Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Harald Alexandersson, Stockholm

Harald Alexandersson, 88 år, Stockholm, har avlidit. Hans närmaste är barnen Marie Ann, Magnus, Birgitta och Bodil med familjer.

Harald föddes i Bogsta i Södermanland, tog studenten 1939 vid Bromma läroverk och avlade civilingenjörsexamen vid Tekniska Högskolan, väg- och vattenbyggnadslinjen 1945.
Samma år anställdes han av dåvarande Skånska Cementgjuteriet i Malmö som konstruktör och efter några år blev han arbetschef, senare avdelningschef och sedan direktör med ansvar för verksamheterna i Skåne och Halland. Många är de projekt som genomförts med Haralds stora engagemang och gedigna ansvarstagande till gagn för såväl bolaget som för nöjda kunder, såsom till exempel den omfattande omdaningen av Malmös centrala delar. Han tog även aktiv del i utvecklingen av modern bostads- och småhusproduktion.
Framgångarna fortsatte och 1966 återvände Harald till Stockholm som chef för bolagets Stockholmsförvaltning. Tre år senare blev han vice VD med ansvar för husbyggandet i Svealand och Norrland och var tillika VD i Ohlson & Skarne och VD i Sentab. Han kvarstod som vice VD i Skanska till sin avgång 1983. Efter sin operativa tid var han under många år ordförande i SBUF samt styrelseledamot i flera branschorgan.
I sin militära karriär blev Harald reservofficer 1942, officer i Väg- och Vattenbyggnads- kåren 1948 och utnämnd till överste av första graden 1982. Han var chef för VVK och för Byggnads- och reparationsberedskapen 1982- 1987, där han genomförde en omfattande modernisering av organisationen.
Harald Alexandersson blev ett starkt namn i branschen, en husbyggare som kunde sitt jobb i grunden. Hans framgång som administratör och förhandlare berodde på kunnighet och kreativitet. Han var också en av bolagets främsta kulturbärare och satsningen på att utbilda och utveckla unga ingenjörer till framgångsrika entreprenörer har fått stor betydelse. Många ingenjörer återfinns än idag i ledande positioner i såväl Skanska som i övriga bygg-, konsult - och fastighetsbolag på grund av dessa satsningar.
Familjen låg Harald varmt om hjärtat och fritiden tillbringade han på lantstället i Ljunghusen och senare på Svartnö i Stockholms skärgård. Genom sin personlighet fick Harald många kontakter och vänner i och utom arbetet. Han ställde alltid upp. Omtänksamhet, beslutmässighet och civilkurage entusiasmerade de många kollegorna. En femtioårig vänskap med Harald lever kvar i våra minnen från samvaro med kollegor och familjer.
För kollegorna i Skanska och de många vännerna
Lars-Ove Håkansson
Mats Siggeli
Sten Dybeck
Gå till toppen