Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Berlin både på bredden och djupet

Oline Stig om Sveriges Radios bevakning av 20-årsjubileet av murens fall.

Jag besökte Berlin på sensommaren 1989. Vi åkte över till öst. Min pojkvän fick problem vid gränsen. Vakterna tyckte att det var något skumt med hans pass. De förhörde honom i en halvtimme innan de lät oss passera.
Mitt starkaste minne är ödsligheten. Det var en solig söndag och allt var stängt. Men ingen var ute och promenerade, gatorna var märkligt tomma, bara spårvagnarna skramlade förbi. Där och då fanns det noll föraning om vad som skulle hända några månader senare.
Sveriges Radio har satsat stort på bevakningen av 20-årsjubileet av murens fall den senaste månaden. Alla program finns samlade på en temasida på webben. Det är intressant att fråga sig vad radion kan som inte andra medier kan vid ett sådant här tillfälle. Har radions rapportering kvaliteter som andra medier saknar?
Den stora skillnaden är tiden. I radion får samtalen lov att ta tid. Det slår mig när jag lyssnar på Radio Sjuhärads intervju med Sabine Kjeller som suttit 12 veckor i Stasifängelse och som sedan dess inte klarar av att sitta i ett litet rum med stängd dörr. Hon börjar gråta under intervjun. I en tv-ruta hade det kanske känts för intimt, inte i radio.
Den absoluta närvaron i samtalet finns också i Maria Meschkes reportage i P1, ”Muren och sen”. För tjugo år sedan träffade hon några familjer i Leipzig, nu möter hon dem igen. En familj valde att flytta till väst, de berättar om hur det var att lämna allt i en fullpackad Trabant. Rädslan och förväntningarna. Hur de kom till Arbetsförmedlingen och fick veta att deras utbildningar från öst inte gällde.
En annan fördel med radion är mångfalden. Den som verkligen vill förkovra sig kan lyssna i dagar på SR:s material. Här kan man höra P2-programmet om hur Berlinfilharmonikerna för första gången öppnade dörrarna för publiken i öst, P3:s ”Brunchrapporten” om dagens situation för unga i Berlin, ”Vetenskapsradion Historia” om Birgitta Almgrens superintressanta bok, ”Inte bara Stasi”, om DDR:s förhållande till Sverige. Massor med kulturradio. Med mera, med mera.
Nackdelar med SR:s temasatsning? Tja, ibland kan det bli för mycket prat.
Vissa program hade vunnit på att stramas åt och kortas. Till exempel ”Ekonomiekot Special” i P1 som sändes från Berlin. Om man inte är finansnörd är det ganska svårt att hänga med i det mångordiga pengapladdret.
Men den stora nackdelen med SR:s efterhandslyssning handlar ändå om tekniken.
Ljud som hänger sig. Filer som försvinner efter 30 dagar, även på temasidan. Programmet om Birgitta Almgren var till exempel puts väck. Det gick att hitta i podversion, förstås, men i ett helt annat arkiv.
Sveriges Radio är suveräna på närvaro, fördjupning och mångfald. När de får ordning på den digitala tekniken kommer de att äga public service.

Tre tips...

Lyssna också på: Gunnar Bolin och Daniela Marquart med gäster, direkt från Berlin på 20-årsdagen. Finns också att lyssna på i efterhand.
Missa inte: Nystarten för ”Bibliotekets” Bokcirkel. Nu med Thomas Manns Buddenbrooks. Alltid lika kul att höra läsarnas diskussioner.
För övrigt: är det lite konstigt att P4-Riks har så skral bevakning av murens fall. Alla andra kanaler men inte P4. Varför?
Gå till toppen