träffat företrädare för den militanta vänstern för att de själva ska förklara vad som händer.

Bild: Foto: Karl Melander
MALMÖ-LUND. En våg av husockupationer, gatufester och kravaller har skakat Malmö och Lund det senaste året. Den autonoma vänstern har mobiliserat tusentals människor i större och mer spektakulära aktioner än någonsin.
Tre veckors ockupation av en villa på Kävlingevägen i Lund startade en ockupationsvåg över hela Sverige.
Under European Social Forum (ESF) i Malmö samlade den autonoma vänstern tvåtusen demonstranter. Vid sidan av ESF arrangerade de autonoma flera stora aktioner mot exempelvis vapentillverkaren Aimpoint. Samma helg ledde Reclaim the Streets gatufest till stenkastning och skadegörelse vid Triangeln.
30 november i Lund ledde till den största sammandrabbningen på många år mellan höger- och vänsterextrema demonstranter.
Flera aktioner från den autonoma vänstern har urartat i skadegörelse och kravaller. Polisen har svarat med massiva insatser. Hundratals autonoma demonstranter har gripits eller omhändertagits av polisen.
Årets aktioner har kostat skattebetalarna 58 miljoner kronor, om man räknar ihop skadegörelse av kommunens egendom samt polisens merkostnader.
Siffran kan jämföras med polisbevakningen i samband med tio skånska högriskmatcher i fotbollsallsvenskan som kostade 2,2 miljoner under 2008, enligt polisens beräkningar.
Vänsterautonoma som Sydsvenskan pratat med ser polisens insatser som resursslöseri. ”De massiva polisuppslutningarna har knappast gjort att det blivit mindre våld”, säger en av aktivisterna.
Polisens bild är att utvecklingen det senaste året har gått mot större aktioner, mer våld och mindre dialog.
Jarl Holmström var kommenderingschef i samband med ESF, upploppen i Rosengård i december och vid Davis Cup:
– Vi ser definitivt en ökad aktivitet bland anarkistiska grupper. Det är samma individer som är med vid flera tillfällen. Vi ser att de utnyttjar olika arenor för att föra fram budskap. Alla är inte alltid med. Men de har många gemensamma aktioner.
Liknande iakttagelser har gjorts i Lund.
– De har blivit mer välorganiserade, mer strategiska och på ett sätt mer professionella. Vi märker att de agerar aktivt, exempelvis på Norra Fäladen, där de infiltrerade och försökte få romer att stödja protesterna mot nedläggningen av fritidshemmet Romano Trajo, säger närpolischef Jörgen Nilsson.
Reclaim the Streets-aktionen skapade en ny trend. Efterföljande demonstrationer har varit mer våldsinriktade, menar polisen.
– Graden av aktivitet ökar, antalet aktioner och viljan att utöva våld ökar, säger Jarl Holmström.
Polisen har därför satsat på särskilda dialogpoliser vid demonstrationerna. Deras uppgift är att få i gång ett samtal med demonstranterna – innan något går snett.
Polisens uppfattning är att ordningsmakten har använt en mjukare linje mot demonstrationerna:
– Vi har försökt förklara att vi vill underlätta för dem att genomföra sina medborgerliga rättigheter och demonstrera på ett schyst sätt. Det har vi gjort även om de inte haft tillstånd. Det har varit en framgång tidigare, men nu känns det som om man sluter sig och då är det svårt för oss, säger Tommy Sverngard, kommenderingschef vid Ockupationsfestivalen i Lund.
Enligt säkerhetspolisen (Säpo) utgör den autonoma miljön inget hot mot det demokratiska statsskicket. Däremot är den ett ”relativt allvarligt hot mot den allmänna ordningen”. Aktivister inom den autonoma miljön har också ”både avsikt och förmåga” att utsätta enskilda politiker för angrepp. Det framgår av rapporten ”Våldsam politisk extremism”, som Säpo presenterade i juni 2009.
I Skåne utreder polisen fler misstänkta brott från vänsterextrema än från högerextrema grupper. De senaste tio åren har autonoma aktivister misstänkts för tre gånger så många brott som de högerextrema, enligt Säpo.
– De senaste tio åren har båda miljöerna varit synliga, men den autonoma har varit mer brottsaktiv och mer utmärkande på sista tiden. Det är tydligt att den har växt i styrka medan vit makt-miljön har blivit mindre brottsaktiv, säger Johan Olsson, chefsanalytiker på Säpo.
Den autonoma miljön i Lund och Malmö har alltid fått mycket inspiration från den starka autonoma rörelsen i Köpenhamn
Den danske forskaren och sociologen Rene Karpantschof, som själv har en bakgrund i danska BZ-rörelsen, förklarar att det som knyter människor samman är engagemanget för sakfrågan, oavsett om det gäller klimat eller globaliseringsmotstånd:
– Man lär känna varandra under förberedelsemöten och demonstrationer. Det kan vara olika grupper men grundsynen är samma. Förr hade vi socialismen som slöt människor samman. Nu har vi antiglobaliseringen och i den ryms många frågor.
– Det finns en del som tror att rörelsen kommer att växa, det finns en lång historik med engagemang. När det gäller miljöfrågan i stort är det också den som kan leda till en situation där kanske fler personer ifrågasätter om demokratin kan hantera den säger Rene Karpantschof.
Till skillnad från högerextrema grupper lockar de autonoma fler kvinnor. Det sker också en medveten rekrytering på skolor och ungdomsgårdar.
– Att man rekryterar i den miljön är naturligt. Det är utpräglade ungdomsrörelser, säger Johan Olsson på Säpo.
På nästa uppslag, och Sydsvenskan.se, får fem autonoma grupper förklara vad den militanta vänstern håller på med. Grupperna hade ett tydligt krav för att ställa upp: ”Vi uttalar oss bara som grupp. Inga individuella intervjuer och inga bilder där det framgår vilka vi är.” Intervjuerna genomfördes under en och samma kväll på bokkaféet Amalthea i Malmö.
Afa Julia och flera andra grupper tackade nej till att medverka i Sydsvenskan.

