Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sarkozy skriver historia

Nicolas Sarkozy, Frankrikes nuvarande president, var bland de allra första på plats för att riva Berlinmuren 1989 – hävdar han själv på internet. Tidningen Libération hävdar att han sannolikt dök upp dagen efter.

PARIS. Hackan i handen är liten, men gesten är stor. Nicolas Sarkozy, Frankrikes nuvarande president, var bland de allra första på plats för att riva Berlinmuren.
Redan den historiska kvällen den 9 november 1989 ska Sarkozy ha varit i händelsernas centrum, enligt hans egen sida på internetforumet Facebook. En bild har han också lagt ut som bevis.
Historien är vacker. Alltför vacker för att vara sann, enligt tidningen Libérations tidigare Berlinkorrespondent. Enligt Alain Auffrays blogg är det nämligen en hel del som inte stämmer i Sarkozys historieskrivning.
På Facebook berättar Sarkozy hur han kastade sig iväg till Berlin redan på morgonen när han förstod vad som höll på att ske – men ingen, inte ens i Berlin, kunde under dagen ana vad som skulle komma att hända senare på kvällen.
Sarkozy beskriver också folkmassorna som trängdes på murens västra sida. Problemet är bara att västberlinarna inte strömmade till förrän nästa dag, förklarar Alain Auffray och förmodar att Sarkozy i stället befann sig i byn Colombey-les-Deux-Églises den 9 november för att hedra minnet av Charles de Gaulle, på årsdagen av dennes död, för att åka till Berlin nästa dag.
I Elyséepalatset, som blivit uppringt av nyhetsbyrån Reuters, vidhåller man dock att Sarkozy visst var i Berlin den 9 november, och för övrigt endast sov två timmar den historiska natten.

Gå till toppen