Mat & Dryck

Liten sockerskola

Gula melaka, Panela och Muscovado. Det finns många namn och smaker på socker.

Farinsocker
Farinsocker består av betsocker som smaksatts med koncentrerad saft från sockerrör. Ett billigt alternativ till dyrare snobbsocker som ger must i kakor, såser och grytor.
Honung
Är honung nyttigt? Nja, i förhållande till energimängden är honungens vitaminer och mineraler föga imponerande. Om du vill medicinera med honung vid till exempel en förkylning finns det två saker som är viktiga att komma ihåg: ju mörkare och mer aromatisk honungen är, desto mer aktiva substanser innehåller den. Dessutom bör den inte upphettas för då inaktiveras enzymer som eventuellt kan ha medicinsk effekt.
Tänk på att olika typer av honung kan ha mycket särpräglad smak, men de flesta ljusa honungssorter kan ersätta varandra. Svensk honung är sällan flytande på grund av sammansättningen av sockerarter. Det fixar du enkelt genom att antingen värma den försiktigt i kastrull eller mikro eller att helt enkelt låta den lösa sig med andra ingredienser i till exempel en dressing eller glaze. Men honungens smak förändras mycket när den upphettas.
Muscovadosocker
Numera finns muscovadosocker att köpa i många vanliga affärer.
Det ljusa muscovadosockret har en mild smak av kola och passar särskilt bra i fruktsallader, kompotter och kakor. Jag brukar använda lite för att runda av smaken i köttfärsrätter som köttbullar och för att bryta syran i tomatsås. Den mörka varianten har kryddig smak med klara toner av lakrits och en rejäl sälta, det är fantastiskt i chokladsås och andra chokladdesserter, i glass och för att ge djup till viltsåser och andra salta, mustiga rätter.
Fruktsocker
Fruktos hyllades länge som ett hälsosammare alternativ än det vanliga sockret. Eftersom strukturen är lite annorlunda än i vanligt socker bryts den ner på ett annat sätt och höjer inte blodsockret lika mycket. Trist nog kan ett flitigt bruk av fruktos leda till störda blodfettsmönster. Fördelen är att fruktos upplevs som betydligt sötare än samma mängd vanligt socker i kalla drycker och rätter. Dessutom har det en ovanligt pigg sötma, mindre klistrig och efterhängsen än vanligt socker. Och det löser sig snällt i kalla rätter. Jag använder gärna fruktsocker i smoothies och fruktsallad.
Panela, gur, jaggery
I många butiker med långväga mat hittar du block av koncentrerad sockerrörssaft, alltså en typ av råsocker. I Indien och Pakistan kallas den ofta gur eller jaggery, i Mexiko går den under namnet panela. Olika sorter har olika karaktär och det är roligt att botanisera bland olika sorter. En skojig present till dig själv eller någon annan som förtjänar det. Det brukar vara lite knepigt att använda men ett vasst rivjärn eller en liten hammare är bra redskap när du ska attackera det.
Gula melaka
Att presentera det malaysiska kokossockret känns lite som att på modesidorna visa upp en sinnessjukt avancerad kreation av Chanel eller Dior: något att drömma om men inte helt lätt att lägga vantarna på. Men det vore tjänstefel att inte berätta om världens godaste socker. Be vänner som åker till Singapore eller Malaysia att ta med en klump hem i bagaget. Det mjuka sega sockret smakar verkligen kokos men dessutom lakrits, kola, salt och lite mjölkchoklad. Ja, du hör själv att det är gott nog att snaska rakt upp och ner. Sjud försiktigt med vatten till en sirap att ringla över pannkakor. I specialbutiker kan du ibland hitta flytande kokossirap som är ganska gott.
Pekmez
Pekmez är en mörk, mustig druvsirap från Turkiet. Den stoltserar med fin syra och härlig russinkaraktär. Den kan användas på yoghurt, i tomatsallad och ringlas över stekt aubergine. Du kan också blanda den med pressad apelsin och lite vatten till en läskande dryck. Du hittar den i många Mellanöstern­affärer.
Gå till toppen