Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD gör politik av Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta är en saga med Sverigedemokratiska värderingar och Astrid Lindgren skulle ha sett samhället på SD:s vis om hon levt idag, hävdade SD:s partisekreterare Björn Söder idag.

Bild: Foto: Scanpix
För några år sålde Sverigedemokraterna CD-skivor med Emil i Lönneberga och andra Astrid Lindgren-sagor. Förvaltaren av Astrid Lindgrens produktion, Carl-Olov Nyman på Tre Lindgren AB, blev rasande och produkterna plockades bort.
Nu använder Sverigedemokraterna åter Astrid Lindgren politiskt. Partisekreteraren Björn Söders antydde att Astrid Lindgren – som med Söders ord ”hade ett stort hjärta och var samhällsintresserad” – skulle ha haft ett Sverigedemokratiskt synsätt om hon levat idag:
– Vad hade hon egentligen sagt om hon fått se hur det svenska samhället utvecklat sig? När invandrarungdomar som, till skillnad från Emil i Lönnebergas små hyss, kastar sten på brandkår och polisen för nöjes skull och bränner byggnader och bilar i förorterna? Hon hade säkerligen ställt sig frågan: Hur kunde det gå så här fel?
Björn Söder, som även är SD:s gruppledare i Region Skåne, jämförde Sverigedemokraternas kamp med Bröderna Lejonhjärtas i Astrid Lindgrens bok. Både SD och Karl och Jonatan Lejonhjärta ”står upp mot orättvisor och förtryck”, menade Söder.
– Och precis som Karl gjorde så ser vi ljuset, sade han.
Vem motsvarade då den ondskefulle Tengil i Björn Söder-versionen av Bröderna Lejonhjärta?
Journalisterna och politikerna, menade SD:s partisekreterare som lovade att bekämpa ”det förräderi som pågår i riksdagens korridorer”.
Björn Söders tal fick starkt bifall av de tillresta SD-ombuden. Särskilt när han talade om invandrare som inte vill omfamna ”det svenska”:
– Passar det inte så är det bara att åka hem!
Det gav dagens kraftigaste applåd. Fem sekunder senare gav Söder ett nytt meddelande till invandrare som inte vill ta till sig ”vår kultur och våra värderingar”:
– Res hem och kom inte hit igen!
Det blev en ny applåd.
Björn Söder avslutade talet med att citera den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson, som han kallade ”vår store landsfader”:
– Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige!
Det gav stående ovationer.
Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman tycker det är absurt att hennes mamma används av Sverigedemokraterna:
– Det var så fullständigt självklart för mamma att aldrig avvisa ett barn som skulle komma till Sverige, säger hon till Expressen.
Till samma tidning säger Staffan Götestam, som spelade Jonatan Lejonhjärta och grundade Junibacken, att Astrid Lindgren hade blivit "heligt förbannad".
– Hade hon hört det här och sett att sådana mörkerkrafter på ett sådant smutsigt sätt använde sig av henne hade hon blivit heligt förbannad, säger Staffan Götestam.
Gå till toppen