Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från reklam till tv-drama

Möt Molly Hartleb. Regissör som driver ett eget litet filmbolag med det kaxiga namnet Mollywood. För sju år sedan debuterade hon med en reklamfilm för messmör. Nu har hon gjort ett tv-drama om skotten i Rödeby.

Bild: Foto: Linus Meyer
Molly Hartleb bär svart nagellack och stora, svartbågade glasögon. Hon är förkyld och litet dämpad. Nöjer sig med en slät kopp kaffe, men gillar vintagemiljön på det anrika konditori som omsluter oss.
– När jag gick ut gymnasiet, säger Molly, var jag säker på en sak: att jag inte skulle jobba med film.
Med tanke på att hennes far är dokumentärfilmaren Rainer Hartleb och hennes mor dramatikern Margareta Garpe kan man ju begripa att det fanns ett visst motstånd.
Så småningom smög hon sig ändå in i branschen, assistentvägen. Kokade kaffe och svarade i telefon, ”helt utan kreativa ambitioner”.
Men snart avancerade hon till produktionsledare och regiassistent. Då växte aptiten. Lusten att regissera började pyra.
Via reklamfilm (”otroligt kul”) och novellfilm gick hon vidare till dokumentär och tv-drama. I höst regisserar hon en av fyra nya filmatiseringar av Åke Edwardsons Winter-deckare – ”Nästan död man” – för SVT. Och om redskapen håller blir det snart en långfilm. En respektabel karriär med tanke på att hon inte har någon filmutbildning utöver en tjugoveckorskurs i tonåren.
Filmen om Rödebytragedin (med manus av Håkan Lindhé) ingår i ”Fallet”, en SVT-serie med dramatiseringar av fyra kända svenska rättsfall, som har premiär i kväll.
Molly Hartleb har regisserat två av filmerna: ”Rödeby” och ”Skandia”. Den senare handlar förstås om bonuscirkusen i försäkringsbolaget Skandia.
Av två historier med väsensskilda förtecken har blivit två alldeles olika filmer, även formmässigt.
Där ”Skandia” befolkas av stjärnor som Göran Ragnerstam och Lars Väringer, spelas huvudrollerna i ” Rödeby” av mindre kända skådespelare. Där ”Skandia” har fått en mer sofistikerad utformning, berättas Rödebyhistorien i en avskalad, vardagsnära ton utan stilistiska krusiduller.
Molly Hartleb säger att det, alldeles särskilt i ”Rödeby”, har känts viktigt att styra bort från det spekulativa.
– Min ambition har varit att berätta historien rakt upp och ner. Inte skapa spänningsmoment. Inte göra en thriller. Inte försöka maxa med musik och effekter. Historien är ju så kraftfull i sig.
Att filmerna bygger på verkliga händelser, verkliga människoöden har naturligtvis funnits i hennes bakhuvud under arbetet. Men de kontakter med de berörda som tagits före och efter inspelningarna har hanterats av SVT:s samhällsredaktion, som har producerat filmerna tillsammans med SVT Drama. Molly Hartleb har hållit sig till rollen som kreatör.
I SVT:s Rödeby talas det stockholmska och västkustsvenska, inte blekingska. Det beror i första hand på att serien är inspelad i Göteborg med omnejd.
Molly Hartleb har inga invändningar. Möjligen kan man säga att hon har gjort en dygd av nödvändigheten.
– Som filmmakare tycker jag att det är historien och händelsen som är det viktiga, säger hon. Syftet var inte att göra en rekonstruktion. Jag ville komma bakom tidningsrubrikerna och förmedla en känsla. Och sånt hänger, hoppas jag, inte på dialekten.

Molly Hartleb

Yrke: Filmare
Född: Nyårsafton 1976
Bor: i Stockholm
Familj: ”Stor”.
Karriär: Mycket reklamfilm, bl a för Fjällbrynt, Valmyndigheten och Silja Line. Kortfilmen ”Pappa Jansson”, långfimsdokumentären ”Alla bara försvinner”, tv-produktionerna ”Höök”, ”Lögnens pris”, ”Labyrint”, ”Oskyldigt dömd”, två avsnitt av ”Fallet”.

"Fallet"

TV-serie i fyra fristående avsnitt, baserade på fall ur verkligheten.

”Hagamannen” – om serievåldtäktsmannen som greps 2006 efter att ha härjat i Umeå i åtta år. Sänds i kväll.

”Rödeby” – om ett mopedgängs trakasserier av en lantbrukarfamilj i blekingska Rödeby och dess tragiska följder. Sänds 18/10.

”Skandia” – om bonusskandalen på försäkringsbolaget Skandia. Sänds 25/10.

”Utpressningen” – om en göteborgsk restaurangägarfamilj, som föll offer för den organiserade brottsligheten. Sänds 1/11.

”Fallet” är ett samarbete mellan SVT:s Drama– och Samhällsredaktioner. Varje film följs upp med ett kort studiosamtal lett av journalisten Karin Alfredsson.

Gå till toppen