Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekosmart smink rycker fram

Naturlig skönhet som varken skadar miljön eller påverkar din hälsa marknadsförs på bred front. Men det är lätt att låta sig luras av budskapet.

Yogainstruktören Mine Taylan har använt ekologiska skönhetsprodukter i snart tjugo år. Konsumera mindre och icke-syntetiskt, lyder hennes råd till den som vill tänka mer miljömedvetet kring smink och hudvård.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Man måste bli proffs på att läsa innehållsförteckningar, säger Mine Taylan.
Hon är yogainstruktör i Malmö, och jobbade tidigare som inköpare av hud- och hårvård tillsammans med sin man, ekofrisören Joshua Taylan. Sedan 1990-talet har hon använt ekologiska och icke-syntetiska produkter – och hon kan inte förstå hur någon som tänker på vad hon stoppar i sig inte bryr sig om vad hon smörjer in sig med.
– Många icke-ekologiska produkter är flaskor med rent gift enligt mig.
Den senaste tiden har varningsflaggor höjts för parabener, konserverande ämnen som är vanliga i skönhetsprodukter, och som misstänks vara cancerframkallande. På bloggar och i forum väcktes en högljudd debatt hos konsumenterna. Somliga av tillverkarna gav snabb respons.
Apoteket har till exempel tagit fram en hudvårdslinje helt utan konserveringsämnen, liksom det något lyxigare märket Jabu’she. Överlag finns det numera ett brett utbud av ekologiska hudvårdsprodukter, särskilt från länder som Tyskland och England. Dr Hauschka och The Organic Pharmacy är två märken som har tagit upp kampen mot de mer traditionella, som Dior och Lancôme, både vad gäller marknadsföring (Madonna gillar Dr Hauschka) och lyxkänsla (ett ansiktsserum från The Organic Pharmacy kostar strax under tusenlappen).
Pure shop är en ekologisk butik med enbart hud-, hårvård och kosmetika. Den öppnade på Drottninggatan i Malmö för ett år sedan och har samlat ett tiotal tillverkare under sitt tak.
Även butikskedjor som Kicks och Åhléns börjar ställa fram tuber och flaskor märkta med ”Organic” och ”100 % natural”.
– Det svåra är att veta vem man ska lita på, säger Mine Taylan.
”Organiskt” behöver till exempel inte betyda mer än att bara en mycket liten del av produkten är gjord på en råvara som är ekologiskt framställd.
Miljömärkningen och -certifieringen har halkat efter, särskilt som marknaden för hudvård, smink och hygienprodukter är så global. I Sverige har Svanen tagit ett grepp om miljömärkningen för skönhetsprodukter.
– Vi lägger ingen värdering i om råvaran är naturlig eller syntetisk. Det viktigaste för oss är slutprodukten, vad det är som går ut i avloppet och vilka ämnen som kan vara hälsoskadliga. Parabener är inte tillåtet enligt vår märkning, säger Anja Grundberg på Svanen.
Men inom produktkategorin ”kosmetika” på deras sajt finns ännu bara ett trettiotal godkända produkter, från en internationell marknad med tusentals produkter.
Mine Taylan köper deodorant från Australien och ansiktskrämer från England. Det är inte närproducerat men så länge utbudet i Sverige inte motsvarar hennes krav så får det bli så. Hon närstuderar innehållsförteckningar och går på latinska blomnamn, magkänslan och icke-syntetiska produkter när hon väljer.
– Jag brukar föredra en produkt som är så naturlig och ren som möjligt. Ett tips är att titta efter produkter med så få ingredienser så möjligt. Behövs det väldigt många ingredienser i en produkt blir jag skeptisk.
Mine Taylans tips på helt rena skönhetsprodukter:
Mandelolja
”Den hittar du i en välsorterad mataffär, på apoteket eller i en ekologisk butik som Astrid och Aporna. Den är en bra sminkborttagare.”
Rosenvatten/lavendelvatten
”Hellre än att använda ett ansiktsvatten med en massa ingredienser, väljer jag något som bara innehåller ett destillat från en naturlig växt.”
Socker- och saltskrubbar
”De är ofta gjorda av olika oljor, salt och socker. Kan också köpas på Astrid och aporna"
Ämnen att hålla koll på

Parabener (butyl-, etyl-, metyl- och propylparaben): konserveringsmedel som misstänks rubba kroppens hormonbalans. Har börjat plockas bort från många produkter, även icke-ekologiska.
Alkylamider(diethalonamine/DEA, monoethanolamine/MEA, triethanolamine/TEA, ibland ”cocamide”): används ofta som löddrande ämne i shampon, som konsistensgivare eller bindemedel. Kan irritera huden och misstänks kunna skapa cancerframkallande ämnen.
Imidazolidinyl urea och diazolidinyl urea: Fungerar också konserverande. Kan orsaka eksem hos allergiker.
Mineral­oljor/paraffinoljor/vaselin: Utvinns ur råolja och används i många hudvårdsprodukter som ett fuktgivande ämne. Lägger sig ofta som ett skönt lager på huden men påstås störa hudens egna fettbevarande funktioner.
Sodium laureth/lauryl sulfat (SLS) och andra laurethsulfater: Ett syntetiskt, skumbildande rengöringsmedel som är vanligt i flytande tvålar, schampon och duschkrämer. Kan vara irriterande för huden och skadligt för miljön.
Syntetiska färg- och doftämnen: Parfymer.
Källa: Soilassociation.
Gå till toppen