Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Musikaliska förebilder i släkten

Pianisten och producenten Christopher Dominique fyller 30 år, har just gift sig, flyttat in i Tambourine Studios och ska snart bli pappa.

Bild: Foto: Åsa Sjöström
MALMÖ. Ett annat stort steg tog Christopher Dominique för några veckor sedan när han bytte sin "källarhålsstudio" mot "en av världens bästa".
– Jag vet inte riktigt hur det gick till. Jag har många produktioner på gång och när ett rum blev ledigt här frågade jag om jag kunde flytta in och killarna var snälla.
Det är svårt att höra Christopher Dominique genom espressomaskinens malande. I köket i Tambourine Studios på Sofielundsvägen i Malmö är det nämligen espresso och inte svart kaffe som gäller. Ett av många tecken på att vi befinner oss i en studio som håller hög internationell klass.
– Det är extremt inspirerande att jobba här. Allt är bättre – utrustning och klang. Det sitter i de berömda väggarna.
Redan som treåring började Christopher Dominique klinka på pianot hemma i Växjö. Vid tio började han ta privata pianolektioner hos sin gudmor Christina Breider.
Hans morfars bror, K-G Dominique, var på den tiden professor i piano vid Konservatoriet (senare Musikhögskolan) i Malmö och mammas kusin är den kände musikern Carl-Axel Dominique som är gift med den minst lika kända musikern och skådespelerskan Monica Dominique. Musikaliska förebilder i släkten finns det alltså gott om, men i den närmsta familjen finns det ändå tvivel på Christopher Dominiques yrkesval.
– För mamma är det inga problem, men min pappa tycker fortfarande att jag ska skaffa ett riktigt jobb. Men jag skulle inte vilja säga att det är en konflikt med tanke på att han inte har mandat att avgöra vad jag ska göra med mitt liv.
Några planer på att ändra riktning har inte Christopher Dominique. Även om han inte blir rik på sitt musicerande, går han runt på att producera på dagarna och spela på kvällarna.
Privat umgås han nästan uteslutande med andra musiker, men det finns ett stort undantag. Frun Ann-Marie är flygvärdinnan och ganska ointresserad av musik.
– Det passar väldigt bra. Båda två har ju konstiga arbetstider och därför tror jag även att det kommer att bli lättare att pussla ihop det nu när vi ska få en liten dotter. Dessutom är det skönt att komma hem och prata om annat än musik. Det blir som en fristad.
Just nu arbetar Christopher Dominique med att göra musik till ett barnprogram som heter "Dilemman med Doreen" och som har premiär i Barnkanalen på SVT i början av november. Tillsammans med Doreen Månsson har han skrivit barnsånger på temat utsatthet. Magnus Svenningsson från The Cardigans, Sylvester Schlegel från The Ark och den flerfaldige världsmästaren i dragspel Lelo Nika är några av musikerna som har använts.
– Jag har lagt lika mycket energi, om inte mer, på det här projektet som jag gör med allt annat jag gör. Det är fördummande att tro att man måste förenkla allting bara för att man riktar sig till barn.
Sin professionella pianofostran fick Christopher Dominique på Skurup folkhögskolas jazzlinje där han började när han var 20 år.
– Det är en jättebra skola och jag utvecklades mycket, men sen jag gick ut har jag försökt att "oskolas". Man får aldrig glömma bort att det är musik man spelar. Ofta tycker jag att det är coolare att spela en ton hela kvällen än att spela fem miljoner i minuten.
Från Skurup flyttade Christopher Dominique till Malmö och har sedan dess varit sysselsatt med en mängd olika projekt – ofta genreöverskridande. Den minsta gemensamma nämnaren med många av musikerna han arbetar med är att de ursprungligen kommer från Småland.
Hamnar alla musiker från Småland i Malmö?
– Haha. Nej, en del bor i Stockholm och Köpenhamn också. Men att de flesta hamnar i Malmö beror nog på närheten och att det är en lagom stor stad för att det ska kännas tryggt för någon som kommer från en liten småstad med storstadskomplex.
– Men i hemlighet försöker vi kolonisera Malmö.

Om Christopher Dominique

Yrke: Pianist och producent. Har producerat musik till film, tv och teater och är medlem i olika band, bland annat E.G.L.O och The Robert Jelineks. Musikansvarig på Malmö Operas restaurang där han har lunchkonsert med en inbjuden gäst varje fredag. Dessutom har han medverkat på skivor med både The Ark och The Guild.
Familj: Frun Ann-Marie som han träffade på internet för tre år sedan. Mamma i Bromölla, pappa utanför Växjö och storebror i Stockholm.
Uppvuxen: Växjö.
Bor: Ystadsgatan i Malmö. Nästa vecka flyttar han och frun till Karlskronaplan.
Aktuell: Fyller 30 år den 22 oktober.
Bästa sångaren i The Ark: "Ola Salo brukar säga att trummisen Sylvester Schlegel (gitarrist och sångare i The Guild) är bäst, men båda är fantastiska på sitt sätt. Det är som att jämföra äpple och päron."
Om sitt namn: Efternamnet härstammar från en greve som bodde utanför Jönköping på 1700-talet. "I konvolutet till The Arks debutplatta är mitt namn med på tre ställen med tre olika stavningar. Alla är felstavade."
Gå till toppen