Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Bingo för sällskaps skull

Högsta vinsten är 5 000 kronor, men frågar man runt bland borden kan svaret lika gärna bli stämningen över en kopp kaffe i pausen. Vi tittade in på storbingo i Parken i Trelleborg.

TRELLEBORG. Utroparen Krister Hansson går upp på scenen, sätter sig tillrätta på stolen, lutar sig fram mot mikrofonen och vänder sig mot funktionären Göran Ahlström.
– Vad är klockan Göran? Jaha halv, strax.
Han läser kort upp reglerna, men sorlet av röster från de 165 personer som kommit till Parken lägger sig inte. Inte förrän Krister Hansson klickar igång bingoprogrammet på datorn och det första numret dyker upp på projektorduken. Då blir det helt tyst i lokalen. Krister Hanssons monotona uppläsning är det enda som bryter in. Det väntade skrapljudet på brickorna elimineras av den mjuka filten på duttpennorna.
Vid ett av borden sitter Stig Friberg. Med sina 93 år lär han vara den äldste bingospelaren i lokalen. Rutinerad är han också.
– Jag har spelat sedan 1958. Det är mycket pengar jag har spelat bort, säger Stig Friberg och flinar.
Hans hörsel är dålig men tillräcklig. Och reaktionsförmågan är det inget fel på. Stig navigerar lätt över sina tre brickor och markerar snabbt numren. Bredvid sitter hans bordskamrater Iris och Jan Schön. Det har de varit sedan Stigs hustru dog för några år sedan.
– Han och hans fru satt alltid vid bordet intill. Vi brukade bjuda varandra på kakor, berättar Jan Schön i pausen mellan två spel.
– När Stig blev ensammen tyckte vi att det var synd att han skulle sitta ensam, säger Iris Schön.
Gemenskapen och att vara med i ett sammanhang är vad som gör det trevligt att spela bingo tycker hon.
– Tidigare hade man jobb och arbetskamrater. När man blir äldre blir det mest familjen man umgås med. Det här är ett sätt att komma ut, säger Iris Schön.
Det kanske är den härliga gemenskapen som hennes man sitter och njuter av när spelrundan pågår. Eller kanske tänker han på de 5 000 kronorna som är maxvinsten. Eller på att han just blivit intervjuad av TA.
– Bingo! ropar Jan som blivit 200 kronor rikare.
Tror han. Men två rader har redan gått. Nu var det full bricka som gällde.
– Nej! Den var fel, ropar han några sekunder senare.
Uppsluppna skratt i lokalen innan spelet fortsätter. Det blir tyst igen.
Det är FC Trelleborg, tidigare Stavsten/Ymor, som är arrangör för bingospelet. Med undantag för 7-8 sommarveckor är torsdagskvällar vikta åt bingo året om. En nödvändig intäktskälla för att fotbollsverksamheten ska kunna vara så livaktig förklarar funktionärerna. Klubben har tillstånd att omsätta 1,2 miljoner kronor om året på sin storbingo.
– Så mycket kommer vi inte upp i, även om det inte är så långt ifrån, säger bingokassören Bo Nilsson.
När åttonde rundan är klar får bingospelarna 20 minuters paus. Men tolvåriga Ida Holm lämnade sitt bord någon runda tidigare. För henne och syskonen Alexander och Emilia är bingon en tradition.
– Min mormor började spela och när min mamma var liten följde hon med henne på bingo. Och när jag var liten började jag följa med min mamma. Jag var nog 6-7 år och fick dutta på hennes bricka, säger Ida Holm.
Medelåldern ligger långt över syskonen Holms. Men det är inget som bekymrar dem.
– Det är ett bra tidsfördriv istället för att sitta framför tv:n säger Alexander Holm.
Om några minuter är det dags för nästa runda.
Gå till toppen