Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strid om islamism skakar Centern

Centern slits av en intern strid – burkaförbud eller sharialagar?

Bild: Foto: Björn Larsson Ask
Samtidigt kandiderar Mahmoud Aldebe – som krävt sharialagar i Sverige – för Centern i riksdagsvalet 2010.
Fem månader före förra ­valet skickade ordföranden i Sveriges muslimska förbund Mahmoud Aldebe ett öppet brev till alla ­politiska partier.
Där krävde han att landets muslimer ska lyda under islamsk lag vad gäller äktenskap, skilsmässa och vård av barn.
Förslaget möttes av en våg av protester – inte minst från muslimer.
Nu står Aldebe på Centerns nomineringslista till riksdagen för Stockholms län inför nästa års val.
Det har utlöst en intensiv debatt inom partiet.
– Han ger oss muslimer dåligt rykte. Folk som inte har så mycket kontakt med muslimer kan tro att alla tycker som han, säger ­Bassem Nasr, ordförande för Malmöcentern.
Han är själv riksdagskandidat och muslim med rötter i Libanon.
Mahmoud Aldebes kandidatur har snabbt blivit en huvudvärk för Centerns partiledning.
– De åsikter han framförde i sitt brev är uttryck för en extremism och sekterism som vi aldrig tidigare sett, säger riksdagsleda­moten Fredrik Federley.
I tisdags kväll hettade det till rejält i kommunhuset i Sundbyberg. Federley ­agerade då moderator i en utfrågning av Stockholms­centerns kandidater i riksdagsvalet 2010. Bland dem Mahmoud Aldebe.
Flera av de andra kandidaterna – däribland Anki Elken och Magnus Andersson – markerade tydligt att de tvivlar på att Aldebe ställer upp på Centerns grundläggande värderingar om jämställdhet och alla människors lika värde.
Efter mötet skrev Magnus Andersson, som är ordförande i Cuf (Centerns ungdomsförbund) på sin blogg att det är tydligt att Aldebe ”inte förstått att religion och politik inte hör ihop.”
Dagen efter det ­stormiga mötet gick Elisabeth Thand Ringqvist till attack mot Aldebe i en debattartikel i Expressen. Hon är inte bara riksdagskandidat för Centern, utan också politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson på näringsdepartementet.
Rubriken löd: ”Islamister hör inte hemma i Centern”.
”Mahmoud Aldebe är radikal islamist och lierar sig med de mest fundamentalistiska grupper vi har i Sverige. Det råder ingen tvivel om att radikala islamister vill ta makten med andra medel än de demokratiska – där allas fria och likvärdiga röst är grundläggande”, skrev Elisabeth Thand Ringqvist.
När Sydsvenskan ringer upp Mahmoud Aldebe förnekar han först att han krävt särlagstiftning och att sharia (islamisk lag) ska gälla inom familjerätten för Sveriges muslimska befolkning – trots att det framgår tydligt av hans sju sidor långa brev till partierna.
– Dom har lagt orden i min mun. Var i brevet står att jag vill ha sharia?
Du skriver att du vill ha särlagstiftning för den muslimska minoriteten och att familjerätten ska anpassas till islam.
– Lyssna, i Sverige finns det fem nationella minoriteter som har särlagstiftning. Men inte muslimerna.
Det finns väl inga nationella minoriteter som har särlagstiftning när det gäller skilsmässa och vård av barn?
– Meningen med brevet var att muslimer ska respekteras som en nationell minoritet. Vi vill behandlas som alla andra.
Men det var inte vad du skrev.
– Vi har rättat det där. Jag har dragit tillbaka det och sagt att vi inte vill ha särlagstiftning.
Så om du kommer in i riksdagen för Centern så tänker du inte driva kravet på att familjerätten för den muslimska befolkningen ska anpassas till islam?
– Nej, nej och det har jag förklarat.
Men Mahmoud Aldebes partikamrater är inte övertygade. I brevet från 2006 krävde han även att muslimska barn ska få undervisning i islam i den kommunala skolan och att kommunerna ska anordna särskilda kvinnokvällar i badhus för att könen inte ska blandas.
– Aldebe måste tydligt ta avstånd och göra en programförklaring att han inte står för åsikterna i brevet. Står han fast vid dem bör han bli föremål för en diskussion om uteslutning, ­säger Fredrik Federley.
Den interna strid som nu utkämpas inom Centern är på sätt och vis en upprepning av vad som hände inför förra valet. Den gången kandiderade Mahmoud
Aldebes hustru Ebtisam till riksdagen. Efter makens uppmärksammade brev krävde flera centerpartister att hon skulle ta avstånd från hans krav.
Så skedde aldrig. I bland annat ”Rapport” förespråkade Ebtisam Aldebe att en särskild arvsrätt borde gälla för muslimer i Sverige.
– Mannen ska alltid ta hand om kvinnan. Om kvinnan ärver en del så får hon behålla det för sig själv. Mannen som ärver två delar ska ta hand om hennes försörjning, förklarade hon i en tv-intervju.
Efter stor tvekan uttalade ändå Maud Olofsson sitt förtroende för Ebtisam Aldebe, som i dag är ersättare i riksdagen. Men enligt Sydsvenskans källor är Centerledningen nu orolig att Mahmoud Aldebes kandidatur i 2010 års val ska skada partiet. Frågan är ytterst känslig.
För samtidigt har två tunga centerriksdagsmän gjort ett utspel som fått partiledningen att frukta att partiet ska stämplas som främlingsfientligt och islamofobiskt.
I en motion till riksdagen kräver Lennart Pettersson och Staffan Danielsson förbud för muslimska kvinnor att på allmän plats dölja ansiktet bakom en burka eller nikab.
Partiledningen tycker att idén är idiotiskt.
– Jag hade helst sett att förslaget aldrig väckts, sade gruppledaren Roger ­Tiefensee diplomatiskt i en kommentar.
Malmös ledande centerpartist Bassem Nasr tycker att det är lika illa att Center­politiker vill förbjuda folk att klä sig som de vill – som att kräva särlagstiftning för en viss folkgrupp.
Att exempelvis lärare inte kan bära burka i skolan är en sak, anser Bassem Nasr. Förbud på allmän plats en helt annan.
– Det är skamligt att Centern har sådana företrädare på riksnivå. Vi ska vara ett liberalt parti som tydligt tar ställning för öppenhet.
Staffan Danielsson och Lennart Pettersson fattar inte att det är just det religionsfrihet handlar om. Även om 99 procent av Sveriges befolkning inte gillar det ska man få klä sig som man vill på allmän plats.
Bassem Nasr tror inte att Mahmoud Aldebe har någon större chans att ta en plats i riksdagen. Och han anser att främlingsfientlighet är ett större problem inom Centern än islamism.
– Jag vet att det vädras främlingsfientliga åsikter på Centermöten när bara etniska svenskar är närvarande. Det finns en hel del ­centerpartister som har åsikter som inte hör hemma i partiet vad gäller öppenhet och etnisk mångfald. De problemen borde partiet inte gömma undan.
Gå till toppen