BAKGRUND/Ett år av våldsamma aktioner

European Social Forum, Malmö. 17–21 sep 2008. ESF samlar 15 000. Gatufesten Reclaim the Streets slutar i skadegörelse.
Kostnad polis: 26,5 milj kr.
Smultronstället, Lund. 12 okt–5 nov. Husockupation på Kävlingevägen. Huset rivs, två nya hus ockuperas.
Kostnad polis: Ingen uppgift.
Johanneslust, Malmö. 15–18 nov. Husockupation.
Kostnad polis: Ingen uppgift.
30 november. Lund. Kravaller när autonoma försöker stoppa högerextrema.
Kostnad polis: 980 000 kr.
Husockupation, Lund. 8 dec. Ödehus på Sliparebacken.
Kostnad polis: Ingen uppgift.
Moskébråket, Malmö. 18 dec. Herrgården, Malmö. Polisen slänger ut ungdomar från Islamic Youth Center, som ockuperar stängd källarmoské. Afa och andra autonoma slåss mot polisen.
Kostnad polis: 2,9 milj kr.
Davis Cup, Malmö. 6–7 mars 2009. Demonstration för att stoppa tennismatchen Sverige – Israel. En liten grupp kvaddar polisbussar.
Kostnad polis: 21,3 milj kr.
Ockupationsfestivalen, Lund. 16–17 maj. Demonstration, fyra hus ockuperas tillfälligt.
Kostnad polis: 2,7 milj kr.
Reclaim Västra hamnen, Malmö. 13 jun. Gatufest.
Kostnad polis: 500 000 kr.
Romano Trajo, Lund. 15–18 aug. Fritidshemmet ockuperas.
Kostnad polis: Ingen uppgift.
Reclaim Rosengård, Malmö. 22 aug. Demonstranter stödda av kriminella gäng försöker ha gatufest när ramadan börjar.
Kostnad polis: 2,3 milj kr.
Husockupation, Lund. 18–19 sep. Tomt hus intill Högevallsbadet.
Kostnad polis: Ingen uppgift.

Tre frågor om Autonoma vänstern:

1 Vad vill den autonoma vänstern?

De kämpar mot kapitalism, rasism och könsförtryck. I övrigt finns inget politiskt program. Det som definierar rörelsen är kampmetoderna och sättet att organisera sig.

2 Vad utmärker den autonoma vänstern?

Den är utomparlamentarisk och politiskt militant. Autonoma grupper är självbestämmande, har en platt organisation och står fria från staten och kapitalet. Varje aktivist och grupp bestämmer vilka frågor de vill jobba med. Rörelsen knyts ihop när de samarbetar i enskilda sakfrågor. Rörelsen tar inte avstånd från våld som politisk metod. Istället avgör man från gång till gång vilka metoder som är taktiskt riktiga.

Mycket av verksamheten syns aldrig på tv-nyheterna: diskussionskvällar, bloggar, flygbladsutdelning i bostadsområdet. En trend är informell kamp på arbetsplatsen: tänja ut lunchrasten, dra ner på arbetstempot, knycka från arbetsgivaren och snacka ihop sig mot cheferna.

3 Hur stor är den autonoma rörelsen?

Rörelsen har inga skarpa gränser eller medlemsregister. Det finns en liten kärna av väldigt aktiva organisatörer. Och en bred krets av sympatisörer, som engagerar sig i enskilda sakfrågor. En uppskattning av storleken kan man få av ”Revolutionär första maj” på Möllevångstorget i Malmö, som samlade 900 demonstranter.

Läs alla artiklar om: Granskning av den militanta vänstern
Gå till toppen