Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hovrätten friade al-Aqsa

Först frikändes stiftelsen Al Aqsa spannmål från terrorbrott i Danmark. Sen totalsågade Malmö tingsrätt åtalet. Nu friar även hovrätten.

MALMÖ. Terrorbrottsåklagare Agneta Hilding Qvarnström hade till hovrätten mildrat anklagelserna mot stiftelsens ordförande Khalid Al Yousef sedan en av tingsrättens mest erfarna domare gjort vad han själv kallat den mest tydliga sänkningen av ett åtal under sin karriär.
Då löd anklagelsen finansiering av terrorbrott.
I hovrätten gick hon på en försiktigare linje: Brott mot internationella sanktioner.
Det hjälper inte. Klockan 11 i dag föll hovrättens dom som frikänner 44-årige Khalid Al Yousef.
Åklagaren resonemang är att det är förbjudet att stödja Hamas, oavsett om man inte har för avsikt att stödja just organisationens militära gren. Det eftersom EU 2003 har beslutat om sanktioner mot hela Hamas.
Hamas är dock inte formell mottagare av pengarna som samlats in i Sverige. Ordföranden Khalid Al Yousef har hela tiden hävdat att pengarna så långt han kunnat kontrollera, gått till lagliga humanitära organisationer.
Åklagarens försök att bevisa att dessa organisationer bara varit en täckmantel för Hamas underkänner hovrätten.
"Även om utredningen kan sägs tala för att de utpekade organisationerna haft någon form av anknytning till Hamas finner hovrätten [...] att det inte är ställt utom rimligt tvivel att organisationerna i fråga vid de här aktuella överföringstillfällena haft en sådan nära koppling till Hamas som i objektivt hänseende krävs för att brott mot sanktionslagen ska föreligga."
Hovrätten skriver att Hamas inte varit ensamma om att bedriva social verksamhet i de palestinska områdena.
"Det förhållande att Hamas ägnade sig åt hjälpverksamhet betyder därför inte att de utpekade organisationerna måste ha haft band till Hamas. I övrigt utgör den av åklagaren åberopade bevisningen främst indicier för att organisationerna i fråga hade någon form av koppling till Hamas. Det rör sig främst om att personer i ledande ställning inom Hamas haft framträdande positioner i de mottagande organisationerna, att organisationerna i fråga pekats ut som Hamasorganisationer under Philadelphiamötet och av representanter för den Palestinska myndigheten samt att organisationerna i några fall förbjudits av Israelsiska myndigheter på grund av samröre med Hamas."
Men hovrätten talar om en "grundläggande brist" med åklagarens uppgifter - att de är gamla. Enligt rätten har ingen utredning presenterats om hur organisationerna var organiserade när Malmöstiftelsen skickade pengarna.
"Detta gör det omöjligt att värdera betydelsen tex av att enskilda personer samtidigt har koppling till Hamas och till någon av de i åtalet nämna hjälporganisationerna."
Al Aqsa spannmål har sitt kontor på Nobelvägen i Malmö. Åtalet har gällt sammanlagt 1 234 955 kronor som samlats in mellan 2002 och 2007, främst från palestinier boende i Sverige. Pengarna har i huvudsak gått till fyra organisationer: Islamic Society i Quarana, Human Appeal, Wamy samt Jenin Charity Committee.
Utredningen mot stiftelsen har under många år uppmuntrats av USA sedan det stämplat alla Al Aqsa-stiftelser världen över som en gemensam organisation för finansiering av terror. Det underkände den domstolarna i Danmark som friade den danska stiftelsen för ett par år sedan. Den svenska stiftelsen uppger att den är helt fristående och bara delar namnet med den danska och andra stiftelser.
Gå till toppen