Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alternativ begravning

Anjalis var bara en av dem som chattade om begravningar med Charlotta Lindgren Östlund på Sveriges Begravningsbyråers förbund.

moderator:
Nu öppnar vi chatten. Välkommen att ställa din fråga.


Magnus:
Jag har lämnat kyrkan då jag inte upplever mig som kristen och jag vill allra helst ha en borgerlig begravning. Men jag vill ha det i en gammal kyrka i den värmländska ort som jag en gång föddes i. Kyrkan är från 1600-talet och mina förfäder har i sekler döpts, konfirmerats och begravts där. Det känns därför som att kyrkan är "min" och att den är en naturlig del av släktens historia. Kan pastoratet stoppa mig från att ha en borgerlig begravning där? Måste jag betala hyra för lokalen?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Magnus När det gäller själva kyrkan som lokal är kan det bli ett problem att hålla en borgerlig begravning . Denna fråga måste församlingen ta ställning till. Generellt brukar inte borgerliga begravningar tillåtas utan hänvisas till kapell eller annan lokal. Om du skulle få vara i kyrkan kommer de troligen att ta ut avgifter.


annsofi crona:
Jag anser att man man måste sörja den som har dött. Om du klär dig i svart och spelar vacker, melankolisk musik har du lättare att känna dom svåra känslorna som du måste känna för att gå vidare. Du behöver inte klä dig i rosa och förställa dig. Lev ut sorgen annars kan du inte gå vidare. Sorgen är smärtsam men inte farlig.

Charlotta Lindgren Östlun:
Du har så rätt, sorg är smärtsam, vi är alla unika människor som sörjer på olika sätt i olika faser och det är viktigt att få bearbeta sin sorg. Att få klä sig i svart , spela vacker melankolisk musik för att känna svåra känslor som du skriver är oerhört viktigt för många och följer en lång tradition, men det finns människor med andra tankar också. De som har ett önskemål om ljus klädsel t ex , måste också kunna få en accept att det också är rätt.


Lars:
Hur finansieras vanligtvis en begravning? Vilka delar täcker den begravningsavgift vi alla betalar via skatten?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Lars Begravningen betalas vanligen av dödsboet. Begravningsavgiften täcker bland annat bisättningsrum, visningslokal, kremering, gravplats, gravöppning och vissa transporter inom huvudmannens förvaltningsområde samt en ceremonilokal utan religiösa förtecken.


Farshid:
Vad kostar en begravning? Vad händer om det inte finns några anhöriga som kan betala kostnaden?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Farshid Begravningskostnaderna varierar mycket beroende på önskemål och vad som räknas in i begravningskostnader. Det kan röra sig allt från 10 000 och uppåt. I de fall som dödsboet saknar medel träder kommunen in och lämnar bidrag till kostnaden.


Kaj Ahl:
Jag vill ha en kista med skånska färgerna. Skulle man kunna få det?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Kaj Det ska inte vara några problem att få en kista i de färgerna.


Lars Alverup:
Jag är en 74-årig hjärtpatient som funderat lite om "framtiden". Vad är den billigaste kistlösningen vid eldbegängelse? Hur gör jag för att bestämma detta för min egen del,t ex att jag vill ha en osmyckad trä- eller pappkista täckt med församlingens broderade "täcke"? Det är väl så att jag i förväg kan bestämma hur hela begravningsakten skall vara utan religiösa inslag? Jag har gått ut ur den kyrkliga församlingen trettio år sedan. Hälsningar / Lars Alverup

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Lars. Du kan fylla i ett Livsarkiv, det finns på alla auktoriserade begravningsbyråer. Där kan du skriva i hur du vill ha det med kistan, församlingens bårtäcke och önskemålen runt en borgerlig begravningsakt. När det gäller det billigaste kistalternativet kan begravningsbyrån visa dig det bästa alternativet, det finns alternativ.


