Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De får Lunds kulturpris

Barnboksförfattaren Mårten Sandén, Anagrams vd Martin Persson och föreningen Oikos Community. De är Lunds kulturpristagare 2009.

Julio Saavedra Duarte, Martin Persson och Mårten Sandén prisades på onsdagskvällen.
Lund. Mannen bakom Petrinideckarna, Mårten Sandén, är kanske mest känd av de tre kulturpristagarna. Hans barndeckare utspelar sig i Lundamiljö och har rönt stor uppmärksamhet. Förra året var Sandén en av de nominerade till Augustpriset. Han är även framgångsrik som låtskrivare.
Vad betyder Lunds kulturpris för dig?
– Jättemycket. Det känns stort att få pris av sin hemstad. Jag blev glatt överraskad, säger Mårten Sandén.
Han delar priset med en nära vän, Anagrams vd och delägare Martin Persson. Som även han blev förvånad.
– Jag visste inte att jag var aktuell. Ska jag nu säga något spydigt och roligt på samma gång, så är det att jag inte trodde att kulturpris existerade i Lund.
Filmbolaget Anagram står bakom produktioner som Hipp Hipp och förra årets julkalender. Men de producerar också långfilmer, till exempel Morgan Pålsson – världsreporter.
– Väldigt roligt! säger Martin Persson. Det är klart man vill bli sedd i sin hemstad. Sedan är det extremt roligt att få dela priset med Mårten. Vi är gamla kompisar och jag hoppas få göra film av hans böcker en vacker dag.
Även kulturföreningen Oikos Community tilldelas kulturpriset för 2009. Priset går till hela föreningen. Ledare är Julio Savavedra Duarte.
– Det här betyder mycket för en liten förening som vår. Vårt område är smalt och det är svårt att bli känd i sin egen stad.
Oikos förmedlar volontärtjänster runt om i världen till ungdomar. De arrangerar också en årlig dockteaterfestival.
Kulturpriset innebär inga pengar – men ära.
Kultur- och fritidsnämnden var under gårdagens kväll ännu inte klara med de officiella motiveringarna.
Kulturstipendier om 10 000 kronor vardera får John Zang (pianostudier), Emil Roijer (operastudier), Kim Westerström (foto/utställningskatalog), Sofie Grevelius (konst/produktionskostnad), Karin Hermansson (konsthantverkprojekt).
Gå till toppen