Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mozart och tango medel för läkning

Nu satsar staten pengar i ett försök där läkarna ska kunna skriva ut kultur på recept. Och Skåne får prova först.

Bild: Illustration: Olof Åkerlund
En pjäs av Shakespeare eller en Beatleslåt kan fungera som medicin för den som är deprimerad, stressad eller har ont. Allt fler forskningsrapporter visar att kultur och utbildning ger hjärnan den stimulans som behövs och förlänger våra liv.
Nu ska det testas i praktiken. På en vårdcentral i Helsingborg inleds i höst ett försök där läkarna ska kunna skriva ut recept på kultur.
– Det kan ju vara till exempel musik, teater, körsång eller en aktivitet inom ett studieförbund. Och begreppet omfattar även natur- och trädgårdsupplevelser, säger Christina Gedeborg-Nilsson, enhetschef för Kultur i vården i Region Skåne.
Professor Gunnar Bjursell vid Centrum för kultur och hälsa på Göteborgs universitet har varit drivande i projektet, och han säger att forskningsrapporterna kring framförallt sambandet mellan musik och hälsa har ökat kraftigt. Bland annat har musik visat sig vara en viktig komponent i stroke­rehabilitering.
Vilka artister som är mest hälsosamma att lyssna till går inte att säga men Gunnar Bjursell menar att det är bra att lyssna till olika genrer.
– Ibland vill du dansa och ha roligt och då är det ju dansbandsmusik och country där man måste klappa takten. Ibland vill man förstärka en sorgsen känsla och då lyssnar man på blues eller Puccini. Och ibland vill du vara i de himmelska sfärerna och då lyssnar du på Mozart, föreslår han.
Framför allt är det långtidssjukskrivna personer med depressioner, stress, ångest och långvarig smärta som kan komma i fråga.
Enligt Gunnar Bjurnell är det viktigt att man ägnar sig åt kulturkonsumtion som känns lustfylld, men hjärnan måste också utmanas.
– Populärmusik kan ju vara jättebra som underhållning men vi får inte glömma Aristoteles. Man kan inte läsa Aristoteles som underhållning, man måste anstränga sig för att förstå hur han tänker och det stimulerar hjärnan.
Även dans och bildkonst har en stimulerande effekt.
– Vi säger inte att man ska slänga pillerburkarna. Men i många fall kanske det behövs annat än medicinsk behandling, säger Gunnar Bjursell som till våren åker till Sweden House i Washington för att presentera projektet för amerikanerna.
Regeringen har avsatt en halv miljon kronor till försöket i Helsingborg. De statliga pengarna ska användas för utbildning av såväl personalen inom vården som företrädarna för kulturen, säger Christina Gedeborg-Nilsson.
Projektet ”Kultur på recept” ska pågå i ett år och en slutrapport ska vara klar i juni 2011.
Gå till toppen