Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ragnar von Holten, Stockholm

Konsthistorikern och konstnären Ragnar von Holten,75 år, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit.

Ragnar von Holten debuterade som konstnär 1960 i Göteborg och Lund.Bild: Foto: Privat
Ragnar von Holten var född 1934 i den schlesiska staden Gleiwitz av en tysk far och en svensk mor. 1937 lämnade familjen Nazityskland och flyttade till Stockholm. Efter studentexamen studerade von Holten konsthistoria i 1950-talets Lund med Ragnar Josephson som beundrad lärare. Under denna tid kom han i kontakt med den så kallade Lundaskolans poeter och med imaginisterna i Malmö, särskilt Max Walter Svanberg. På en seminarieresa till Paris 1953 upptäckte han det sovande Gustave Moreau-museet på Montmartre och publicerade 1960 en bok på franska om den bortglömde symbolistiske konstnären, med förord av surrealisthövdingen André Breton. Han fick då även det hedersamma uppdraget av kulturminister André Malraux att ordna en Moreau-utställning på Louvren följande år.
Ragnar von Holten ambulerade i många år mellan Stockholm och Paris, där han blev medlem i surrealistkretsen kring Breton. I Stockholm umgicks han med fantasifulla konstnärer som Grate, Nemes, Kriland, Fahlström och Thea Ekström, som han alla skrev om. 1965 disputerade han på sin avhandling Gustav Moreau, symbolist och 1969 publicerade han sin mest kända bok, Surrealismen i svensk konst, som betraktas som ett standardverk. 1970 producerade han för Riksutställningar vandringsutställningen Surrealism?, vilken han själv betraktade som en slutpunkt för surrealisterna som levande grupp. Men surrealism har alltid funnits och kommer alltid att finnas, försäkrade han mig i en intervju i Paris 1987.
Ragnar var rastlöst aktiv. Han var i tur och ordning försteintendent vid Riksutställningar, Nationalmuseum och Moderna museet. 1985-88 var han chef för Centre Culturel Suédois i Paris. Vid sidan av sin framgångsrika museikarriär skapade han sin egen konst. Ragnar var en sann surrealist och hade själv en utsökt surrealistsamling i sitt välordnade hem med en avskild liten ateljé, där han arbetade med sina nästan pedantiskt välgjorda collages och objekt.
Som konstnär debuterade han 1960 i Göteborg och Lund. Våren 2008 hade han en omfattande retrospektiv utställning i Malmö konstmuseum, och samtidigt utkom Peter Cornells initierade monografi om honom. Boken är ett vackert äreminne över konstnären von Holten, som i den ovannämnda intervjun sa att skapa bilder är att gå på upptäcktsfärd i sitt inre. Nu har han lagt ner sina verktyg, men hans vänner kommer alltid att minnas Ragnar för hans entusiasm för den konst han älskade och för hans stora skicklighet att gestalta densamma både i utställningar och i sina egna verk.
Jan Torsten Ahlstrand
Vän och kollega
Gå till toppen