Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt hindra att barn gifts bort

Varje år upptäcker skånska skolor minst 25 fall av barn och ungdomar som gifts bort mot sin vilja. Mörkertalet är stort.

Kurator Ingrid Hansson på Rosengårdsskolan ser varje år åtta till tio barn på skolan som gifts bort. Till höger på bilden rektor Lars Birgersson.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
I somras kom Ungdomsstyrelsen med rapporten ”Gift mot sin vilja”. Siffrorna i den skakade om: 70 000 unga svenskar upplever att de inte fritt kan välja vem de vill gifta sig med.
Sydsvenskan har under hösten kontaktat alla stadsdelar i Malmö och Lund, kommunerna i Omkretsen samt Landskrona kommun. Vi har talat med skolchefer, rektorer och kuratorer för att försöka få en bild av hur ofta tvångsäktenskap upptäcks på skolor i vår region.
Resultatet av undersökningen: skolornas personal upptäcker sammanlagt varje år minst 25 fall av barn och ungdomar som gifts bort i arrangerade äktenskap, oftast mot barnens vilja. De flesta är flickor.
Den yngsta flickan som gifts bort var tolv år och gick i femte klass. I sjätte klass bodde hon med sin make, blev gravid och födde sitt första barn.
I Sverige måste man vara arton år för att lagligt gifta sig. Barnäktenskapen är inofficiella bröllop, som oftast äger rum utomlands under sommarloven. För dem som gifter sig spelar det ingen roll att de inte är lagligt gifta i Sverige – en bröllopsfest har hållits och av omgivningen betraktas de som gifta. De förväntas leva tillsammans som man och hustru.
Ofta, men inte alltid, är mannen/pojken äldre än flickan. Sydsvenskan har talat med flera kuratorer som på vårarna söks upp av oroliga elever.
– De vet att föräldrarna planerar att de ska giftas bort under sommaren. Vissa vill bara prata av sig. Andra vill få hjälp att stoppa det, säger Ingrid Hansson, kurator på Rosengårdsskolan i Malmö.
Hälften av de rapporterade fallen av bortgifte av barn i Sydsvenskans undersökning kommer från stadsdelen Rosengård i Malmö.
Enbart på Rosengårdsskolan – som är en grundskola – får personalen reda på åtta till tio barnäktenskap bland eleverna varje år. De andra eleverna på skolan reagerar inte på något särskilt sätt när klasskompisar kommer tillbaka som nygifta.
– Det är inget konstigt eller onormalt för våra elever. Många lever i kulturer där det är så här det går till när man gifter sig, säger Ingrid Hansson, som har jobbat i sexton år som skolans kurator.
Det finns hjälp att få från samhället för den som inte vill giftas bort – men den hjälpen innebär i princip alltid att barnet tvångsomhändertas och bryter helt med sin familj.
Nästan ingen orkar med det i längden. Utan familjen blir ensamheten för stor.
– De placeras på ett boende i en månad kanske. Sedan kommer de hem, alla är glada, det blir en smekmånad. Sen blir det lika illa igen, säger Ingrid Hansson.
Genom åren har hon sett över hundra barn giftas bort. Majoriteten vill inte bli bortgifta, säger hon. Ingrid Hansson får frågan om hur många barnäktenskap hon varit med om att stoppa, bortsett från de enstaka gånger då barnet brutit helt med sin familj.
Kuratorn funderar en stund. Svarar sedan, med en suck.
– Ingen gång.
Ibland lyckas Ingrid Hansson övertala familjer att skjuta upp bröllopet. Ofta har det varit med hjälp av imamen Ali Ibrahim, som varit anställd på skolan som en länk mellan muslimska familjer och skolan.
– Så att barnen i alla fall får gå färdigt nian.
Ali Ibrahim, vars titel var kultursekreterare, gick i pension i september. Nu när han försvunnit får skolan en sämre kontakt med många hem, enligt Ingrid Hansson.
Arrangerade äktenskap är vanligt i många delar av världen. Oftast är de som ska gifta sig vuxna, inte barn. På Rosengårdsskolan brukar personalen försöka övertala föräldrarna att åtminstone vänta tills barnen är större.
Varför vill somliga gifta bort barnen så tidigt?
– Det handlar bara om hedern. Att flickorna ska vara oskulder när de gifter sig, säger kurator Ingrid Hansson.
Gå till toppen