Anjalis:
Hej, Jag har alltid önskat om att få bli begravd på traditionellt nordiskt vis dvs bli lagd i en båt, utputtad och uppeldad. Hur stora möjligheter finns det att få tillstånd till detta och varför är lagen så snäv i vad den tillåter?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Anjalis. Din önskan går inte att uppfylla. Att gravsätta en hel kropp i havet är inte möjligt. Bakgrunden till lagstiftningen vågar jag inte ge mig på. Men det kan rent praktiskt bli vissa komplikationer. Har du funderat på spridning av askan i havet istället? Det tillståndet begär du hos länsstyrelsen.


Eva:
Jag vill att min aska sprids i havet. Behövs det tillstånd från någon myndighet?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Eva Det är till länsstyrelsen på den ort där askan skall spridas som anhöriga får vända sig. Detta kan dock endast göras när en person är avliden.


Bäverdalen:
Har ni planer på att starta en virtuell kyrkogård? Där skulle man till exempel kunna ha en familjegrav att besöka. Eller där man kanske till och med kan köpa en gravplats bredvid Brian Jones eller Marilyn Monroe... Hur ser ni på virtuella begravningar?

Charlotta Lindgren Östlun:
Vad jag vet finns det inga planer på virtuella kyrkogårdar idag. När det gäller virtuella begravningar antar jag att du menar minnessidor på internet. Traditioner och olika sätt att sörja och hedra har ändrat sig genom åren. För många är dessa minnessidor oerhört viktiga, jag tror att det kommer utveckla sig mer och mer i vår digitala värld. Ett sätt att delge andra möjlighet att minnas.


Martin:
Hej, Vad har jag för begravningsalternativ om jag inte är med i svenska kyrkan eller annat religöst förbund?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Du har alltid alternativet borgerlig begravning. En sådan ceremoni kan en borgerlig begravningsförättare, god vän eller släkting hålla. Utformningen kan göras efter dina önskemål.


martin petterso:
Varför måste begravning vara så dyrt? Man betalar pengar som människan inte har nytta av.

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Martin. Kostnader för en begravning styrs av önskemål. Vissa delar är svåra att kunna få kostnadsfria eftersom det krävs speciella insatser. Man kan alltid diskutera varför man lägger pengar på olika saker. Ceremonin är för de flesta ett sätt att få ta farväl och förstå att någon är död. Ett led i sorgarbetet. Sedan kan man göra det på så olika sätt.


moderator:
Chatten börjar närma sig sitt slut, men vi hinner med ett fåtal frågor till.


Linda Malmö:
Jag vill ha en enkel låda att ligga i eftersom jag ska kremeras efteråt. Vem kan snickra ihop en sådan? Och kan begravningsceremonin hållas utanför en kyrka?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Linda. En enkel kista finns att köpa på de flesta begravningsbyråerna, men det finns inget som hindrar att vem som helst kan snickra. Det som är viktigt är att kontakta krematoriet för att få veta bestämmelserna med mått och material. En ceremoni kan hållas i princip var som helst om det är praktiskt genomförbart samt etiskt. Man måste ta hänsyn till omgivningen. Jag kan inte se något hinder för en kyrkogård, men kontakta församlingen.


Elin:
Finns det en gräns för hur stor en gravsten får vara?

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Elin. Våra kyrkogårdar har bestämmelser för höjd och bredd. Det kan variera beroende på kyrkogårdens natur. Det kan även variera från kvarter till kvarter på kyrkogården. Blickar vi bakåt finns det oerhört stora gravar, nästan som små hus och blickar vi i nutid finns det minnesmonument från Estonia katastrofen. Vill man ha ett annat mått än det som reglementet anger finns möjlighet till att överklaga.


Anjalis:
Hej och tack för svaret! Då jag anser att min gravsättning är upp till mig ska jag nu försöka övertala en vän om att verkställa min vikingabegravning vid eventuell död. Vad kan min vän se fram emot för åtalspunkter? Griftefrid borde ju vara uteslutet då jag ger tillåtelse att bryta min frid...

Charlotta Lindgren Östlun:
Hej Anjalis När vi pratar åtalspunkt skulle jag behöva slå i lagboken. Det hamnar utanför mitt område om begravningar.


moderator:
Då var chatten slut. Tack för alla frågor.


Gå till toppen