Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Islamic centers chef i rätten

Åklagaren anklagar stiftelsens ordförande Bejzat Becirov för grovt bokföringsbrott. Becirov själv förnekar.

MALMÖ. Ekobrottsmyndigheten anser att Islamic Centers grundare varit både likgiltig och vårdslös i skötseln av bokföringen under många år. I åtalet har man förenklat allt till ett år, 2006.
– Men det har varit samma elände varje år sedan 2003, sade Lars Olsson när Malmö tingsrätt tog upp fallet.
– Alla varningssignaler har ringt, men inget hände.
Ett grundläggande krav för all bokföring är att den sker löpande. Kontanta in- och utbetalningar måste bokföras så fort som möjligt, och senast inom ett dygn.
Ett annat krav är att det sex månader efter ett räkenskapsårs slut ska finnas ett årsbokslut.
Men inte hos Islamic Center. Här har boksluten dröjt och dröjt. Ibland långt mer än ett år.
Och räkningarna har ”levt sitt eget liv”, för att citera en anställd i polisens förundersökning.
Den ekonomiska röran bekräftades av Islamic Centers egna experter under rättegången.
Revisorn:
– Bokföringen verkar inte vara det mest prioriterade.
Redovisningskonsulten:
– Jag kallades in varje år i november för att fixa till förra årets redovisning. Det var alltid när länsstyrelsen krävt en årsredovisning.
Men när de krävde bättring hände ingenting.
Bejzat Becirov medgav att mycket kunde ha gjorts bättre och att kontrollen kanske kunde ha varit bättre.
– Men jag litade på den jag anställt för att sköta bokföringen och blev kanske vilseledd. Men vad ska man göra när man inte får lugn och ro.
Bejzat Becirov berättade sedan om moskébranden 2003, om hot och sabotage, om internationell uppmärksamhet och tv-debatter, om byggproblem och moms som inte fick dras av, om nya brandbomber, om hur folk blivit sjuka och om hur allt brann upp i moskébranden.
Försvarsadvokaten Cai Inge Holm ville ha en friande dom med tanke på allt som hänt kring Islamic Center.
– Bokföringen har släpat efter. Visst, för allt i världen, men tänk på Becirovs situation. Islamic Center har brunnit ner och det har varit hot och trakasserier som lagt en kall hand över verksamheten. Det ska verkligen vägas in, ansåg Cai Inge Holm.
Ekobrottsåklagaren bedömde bokföringsbrotten som grovt, och hänvisade till Islamic Centers omsättning, stora tillgångar och olika miljonbidrag från både regeringen och EU.
– Det påkallar ett kännbart bötesstraff, sade Lars Olsson.
– Men jag yrkar inte på fängelse med tanke på att Becirov inte är straffad tidigare. Och så är han trots allt 71 år.
Dom meddelas den 3 november.

Tufft år för Islamic Center

November 2008
Efter otaliga turer avskrivs en mångårig tvist mellan Islamic Center och byggbolaget Flexator från 2005 efter ett förlikningssamtal i tingsrätten i Malmö.
– Vi drog ett streck över hela saken, säger Mats Palmgren, juridiskt ombud för Flexator.
Byggbolaget hade krävt ytterligare 2,6 miljoner kronor för bygga upp moskén som eldhärjades 2003. Islamic Center kontrade med egna miljonkrav, med hänvisning till att bygg­bolaget inte rättat till en massa fel.
Januari 2009
Islamic Center och dess församling betalar in 900 000 kronor till Skatteverket för att reglera den skuld som uppstått efter myndighetens omprövning av 2006 års deklarationer.
Februari 2009
Islamic Center stäms på över en miljon kronor av Nordic Modular Leasing för uteblivna hyror för baracker som hyrts efter moskébranden. Leasingbolaget är ett systerföretag till Flexator inom Modular-gruppen.
September 2009
Hyrestvisten med Nordic Modular Leasing läggs ner efter förlikning.
– Islamic Center har fullföljt sina åtagande, säger advokat Harry Steinman, juridiskt ombud för Nordic Modular.
Vid förlikningssamtalen i Malmö tingsrätt gick Islamic Center med på att betala 1,6 miljoner kronor senast den 1 oktober för obetalada avgifter. Islamic Center blev samtidigt ägare till den hyrda baracken.
27 oktober 2009
Rättegång mot Islamic Centers grundare och ordförande Bejzat Becirov, som är åtalad för grovt bokföringsbrott på grund av stora brister i stiftelsens redovisning för 2006.
Gå till toppen