Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomheten tar över närhet till allt

Macken stängde för ett år sedan. Bussen slutade gå till Ystad. Nu läggs banken ner. Det hjälper inte att Skivarp är en livskraftig by som växer.

SKIVARP. Tiderna gröper ur servicenivån i de skånska småbyarna. – Vi blir snuvade på mycket här, säger Jeanette Ahlfors som sitter i busskuren på torget och väntar på bussen till Skurup med sönerna William och Liam och nyfödda dottern Vanessa.
Familjen Ahlfors är just en sådan som fått många mindre skånska samhällen att växa efter en lång tids avfolkning. Barnfamiljer som väljer en idyllisk boende miljö och tar pendlingen till jobbet på köpet.
Men i Skivarp hjälper det inte att befolkningen vuxit, att skolan rustas upp och att Tores Icaaffär går strålande. Grundservicen plockas ner, bit för bit, som i många mindre skånska samhällen.
Apotek, post och myllret av affärer har försvunnit efterhand under åren. Fortfarande finns både frisör och tandläkare. Och bensinmacken var självklar.
Så nedläggningen av den för ett år sedan var ett slag som tog hårt. Protestlistorna blev långa men bensinbolaget var orubbligt. Visa av erfarenheten valde Swedbank att med ett brev till kunderna för några veckor sedan ställa dem inför fullbordat faktum utan chans till diskussion:
Den 6 november stänger banken i Skivarp. Välkomna till Anderslöv, arton kilometer bort.
– Det känns verkligen fruktansvärt, en sådan utarmning av byn, säger Berit Axelsson.
Hon är den som verkligen vet. Sedan 1965 har hon suttit i kassan på banken. Hon var sexton år när hon började på dåtidens Vemmenhögs härads sparbank, och många av kunderna har hon känt sedan dess.
– Det är förstås framför allt de äldre som drabbas. De som varken har internetbank eller ens betalkort och som nu är helt utlämnade. Det kommer in folk varje dag sedan beskedet och är förtvivlade.
Själv går Berit Axelsson i pension när banken stänger. De kvarvarande jobbdagarna är fyllda av att hitta lösningar åt de kunder som faktiskt blir helt ställda.
– Det gäller ju inte bara att hämta pengar. De har fått hjälp med alla möjliga ärenden som att fylla i blanketter för bostadsbidrag och sådant. Banken betyder så mycket mer än bankärenden för dem.
För dem är Anderslöv ofantligt långt borta. Och de känner inte personalen där. Skurup är närmare, åtta kilometer, men där finns inte Swedbank utan Sparbanken Syd och Färs och Frosta sparbank.
– Och för Skivarpsborna, främst de äldre, är stan inte Skurup utan Ystad. Och nu har de ju dragit in busslinjen Skivarp–Ystad så man måste ta sig till Skurup eller Abbekås för att byta. Det är inte lätt för alla.
Så nu snickrar hon lösningar åt dem. Kanske finns en släkting eller granne som kan hjälpa till som ombud. Kanske finns det andra sätt.
– Men byn blir inte densamma utan banken, det är helt klart.
Företagarna är också förbannade. Jeanette Bohman är ordförande i byalaget och med i styrelsen för Skivarps företagarnätverk. Hon och maken Johan driver gästgivargården sedan sju år.
– Utöver att det är sorgligt för servicenivån över huvud taget får många av oss företagare problem med kontanthanteringen, säger hon.
Det finns bortåt 250 småföretag i Skivarpstrakten, och framåtandan är påtaglig hos många sedan byn började fyllas på med barnfamiljer och andra som gjort att det till och med blivit brist på hus i byn.
Så visst finns det hopp för Skivarp, menar de. Företagen utvecklas. Byalaget är aktivt och levande med en massa aktiviteter. Och bylivet frodas.
På en annan av restaurangerna sitter Kalle Nilsson och tar en kaffepaus medan hans veteranmotorcykel från 1928 står utanför och vilar. Han bor en bit bort men har rötter i Skivarp och stannar ofta till här på sina turer.
– De här gamla genuina byarna ska man vara rädd om. Samtidigt går det ju inte att förhindra utvecklingen. Det bara är så.

Fakta

Skivarp har drygt 1 250 invånare och ligger längs väg 101, 18 kilometer från Ystad.
Byn har medeltida anor. Kyrkan är från 1100-talet och gästgivaregården från 1680-talet.
Skivarp hade järnvägsstation till 1956. Sockerbruket lades ner 1960.
Antalet barnfamiljer har vuxit, och Mölleskolan med 210 elever, fritidshem och fritidsgård renoveras nu. På Möllevallen arrangeras konserter på somrarna.

Nedläggningar i siffror

26 procent av alla dagligvarubutiker i Sverige har lagts ner sedan 1996.

10 procent av alla apoteksombud drogs in 1999–2008.

274 skolor lades ner 2002–2007

64 procent av alla serviceställen för kassatjänster försvann 2001–2008.

1 000 bensinstationer har stängt under de senaste åren eller ska stängas snart, enligt branschföreningen Svensk bensinhandel.

Källa: Glesbygdsverket

Gå till toppen