Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gammal bymiljö bevaras

Protesterna har lönat sig. Skabersjöborna kan andas ut. Den genuina lilla byn kommer att bevaras i gammal stil. – Kanon, det är verkligen jättebra, säger bybon Lena Ekström.

SKABERSJÖ BY. I våras bestämde bygg- och miljönämnden i Svedala att Skabersjö bys kulturhistoriska värden ska bevaras genom områdesbestämmelser. Nu har nämnden sagt ja förslaget och det är upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta ett formellt beslut.
– Vi är många som har protesterat mot en exploatering av byn. Det finns inte så många sådana här gamla byar och de som finns måste vi vara rädda om. Därför känns det skönt att bygg- och miljönämnden har tagit detta beslut, säger Lena Ekström.
I snart tre år har hon bott i det gamla prästatorpet i Skabersjö by.
– Vi ville komma ut från stan och bo på landet. Men det var ändå viktigt för oss att bo i en by. När vi hittade huset i Skabersjö passade det oss jättebra. Det här är vårt paradis, säger Lena Ekström.
Byn fick sin nuvarande karaktär under mitten av 1800-talet och i dagsläget bor ett femtiotal personer i byn. Skabersjöskolan som tidigare drevs i kommunal regi är numera en friskola.
Under de år Lena Ekström har bott Skabersjö har hon varit orolig att kommunen skulle öppna upp för exploatering och avstyckning av tomter. Något hon tror skulle kunna förstöra bykänslan.
– Tomterna i byn är relativt stora tomter och om kommunen hade sagt ok till avstyckning skulle byn fördärvas totalt, säger hon.
Men det kommer troligtvis inte att ske. Tack vare de nya områdesbestämmelserna.
– Skabersjö by är välbevarad och mycket betydelsefull för kommunen. Genom bestämmelserna ska vi ha riktlinjer för kommande bebyggelse och ombyggnader, säger Lena Gerdtsson, samhällsbyggnadschef.
Ytterligare en by i Svedala har områdesbestämmelser. 1993 fick Sjödiken bestämmelserna som precis som i Skabersjö finns för att bevara kulturvärdena i byn.

Fyra bestämmelser

1. Kommunen ska sprida information om byns värden.
2. Bygglovsplikten kommer att utökas.
3. Vid renovering och tillbyggnader ska kommunen ange lämpliga material och
utformning.
4. Kommunen ska bedöma konsekvenserna av nybyggen i byn.
Källa: Svedala kommun.
Gå till toppen