Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

En vampyr med hjärta

Sydsvenskan har träffat Robert Pattinson som spelar Edward Cullen i den nya Twilight-filmen "New Moon".

Robert Pattinson har blivit superstjärna i rollen som vampyren Edward Cullen.Bild: Foto: AP
LOS ANGELES. "New Moon" är uppföljaren till förra årets publiksuccé "Twilight", som bygger på Stephanie Meyers omåttligt populära vampyrböcker.
Robert Pattinson spelar vampyren Edward Cullen. Men själv trodde han inte att han passade som vampyr, efter att ha provspelat för det amerikanska HBO-dramat "True Blood" – utan att få någon roll.
– Jag blev besviken och tappade tron på mig själv som skådespelare. När jag senare provspelade för "Twilight" var jag helt säker på att jag inte skulle få rollen som Edward. Men jag hade tur, och rollen har betytt allt för min karriär.
Vad tror du att det beror på att "Twilight"-böckerna och filmerna väcker sådan enorm uppmärksamhet hos unga över hela världen?
- Det är inte bara tonåringar som tycker om "Twilight". Jag träffar ofta vuxna som blivit positivt förvånade över hur bra filmerna är! Jag tror att böckerna och filmerna är populära därför att de skildrar en besvärlig tonårstid. Under tonåren söker man efter sin identitet och Stephanie Meyer skildrar det på ett väldigt annorlunda sätt i sina berättelser. Det känns äkta, trots att det handlar om vampyrer och övernaturliga krafter.
Var Stephanie Meyer med under inspelningen?
– Ibland. Hon är supertrevlig och hjälpsam om man har några frågor, men i övrigt är hon väldigt tystlåten och blyg. Hon hjälpte mig att lära känna Edward. Stephanie beskrev honom för mig som en James Dean-typ, så när jag förberedde mig för rollen tittade jag inte på en enda vampyrfilm. Istället tittade jag på "Ung rebell" med James Dean och försökte suga åt mig av hans farliga men känsliga rollpersonlighet.
Är du oroad över vad fansen och kritikerna ska tycka om "New Moon"?
– Ja. Dels vill jag att de ska känna igen Edward, som de minns honom från den första filmen. Men i "New Moon" är hans roll förändrad. Filmen är mörkare, kärleken mellan Bella och Edward är starkare och ännu mer förbjuden än tidigare. För mig är det en klassisk Romeo och Julia-berättelse, om längtan, passion och en helt omöjlig kärleksrelation.
"Twilight" regisserades av Catherine Hardwicke. New Moon" har en ny regissör. Är det bra eller dåligt?
– Det är alltid trevligt med nytt blod. Haha, "nytt blod", vilken klysha. Catherine har en väldigt egen filmisk stil och hon skapade en speciell och annorlunda filmatmosfär i "Twilight". Chris Weitz, som ju tidigare har gjort filmer som "Om en pojke" och "Guldkompassen", är annorlunda. Han representerar något nytt, samtidigt som han håller kvar den övergripande känslan från den första filmen. "New Moon" är betydligt mörkare och farligare än den första filmen.
Vilka scener var svårast att spela in?
– "New Moon" innehåller fler specialeffekter än den första filmen. För en skådespelare är det krävande därför att det kan vara svårt att komma in i rätt känsla när man står ensam framför en kamera och agerar till ett tomt rum.
– Däremot var slagsmålscenerna inte särskilt komplicerade. Det är flera slagsmål i filmen, bland annat mellan mig och Jacob, som spelas av Taylor Lautner. Jag fick massor av stryk och jag behövde inte träna på gymet för att klara av det. Som skådespelare är det betydligt enklare att ta stryk än att vara den som slåss. Haha.
Varför är vampyrtemat så hett just nu?
– Fascinationen för vampyrer har funnits i alla tider. Inom litteraturen och filmens värld går intresset i vågor. Jag tror att "Twilight" ledde trenden den här gången. När vår film blev en succé bestämde sig andra produktionsbolag och filmstudior för att satsa på filmer och tv-serier med vampyrtema.
Gillar du tv-serien "True Blood" och Alexander "Eric the Viking" Skarsgård?
– Ja. Jag älskar serien. Jag tycker allihop är duktiga skådespelare.

FAKTA/Robert Pattinson

Ålder: 23
Bor: London.
Karriär i korthet: Medverkade i "Harry Potter och den flammande bägaren" och "Harry Potter och Fenixorden". Fick sitt genombrott som Edward i "Twilight". Spelar gitarr och piano samt skriver låtar. Skrev flera av låtarna i "Twilight".
Aktuell: Den andra filmen i "Twilight"-trilogin, "New Moon", går upp på bio i morgon, den 20 november.

Fyra vampyrfavoriter när Robert Pattinson själv får välja:

– "Nosferatu" från 1922, med Max Schreck i huvudrollen, är den första och bästa vampyrfilmen av dem alla. "Nosferatu" är den första filmatiseringen av Bram Stokers "Dracula".

– Sjuttio år efter "Nosferatu" gjorde Gary Oldman en suverän insats i "Bram Stoker Dracula".

– Wesley Snipes är grym i "Blade", en riktigt cool vampyr.

– Jag tycker om Anne Rices vampyrböcker och filmatiseringen av "En vampyrs bekännelser", med Brad Pitt och Tom Cruise var bra.

Gå till toppen