Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räknar stegen mot bättre hälsa

När Thorwald Persson för fyra månader sedan vaknade på köksgolvet efter att ha svimmat trodde han inte att han skulle få uppleva sin 50-årsdag.

Thorwald Persson är flitig besökare på gymmet. Han glädjs åt att han lyckats ändra sin livsstil.Bild: Foto: Johan Bävman
MALMÖ.
Fram till att Thorwald Persson drabbades av njursten för en del år sedan var han en relativt tunn kille, 63 kilo till sina 168 centimeter. Sjukdomen medförde att vikten drog iväg rejält och när han sedan bröt fotleden 2002 var han tvungen att sluta träna – samtidigt som aptiten fortfarande var god.
– Jag är en gourmand.
Vågen stod till slut på 118 kilo.
Svimningsanfallet blev den väckarklocka han behövde för att ändra sin livsstil radikalt.
– Jag fick en stegräknare av en kompis, det var så jag kom igång. Nu är jag inne och registrerar mina steg på Stegklubben varje dag.
Den regniga hösteftermiddag som Sydsvenskan besöker honom har det redan hunnit bli 26 432 steg med hjälp av stavgångspromenader och turer på löpbandet.
Resultatet har inte låtit vänta på sig: från slutet av september tills nu har han gått ner till 81,7 kilo.
Och han gläds åt att se att han allt som oftast ligger i topp på Stegklubbens lista.
– Då får man en sporre.
– Men det är inte speciellt populärt att en rookie som jag kör över allihop, konstaterar han och berättar att han fått några tråkiga kommentarer på sajten.
Thorwald Persson går rastlöst fram och tillbaka i köket när han berättar.
– Jag har NPF, ett neuropsykiatriskt funktionshinder, förklarar han, en sorts Aspergers.
Aspergers räknas som ett handikapp men det som Thorwald Persson verkligen känner begränsar han livsmöjligheter är hans låga lönebidrag.
Sedan Thorwald Persson kom hem efter många års vistelse i Finland har han haft svårt att hitta jobb. Alu-projekt, Kunskapslyft och andra tillfälliga arbetsmarknadsprojekt har avlöst varandra. 2001–2003 kom han in på en KY-utbildning i programmering och nu arbetar han halvtid som pc-tekniker på SeniorNet i Malmö och har ansvar för arton datorer.
Nu har han sjukersättning på halvtid och att gå upp i arbetstid lönar sig knappt ekonomiskt, menar han. Han hade tjänat mer på att ha sjukersättning på heltid.
– Det är störigt. Jag retar mig på att det inte finns bättre incitament för mig som vill jobba.
Om detta har han skrivit många insändare och försökt uppmärksamma politiker på.
Thorwald Persson föddes i Malmö, familjen bodde på Båstadsgatan, och han berättar i knappa ordalag om uppväxttiden.
– Det var jobbigt. Mycket tråkigheter och mobbning i skolan. Det har gjort mig jäkligt stark. Men också gjort mig jäkligt försiktig.
Han kom ut i arbetslivet tidigt: arbetade på KF:s bageri, på Försäkringskassan, på dåvarande Televerket och sedan på Posten i Finland. Det var kärleken som fick honom till grannlandet. Genom en internationell brevklubb hade han lärt känna en finsk kvinna som han gifte sig med.
När äktenskapet tog slut sex år senare stannade Thorwald Persson, som lärt sig flytande finska, kvar några år till och kom sedan, efter tio år, tillbaka till ett Sverige i lågkonjunktur.
– Det var jättesvårt, säger Thorwald Persson, när han satt sig ner vid köksbordet.
Thorwald Persson har förberett sig inför Sydsvenskans besök. Tagit på sig slips och skjorta, bakat kanelbullar och kakor, fixat chai.
– Och det här är äkta chai , inget sådant som man får på Espresso house.
Själv äter han inte av de framdukade godsakerna.
– Jag går på diet. E-metoden. Man ska göra av med mer energi än man får i sig. Mer ut än in. Ungefär som min banksituation.
Thorwald Persson tycker att han har ett bra nätverk omkring sig med kamrater, bröder och föräldrar, och han delar med sig av sin vänskapsfilosofi.
– Vänner väljer man. Mot dem har man nolltolerans och accepterar inte när de kommer försent och sådant. Sedan finns det de "signifikanta andra": som anhöriga och kollegor, de du inte kan välja. Mot dem måste man ha en annan tolerans.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Fru, villa, bil.
Han skulle gärna flytta till Veberöd framöver, om han har råd, för där har han kompisar.
Men mest av allt vill han ha en bättre lön och en fru.
Thorwald Persson har ännu några steg att ta.

Om Thorwald Persson

Bor: I en etta i Malmö centrum.
Intressen: Miljö och natur. Datorer, design och bildhantering. Film och teater. Promenader och cykling.
Familj: Ensamstående. Två bröder och föräldrar.
Aktuell: Fyller 50 år den 12 november.
Firar: Med drop-in i hemmet för anhöriga och vänner.
Önskar sig: En modernare dator med Windows 7.
Aspergers syndrom: En funktionsnedsättning som innebär ett annorlunda sätt att tänka och uppleva omvärlden.Asperger är inte en sjukdom, utan ett osynligt socialt handikapp hos personer med normal eller hög begåvning.
Gå till toppen