Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

HK Malmö är bäst på linjen

Både Mirsad Pecikoza och Sebastian Geissler är vassare än de flesta av motståndarnas främsta mittsexor trots mindre speltid.

Mirsad Pecikoza gör mål bakom Ystad IF:s Linus Bolin. Från löijen förstås.Bild: Foto: Bildbyrån
Individuellt är både Mirsad Pecikoza och Sebastian Geissler, 34 respektive 33 mål, vassare än de flesta av motståndarnas främsta mittsexor – trots betydligt mindre tid på banan.
– Våra anfall bygger på inspel. Det hade varit vansinne att inte utnyttja två sådana toppkrafter, kommenterar Jan ”Proppen” Karlsson lagets framgångar.
Med dubbla vapen är det en klar fördel att den som lirar alltid är fräsch.
– Ingen klarar linjerollens tuffa belastning i sextio minuter. Skönt att kunna byta och plocka ut maxi­malt av båda, tycker Malmötränaren.
I de två senaste omgångarna har Jan Karlsson visat verklig fingertoppskänsla i uttagningarna. Pecikoza och Geissler sköt nio mål vardera mot Hammarby och Ystads IF – herrarnas tidigare klubblag.
– Jag anade förstås att de skulle vara extra taggade just då och det stämde. Annars finns ingen förutbestämd etta. Dagsformen avgör vem jag matchar.
Själva upplever Malmös linjerivaler enbart konkurrensen som stimulerande.
– Alla elitidrottare vill självfallet spela så mycket som möjligt. Ändå har vi en bra relation. Vi tipsar varandra, hjälps åt på träningarna och gläds när det lyckas för den andre, säger Sebastian Geissler.
Framåt är Malmö duktigt på att vrida, vänta och spela runt tills lägen uppstår på linjen. Richard Eriksson eller Christoffer Geissler slår oftast sista passet.
– Mirsad är rörlig, rycker till sig luckor och mycket stark i man-man-duellerna, berömmer Sebastian, som mer har uppgiften att spärra och dela av motståndarförsvaret.
– Fast i stort är de ganska likvärdiga. Och de har hög procent i avsluten, konstaterar Jan Karlsson.
Bakåt bildar långe Geissler och kompakte Pecikoza ett svårforcerat mittblock.
– Vi har ett fungerande samarbete. Mirsad är aggressiv och stöter, jag täcker upp skotten. Men det kan också vara tvärtom.
Ikväll väntar Drott. HK Malmö laddar för 18:e raka hemmasegern.

Fakta: Elitseriens bästa målskyttar från linjen

Erik Fritzon, Sävehof: 44
Payam Hatami, Lindesberg: 37
Omar Asmi, OVH: 36
Anton Månsson, H43: 35
Mirsad Pecikoza, HK Malmö: 36
Sebastian Geissler, Malmö: 35
Andreas Nilsson, Skövde: 31
Björn Nordmark, Lugi: 22
Almir Suljevic, RIK: 30
Gå till toppen