Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Man måste kunna skriva om allt"

Frida Nilsson på ”Hjärnkontoret” kan författa på heltid.

I tv har hon obesvärat gullat med jätteråttor och vandrande pinnar, ridit på elefanter med bravur och utan att darra på handen matat köttätande växter. Med böckerna om den smarta lantisen Hedvig har hon satt Hardemo på kartan. Liftande kråkor, en råtta och en bankir är några av hennes andra litterära gestalter som på ett eller annat sätt är sprungna ur verkligheten.
Frida Nilsson bläddrar i nya boken, "Hedvig och Hardemos prinsessa", som precis lämnat tryckpressarna. Vi befinner oss på Bokmässan i Göteborg där hon värmer upp inför besöket i Lund om inte diskhandsken kommit i vägen.
– Jag är lite röd där, grisaröd, säger hon när hon får syn på sitt eget ansikte på baksidan.
– Men det gör ingenting, lägger hon till och ser inte särskilt ledsen ut.
Så här i efterhand uppskattar Frida sin barndom mer än hon faktiskt gjorde när hon var mitt uppe i den.
– Den var härlig, tycker jag nu. Jag saknar min barndom väldigt mycket. Jag tyckte mycket om att bo på landet med alla djuren och skogen. Men då om jag ska vara riktigt ärlig så tyckte jag nog att det var ganska tråkigt att bo ensam och inte ha några grannar som man kunde leka med. Jag läste mycket och tittade mycket på film.
Teater blev tidigt ett stort intresse. Första flyttlasset gick till Örebro och där blev det mycket amatörteater. Både spela själv och undervisa barngrupper. Genom teatern fick hon erbjudande om att skriva för barnradion. Flera av de tidigare böckerna har börjat som radioprogram.
– Så småningom upptäckte jag att det var roligare att börja med boken och sen hacka ner den till radio.
2005 började hon som programledare för ”Hjärnkontoret”. En ny säsong ligger färdiginspelad och kommer till våren.
Frida Nilssons första bok om lågstadietjejen Hedvig!, är självbiografisk.
– Den handlar bara om mig och saker jag gjorde.
August Strindberg lär ha hotat sina ovänner med att de skulle dyka upp i nästa roman, underförstått i mindre smickrande dager. Frida Nilsson kryddar visserligen sina berättelser med personer ur verkliga livet, gamla lärare före detta pojkvänner och goda vänner. Men porträtten är ömsinta och varma med en stor nypa humor.
– Mina böcker är pepprade med olika detaljer ur verkligheten, men inte nödvändigtvis sånt som jag har varit med om själv.
Verklig är i alla fall Steken i ”Hedvig och sommaren med Steken". Han är en nära vän, Stefan, som kallades just Steken när han var liten.
– Han berättar väldigt levande om sin barndom, historier som jag inte kan glömma och då ville jag skriva om den här killen, Steken.
Upprinnelsen till den senaste boken, "Hedvig och Hardemos prinsessa", var ett fotografi på arbetskamratens skrivbord, ett bedårande barn med korkskruvslockar och långa mörka ögonfransar. Frida Nilsson berömde den vackra dottern som visade sig vara en Olle. Hedvig får möta den killen och missförstånd uppstår. Ett spår handlar om den maktposition man kan få i skolan bara av att vara ett par år äldre.
– Det var sån himla skillnad på hur man såg på människor då och nu. Man kunde bli imponerad. Nuförtiden är man inte imponerad av nåt, i alla fall inte av någon som råkar vara två år äldre.
"Jag, Dante och miljonerna" handlar om omaka vänskap och utspelar sig på en soptipp. Bankdirektören Helge anklagas för att ha lagt beslag på bankens pengar och blir avskedad. Mitt i eländet möter han sopornas levnadskonstnär, råttan Dante.
Boken kom till när Frida Nilsson just hade träffat sin förre pojkvän.
– Han var en Helge, hel och ren och duktig på pengar, läste ekonomi. Dante är jag, inte för att jag är en sopa, men jag är bohemiskt lagd, gillar böcker, teater och att skriva. Vi var från två olika världar.
Tack vare ett stipendium från Författarfonden kan Frida Nilsson under närmaste tiden författa på heltid, men vill inte avslöja för mycket om vad som snurrar i huvudet.
– Det känns väldigt lyxigt och bra, men än så länge ligger projektet så pass mycket i startgroparna att det inte går att säga om det blir en ny bok, men jag jobbar på det i alla fall.
Något man inte kan skriva i en barnbok?
– Man måste kunna skriva om allt, men inte på vilket sätt som helst.

Om Frida Nilsson

Född: 1979 i Hardemo.
Bor: Stockholm.
Familj: "Man som har barn, vi är inte gifta men han är en man som är min".
Imponeras av: Människor som inte gör som alla andra.
Intressen: Skriva, promenera med hunden, en basset, äta mat (allt som är italienskt) och dricka vin.
Starkaste läsupplevelse: Nalle Lufs. Jag kommer ihåg när jag hade läst de sista orden och den var slut. Jag var så tagen, den var fantastiskt spännande.
Om Harry Potter: Väldigt, väldigt, väldigt bra.
Radio, tv eller skriva: "Skriva absolut. Det finns inga begränsningar, man får styra allt själv.
Böcker: Kråkans otroliga liftarsemester, Apstjärnan, Jag, Dante och miljonerna, Hedvig!, Hedvig och Max-Olov, Hedvig och sommaren med Steken, Hedvig och Hardemos prinsessa.
Gå till toppen