Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför inte en rosa kista?

Ingenting behöver lämnas åt slumpen när du inte längre finns. Webb-testamenten och livsarkiv planerar ditt avsked.

Kristianstadbaserade Fluffbabes tillverkar tillsammans med Rydens AB i Nybro den flärdfulla kistan Angelbox.Bild: Mattias Johansson
Kyrklig eller borgerlig? Psalmer eller hårdrocksmedley? Ekkista eller illrosa? Somliga vet precis hur de vill ta avsked. De flesta väljer att inte planera sin egen begravning.
– Det måste ju vara champagne. Mingelparty med läcker musik. Jag vill att folk ska gråta för att jag har dött, men de ska le mellan tårarna. Och så ska jag hålla ett fantastiskt tal. Jag kan bli lite gråtmild när jag tänker på det, hur fint det ska bli. Lite primadonna-aktigt.
Åsa Scharin har kommit fram till precis hur hon vill ha det. För något år sedan spånade hon och kollegorna på företaget Fluffbabes fram idén: En ceriserosa kista med vita änglavingar på sidorna. Nu tillverkas den på fabriken i Nybro, mitt bland de mer traditionella i massiv ek och körsbär.
Charlotta Lindgren, som är konsulent på Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF), nosade reda på kistan och föreslog ett samarbete. Hon har jobbat i branschen sedan 1980-talet och har på senare år sett en tydlig svängning mot det mer personliga.
– 8 procent av alla begravningar i landet är numera borgerliga. En borgerlig begravning kan man ha i princip var som helst, på en restaurang eller ute vid havet. Det handlar bara om etik och praktik. Om man till exempel har en kista med sig ska den kunna stå på ett värdigt och etiskt sätt. Men väldigt mycket går att lösa, säger hon.
Hon har också sett hur det mångkulturella har slagit rot inom begravningsbranschen.
– Alla minnesplatser där vi tänder ljus om det har hänt en olycka, så såg det inte ut för trettio år sedan. Eller all ljusprakt kring allhelgonahelgen. Man ser nya saker i andra kulturer som man tar till sig.
Trots alla tecken på nya, personligare möjligheter blev kistentreprenören Åsa Scharin ganska arg när hon fick en inblick i de svenska begravningstraditionerna:
– Vissa församlingar inom Svenska kyrkan är fortfarande så traditionella att du inte får ha med sånger under akten som inte är psalmer. Andra är mer tillåtande men det är fortfarande väldigt mycket praxis.
Klivet till en helt och hållet egensinnig inramning kan vara långt i tanken hos de anhöriga.
– Det finns inte en enda begravningsbyrå som kommer att föreslå: "Drick lite champagne och ha lite skojigt", säger Åsa Scharin.
Hur vet de anhöriga vilken sorts begravning de ska välja då? Det är där livsarkiven kommer in, begravningsbyråernas formulär där man kan fylla i hur man vill att ens avsked ska se ut. Idag är det någonstans mellan 5 och 7 procent av svenskarna som har valt att skriva ner sina önskemål.
Åsa Scharins företag har tagit fram en variant till dessa livsarkiv. Ett dokument där du kan skräddarsy allt från hur dödsannonsen ska formuleras till om det blir gravöl eller cocktailparty efter ceremonin, om Frank Sinatras "My way" eller Queens "The show must go on" ska spelas och vad som ska ligga i den goodie bag som alla gäster kan ta med som ett minne.
Är det inte lite osmakligt att partyfiera sorgen?
– Sorgen kan man inte bagatellisera. Det här handlar bara om begravningen. Vi vill ge möjlighet åt folk att ge sina vänner ett avsked som känns hoppfullt och inte så tragiskt.
Charlotta Lindgren på SBF tror att Åsa Scharins för begravningsbranschen ganska radikala tankar kan få människor att vidga sin syn och tänka till inför sitt eget avsked.
– Om man vågar titta på det här väldigt annorlunda så kan det öppna en liten dörr, att man faktiskt vågar göra något eget. Det är viktigt att människor tänker lite i förväg, vad vill jag ha för bild av mig själv? Men man ska planera med varsamhet. Vissa tycker inte ens om att ha en bild.
Har du frågor om alternativa begravningar? Charlotta Lindgren Östlund, konsulent på Sveriges Begravningsbyråers förbund, chattar idag mellan 12-13. Ställ din fråga redan nu.
Gå till toppen