Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Författare med miljöperspektiv

Författaren Bengt Sjögren, 84 år, Romeleåsen, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han var välkänd som naturvetenskaplig skriftställare, naturskildrare, kritiker och forskningsresande med Västindien, Afrika och Seychellerna som specialitet.

Bengt Sjögren var en välkänd radioröst och spelade genom åren in hundratals naturprogram för Sveriges Radio.Bild: Foto: Leif Å Andersson
Redan i unga år reste han runt i världen och skrev som frilansare artiklar för tidningar, radio och TV. 
Debutboken kom 1958 med titeln " Friska vatten- ett livsvillkor". I början av 1960-talet reste han som forskningsresande flera gånger med bananbåtar till Västindien. Han skrev totalt fyra böcker om den västindiska övärlden. Bland annat om den forna svenska kolonin, ön Saint Barhtélemy, i boken Ön som Sverige sålde.
Vid den här tiden var han även i samband med hemkomsten från sina resor en ofta sedd gäst i tv-sofforna hos Lasse Holmqvist. Det hände att han i tv till ackompanjemang av Jan Tollarparn Eriksson även sjöng en visa från den plats han nyligen besökt; det kunde vara en calypso från Västindien eller en sång på swahili från Östafrika.
I slutet av 1960- och början av 1970-talet vände han sina blickar mot Afrika och övärlden Seychellerna i Indiska Oceanen. Resorna dit resulterade i böckerna "Mörka Afrika - det förflutna klarnar" samt "Spillror av en kontinent". Hans besök på Seychellerna ledde till att han efter en regeringsombildning där, den då nya regeringen erbjöds att bli örikets konsul i Sverige, en position han upprätthöll i fyra år, då Sychellernas konsulat i Sverige alltså var beläget på en gammal skånegård uppe på Romeleåsen.
Bengt Sjögren var en välkänd radioröst och spelade genom åren in hundratals naturprogram för Sveriges Radio, de flesta av av dem producerade av Gunvor Blomqvist vid SR i Malmö.
Som kulturjournalist och kritiker medarbetade han i många tidningar, främst Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Hufvudstadsbladet
Som naturskildrare ansågs Bengt Sjögren under 1960-talet som en av de främsta på området med böcker som "Farliga djur och djur som inte finns", 1962, "Träd i svenska marker" samt "Småkryp i svenska marker", 1963, den sistnämnda i nyutgåva med titeln "Gullhöna flyg", 1987. 
Intresset för kryddfloran resulterade 1975 i boken "Brännvinskryddor i skog och mark" som även den kom ut i omarbetad version 1995.
Bengt Sjögren var född i Malmö men uppvuxen i Lund. Fadern Albert var lektor i franska på Katedralskolan i Lund och satt under kriget i stadsfullmäktige för socialdemokraterna. Modern Edith var musik- och pianolärare i Lund.
Naturintresset vaknade i unga år och som ung biolog studerade han och samlade insekter med sådan iver att studierna blev lidande.
Bengt Sjögren var student på Katedralskolan i Lund, men tog formellt sin studentexamen i Malmö 1943. Därefter läste han zoologi, botanik och limnologi, samtidigt som han tog aktiv del i studentlivet och engagerade sig som "spexare". Här debuterade han i "Uarda", samt hade titelrollen i "Wilhelm Tell" och "Harakiri". Politiskt engagerade han sig i dåtidens Clarté.
Reslust i kombination med skrivklåda gjorde att han 24 år gammal avslutade sin akademiska karriär, blev skribent på heltid och fortsatte som journalist och författare med inriktning på natur- och miljö. 
Redan tidigt valde familjen bort stadslivet till förmån för landsbygden. Bengt Sjögren har varit bosatt på gården Humlarödshus på Romeleåsen mellan Veberöd och Skurup ända sedan 1958. Han och hans hustru var tidiga gröna-vågare, långt innan begreppet ens var påtänkt.
Hans närmaste är hustrun Kerstin samt sönerna Thorkel och Ivar, svärdöttrarna Nora och Suzanne, svärsonen Jan-Erik samt barnbarnen Eje, Björn, Love, Yrsa, Mette, Finn och Teo.
Gå till toppen