Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Tankesport med egen olympiad

Hans-Olof Hallén har spelat bridge i sjuttio år och har tävlat på landslagsnivå i mer än femtio år.

Hans-Olof Hallén debuterad i bridgelandslaget 1956. Senast spelade han VM i Sao Paolo i september och kom till kvartsfinal.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
Varför kallas du Oraklet?
– Haha, ja det kan bero på att jag har varit professionell bridgespelare under hela mitt yrkesliv och att folk tror att jag kan allt om bridge.
Kan du det?
– Nej, det finns alltid mer att lära, man blir aldrig fullständig.
Hur länge har du spelat bridge?
– Det är en lång historia. Jag spelade olika sorters spel med mina föräldrar som barn. När jag var i tioårsåldern började vi spela bridge, trots att vi bara var tre som kunde spela, och man normalt ska vara fyra spelare. Då fick vi spela det som heter Träkarlsbridge. Ibland kom min morbror på besök och det var paradiset för mig, eftersom vi då var fyra spelare.
– Jag anammade allt som min morbror sa. Bland annat sa han "Om jag tar i vänster öra, har jag hjärter ess".
Är det så man gör i bridge?
– Nej, det är fusk. Man får bara kommunicera med sin partner med hjälp av budgivningen, det första stadiet i spelet.
– Sedan några italienare misstänktes för fusk har man en träbit snett över bordet och även under det när man tävlar. Den under bordet är för att man inte ska kunna sparka sin partner på benet som tecken.
Är bridge ett spel eller en sport?
– Både och, tycker jag. Det är en tankesport och vi har ju försökt att få vara med i Riksidrottsförbundet och även att bli en olympisk gren, men det blev inte så. Därför anordnar vi sedan 1960 egna olympiader och i fjor var det premiär för " World Mind Sports", en stor tävling för schack och bridge bland annat.
– En maratonlöpare har en gång sagt att det är mer krävande att spela bridge i två dagar än att springa ett maratonlopp.
Hur tränar man i bridge?
– Man tränar på budgivning med sin partner och så gäller det att spela och att spela mindre, opretentiösa tävlingar i den egna klubben.
Har du några ritualer inför någon stor tävling?
– Nej, det är bara vidskeplighet. Men jag spelar gärna "Nord" eftersom det är den personen som är protokollförare och håller ordning. Jag är bra på att organisera.
Vad krävs för att kunna bli en bra bridgespelare?
– Man måste ha en hjärna i god trim, och kunna tänka strategiskt. Och så måste man kunna buda och spela bra. Framför allt är budgivningen viktig. Alla duktiga spelare spelar bra, men budgivningen är knepigare.
– Det sägs att bridgespelare generellt lever längre på grund av att vi använder hjärnan på ett bättre sätt. Det kan både vara en styrka och en svaghet: att ha 80-åringar i landslaget.
Bilden av en bridgespelare är ju en äldre människa. Stämmer den?
– Ja, tyvärr är det mest äldre som spelar, även om vi har några duktiga juniorer också. Det var en engelsman som blev världsmästare, han var 89 år gammal. En engelsk kvinna spelade ända tills hon var 105 år gammal.
– Jag brukar säga att alla mellan 5 och 105 kan spela bridge.
Blir man bättre med åren?
– Den bästa åldern är väl egentligen runt 30-35 år, men det gäller inte mig, jag har en ganska jämn kurva. Man blir väl mer rutinerad med åren.
Hur ofta spelar du?
– Två tre gånger i veckan i genomsnitt, fast denna veckan [förra veckan] har det blivit sex gånger.
Blir det bridge på födelsedagen också?
– Först blir det gåsmiddag med ett trettiotal personer. Alla spelar inte bridge, men elva av oss ska spela en individuell tävling efter middagen.

Om Hans-Olof Hallén

Bor: I Malmö sedan 1976.
Gör: Pensionär, har tidigare arbetat för Skånes bridgeförbund som ungdomskonsulent, kanslist och tävlingsledare. Det senare är han fortfarande aktiv som. Han rapporterade också från tävlingar till svenska dagstidningar.
Familj: Skild, barnen Stina, Lena och Nils.
Bibliografi: Har skrivit två bridgeböcker: uppslagsverket "Bridge" (1960) och "Tävlingsledaren" (1990) tillsammans med Olof Hanner och Per Jannersten samt medverkat i boken "Skånsk bridge i Sven Weliths sällskap" av Göran Gjerling.
Övriga intressen: All idrott utom boxning, politik- och samhällsfrågor, tycker om att bada utan badbyxor i varmt vatten - åker till Grekland varje år i maj för att bada. "Kalla, våta badbyxor är det värsta jag vet. Jag kan rekommendera att bada utan, det är jätteskönt."
Gå till toppen