Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

"Varje fiasko blev intressant research"

Författaren och programledaren Henrik Fexeus har mutat in ett alldeles särskilt fält i den svenska offentligheten: tankeläsning. Nu vill han lära oss förförelsekonst.

Bild: Foto: Kalle Assbring
Henrik Fexeus föddes inte till kommunikationsguru.
– Jag var kantig som barn och kämpade hårt för gemenskap. När jag väl började knäcka koderna i 14-årsåldern hade alla andra börjat hångla. Att jag ägnat mitt liv åt att förstå de mänskliga spelen handlar om en önskan att komma ikapp, säger han över en södermalmssallad.
Idag har han nått sängkammarstadiet och är aktuell med guiden ”Alla får ligga – strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan”.
– Jag var ofrivillig singel när jag började skriva och det var perfekt att ha det här projektet. Varje fiasko blev intressant research.
Vilket är vanligaste raggmisstaget?
– Att inte våga. Och om man väl tar kontakt kan man inte föra ett levande samtal utan säger ”har du kul här?” eller ”åh jag måste bara säga, du är så himla snygg”. Hemligheten är att ställa rätt frågor.
Det nya verket, som ligger mellan oss på kafébordet, är guldornamenterat och associerar spikrakt till Niel Strauss manliga raggningsbibel ”The Game” från 2005. Men Henrik Fexeus poängterar att hans bok riktar sig till både kvinnor och män.
Ändå görs viss skillnad. Tjejer råds att inte visa för mycket hud, medan killars hud är ovidkommande. Åsa Linderborg har skrivit att tipsen ”luktar mögel”.
– Ja, och jag vet inte vad hon hade för jävla agenda. Självklart finns det olikheter mellan män och kvinnor, med välkonstaterade skillnader i hjärnans uppbyggnad. Jag ser inget problem i det så länge man värderar lika.
Boken rekommenderar att man ska vara glad, trevlig och självsäker. Jag hade förväntat mig mer trixiga metoder från en tankedomptör som du.
– Det kan verka trivialt, men det är för att du slipper läsa en tiosidig psykologisk utläggning. Problemet med lättläst självhjälpslitteratur är att det verkar så uppenbart att man inte ens testar. Men om du testar kommer du förstå att det är allt annat än trivialt.
Han tillägger att pick-up-rörelsen har förändrats under senare år. De närmast mekaniska manualerna som presenterades med ”The Game” är passé och kulturen har revolterat mot sig själv.
– Istället för ”Game” pratar man idag om ”Inner Game”: alltså att bearbeta sig själv i istället för måltavlan. Raggningskonsten har utvecklats till ett slags Mia Thörnblom för killar.

Tre raggningstips från fexEus

Ha rätt inställning. Din kväll får inte stå och falla med om en viss person gillar dig eller inte.
Var uppmärksam på den andres kroppsspråk: personen visar med kroppsspråket att ditt raggande fungerar (eller inte) långt innan han/hon själv är medveten om det.
Antyd regelbundet att du egentligen är på väg därifrån. Det vi riskerar att förlora vill vi ha ännu mer.

Henrik Fexeus

Ålder: 38

Bor: Stockholm

Familj: Sambo och två barn från tidigare förhållande

Tidigare projekt: Programledare för SVT:s ”Hjärnstorm”, författare till böckerna ”Konsten att läsa tankar” och ”När du gör som jag vill: en bok om påverkan”.

Gå till toppen