Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Svart i rutan för danska tv-kanaler

Danmark gick på söndagen över till enbart digitala sändningar i tv-marknätet. Bilden försvann för många skåningar.

Danmark släckte i helgen ner sitt analoga mark-tv-nät. De skåningar som tar emot sändningar via vanlig tv-antenn har sedan tidigare kunnat ta emot de danska public service kanalerna i sin digitalbox. Vid teknikskiftet försvann bilden från DR1, DR2 och TV2 för dem.
Vad som behövs är en ny kanalsökning. Tyvärr verkar det inte hjälpa alla. För en del fungerar det utmärkt. Men andra Sydsvenskanläsare i Malmöområdet har hört av sig och de får inte in DR1, DR2 och TV2 ens efter en ny kanalsökning.
Däremot får de in de nya DR-kanaler som sänds i det moderna komprimeringsformatet mpeg 4. För att kunna titta på dem krävs en tv som är förberedd för det, vilket bara de allra nyaste apparaterna är. Mpeg2-boxarna klarar inte av att omvandla de signalerna.
Svenska Teracom kunde inte ge svaret på varför sändningarna inte fungerar för alla. På den danska sidan går det inte att komma fram till experthjälpen, som tycks vara överbelastad i samband med övergången.
Gå till toppen