Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rumpdans sätter fart på fantasin

Klass 2A från Karstorpsskolan i Lomma är med på noterna under dansföreställningen "Vispar du?".

Ibland är det en rumpviftning som gör det.
Lomma Folkets Hus är fullt av barn i sju-åttaårsåldern. På scenen förbereds en fest. Det är vispar i jättestorlek, en spis som ryker och tre dansare med kockmössor. Niklas Valenti showar loss och när han vänder ryggen mot publiken kommer den där viftningen på rumpan, som en överraskning både för Niklas och för publiken. Barnens respons är omedelbar: De jublar.
Det är turnépremiär för Claire Parsons dansföreställning "Vispar du?" - en succé från Mellansverige som ett par tusen skånska barn nu också får se, tack vare dansfestivalen Salto! "Vispar du?" började med ett residens i Lidköping: Där fanns sockerbruk och Rörstrandsmuseum och ur det utkristalliserades temat. Jättevisparna fick specialbeställas och efter några föreställningar blev det turné som förmodligen fortgår så länge intresse finns. 150 har man hunnit med hittills. Och till det kommer nu drygt 30 i Skåne.
Idén bakom Salto! är enkel: Att under en tvåmånadersperiod erbjuda skånska kommuner landets bästa dansföreställningar för barn och unga. Kommunerna bestämmer själva vad de vill köpa in, regionen sponsrar 50 procent av kostnaden, och så kommer det sig att Lomma Folkets Hus kan förvandlas till bageri. "Vispar du?" är en av de populäraste föreställningarna i programmet och det är inte konstigt. Den är charmig och livsbejakande och dansarna har publiken i sitt grepp: Trots premiärnerver och att dansaren Olle Söderström är ny i gruppen.
– Det är roligt att dansa för barn, man vågar testa lite knäppare grejer än för vuxna, säger han när föreställningen är slut. Då har barnen gått tillbaka till skolan och dansarna kan pusta ut en stund innan nästa föreställning tar vid. Niklas Valenti påpekar att barn är mycket snabbare att koppla ihop saker än vuxna. Och Inger Kolterud att de till skillnad från vuxna är befriade från föreställningar om vad modern dans ska vara.
– Jag minns ju själv när jag var liten och bodde i en småstad och det kom dit en teatergrupp till aulan i skolan. Hur magiskt det var att de kunde förvandla ett rum till något helt annat. Och det är härligt att kunna föra det vidare.
Modern dans i skånska skolor är en ganska ny historia. Salto! har funnits i tretton år, och innan Salto! fanns ingenting. Eva Andersson, producent på Salto!, minns hur det kunde vara i början: Då förklarade en av inköparna att det inte var någon idé att ens åka på utbudsdagen. Argumentet? I min kommun finns det inte ett enda barn som är intresserad av dans.
Sedan kom Michael Jackson-effekten och idag vågar ingen påstå något sådant. Dans har blivit en naturlig del av alla barns liv och att en tredjedel av Skånes kommuner fortfarande inte deltar i Salto! beror helt säkert på att de vuxna inte hänger med, inte på att barnen är ointresserade.
– Det har ju också skett en konstnärlig utveckling under de här åren, säger Eva Andersson. Förr var dansen mer abstrakt och allvarligt seriös. Idag tar kompanierna in samtiden på ett annat sätt och gör olika typer av föreställningar med massor av korsbefruktningar.
Ingen tvekan om det. En söndagseftermiddag i Eslöv spelar Göteborgsgruppen Big Wind sin högst personliga version av "Askungen" för hundrafemtio vuxna och små barn: Det är glansiga trikåer, musikalnummer och berättelsen i fokus. Mellanstadiebarnen i Bromölla får se Gunilla Heilborns lågmält intensiva "Allt man vill", med stora livsfrågor och en koreografi där dansen blir ett slags språk för det som inte går att uttrycka i ord. Hässleholm har satsat på Norrdans rena och rytmiska tonårsföreställning "School for Fools", och Svalöv på Kajsa Giertz långkörare "Make Over" som är inne på femte året. Och för de som lyckas få biljetter står också ett internationellt gästspel på agendan: Italienska gruppen T.P.O Companys "Farfalle", som gör en föreställning från fyra år som Eva Andersson lovar bjuder på ett helt unikt formspråk.
– Den är mycket interaktiv: De tar upp barn på scenen och deras rörelser registreras av en kamera och omvandlas till animationer i taket. Barnen blir en del av förloppet som handlar om en fjäril som föds och dör. Det är ett av höstens dyraste gästspel på Dansstationen, vilket väl visar att vi tycker det är viktigt att också barn och unga får ta del av exklusiv dans.
Flest barn når Salto! via skolan. Karstorpskolan i Lomma är en av dem; barnen i andra klass ska få träffa en danspedagog till våren, men först får de se "Vispar du?" på Salto! Efter föreställningen pratar klassläraren Therese Balter med barnen och ger dem två uppgifter; att de i mindre grupper ska rita en gemensam teckning av föreställningen och att de ska hitta på nya ord som inte finns – vilket är ett grepp dansarna använder sig av i "Vispar du?"
Vid ett bord ritar Victor Sedira den röda mattan, medan Felicia Thermaenius smakar på ordet hon kommit på: Hubblebubblegubbe. Det sitter bra i munnen. Runt om i klassrummet fylls pappren med paket, dansare, spisar och ord som klättrar omkring längs kanterna, det ena mer fantastiskt än det andra.
Vid ett annat bord bryter en diskussion ut om vem som ska rita vem.
– Aldrig att jag ritar knas-Niklas! säger Mattias Mustelin, varpå han gör en rolig liten dans som illustrerar vad det var med Niklas Valenti clownerier som Mattias tyckte var knasigt. En liten dans som uttrycker mycket mer än ord.

FAKTA OM SALTO!

Arrangeras av Dansstationen, i samverkan med Dans i Skåne och Riksteatern Skåne.
Första året Salto! arrangerades var 1997. Då deltog sex kommuner. I år deltar tjugo.
I Salto! ingår tio föreställningar, som spelas sammanlagt 156 gånger för 15 000 barn.
Föreställningarna väljs ut av ett konstärligt råd som börjar urvalsprocessen den 1 november. Programmet presenteras på en utbudsdag första måndagen i februari varje år.
Arton av föreställningarna är offentliga. Lördagen den 17 oktober spelas till exempel "Farfalle" och Claire Parsons "Total Twin" i Malmö, "Askungen" i Höganäs och "Allt man vill" i Kävlinge. "Vispar du?" spelas bland annat i Helsingborg den 28 oktober.
För fullständigt program: www.dansstationen.nu/salto
Gå till toppen