Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Fascinerande fågelperspektiv

Augustprisnominerade "Att överleva dagen" ger en fantastisk inblick i fåglarnas liv, men Brutus Östling har också riktat kameran mot nya motiv.

Att överleva dagen. Om fåglars sinnen och anpassningsförmåga

Author: Susanne Åkesson och Brutus Östling. Publisher: Symposion.
Bild: Foto: Brutus Östling
Det är lika bra att slå fast det med en gång: Brutus Östling har sin vana trogen överträffat sig själv. "Att överleva dagen", hans sjätte bok med fågelfotografier sedan succédebuten med "Mellan vingspetsarna" 2005, är större, tyngre och minst lika vacker som föregångarna.
Östlings bilder, de flesta tagna under det senaste året på resor runt om i världen, håller samma höga klass som vi har vant oss vid. Det är något med blicken – både fotografens när han fångar motivet och fågelns när den ser in i objektivet – som skapar den kontakt som är så karakteristisk för Östlings fotokonst. Textförfattare är Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund och formgivningen står den mästerlige Jens Andersson för.
Intressant är att fågelfotograf Östling har vidgat sin motivkrets. Djur som gnu, hare, elefant, alligator och basilisködla har smugit sig in bland alla fåglarna. Faktum är att en av de två bilder i boken som verkligen etsat sig fast i mitt minne inte föreställer en fågel utan en östafrikansk gnu som med sin rörelse och oskärpa verkar vara hämtad från en paleolitisk grottmålning. En fantastisk bild som väcker hopp om framtida böcker med nya motiv.
Kontrasten till den andra bilden som inte vill släppa taget kunde inte vara större. Istället för oskärpa och stilisering är det skärpa och grym realism som präglar bilden av den sydliga jättestormfågeln som med fransiga vingar och lysande gula ögon står lutad över det blodiga skelettet av en pingvin. En överlevare och en som inte överlevde.
Den nya boken har undertiteln "Om fåglars sinnen och anpassningsförmåga". Med avstamp i Werner Aspenströms dikt om gråsparvens stora projekt: att leva en dag till och en natt till och en dag till, ger boken läsaren en inblick i hur fåglarna med hjälp av sina sinnen och sin stora anpassningsförmåga lyckas med det stora projektet att överleva och dessutom klarar av att fortplanta sig.
Textförfattaren Susanne Åkesson har samarbetat med Östling i två av hans tidigare böcker, "Pingvinliv" från 2006 och den mindre fotoboken "Fantastiska fåglar" från 2007. Att Åkesson är en aktiv forskare med passion för fåglar och har koll på de senaste vetenskapliga rönen märks tydligt. Även för en läsare med goda fågelkunskaper bjuder hennes fascinerande och faktaspäckade texter på nyheter och överraskningar. Den moderna forskningen visar att fåglarna lever mycket mer komplicerade liv än vad vi tidigare anat.
En praktbok med högt mervärde, skriver Augustprisjuryn i sin motivering till nomineringen av boken i klassen för årets svenska fackbok. Brutus Östling står för prakten och Susanne Åkesson för mervärdet. De är väl värda ett pris, speciellt med tanke på att Augustjuryn helt missade att nominera Östlings debutbok 2005, då en självklar priskandidat i kraft av sin överraskningseffekt. Nomineringen av "Pingvinliv" året därpå kändes som en kompensation för den tidigare missen. Förra årets "Kaxiga fåglar" (med text av Staffan Ulfstrand) borde ha varit ett självklart val för nominering, men kom inte med på listan. Ska 2009 bli året för en August? Den 23 november vet vi hur det gick.
Eskil Quiding
journalist på Sydsvenskan
Gå till toppen