Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU stoppar kampanj för närproducerat

Det är bra för både hälsa och miljö att köpa närproducerad mat. Men det får Livsmedelsverket inte tala om för svenskarna.

Har du också stått i mat­affären och försökt lista ut vilken köttbit eller vilka ­tomater som är nyttigast för hälsan och bäst för ­miljön?
Som hjälp för alla vill­rådiga konsumenter tänker Livsmedelsverket starta en informationskampanj som heter ”miljö­smarta matval”.
Råden utgår från att maten ska vara nyttig, samtidigt som Sverige ska uppfylla sina miljömål om exempelvis giftfri miljö, rikt odlingslandskap och begränsad klimatpåverkan.
Livsmedelsverket anser att det i många fall är bättre för miljön att köpa närodlade bär, frukter, potatis, och grönsaker.
Men EU-kommissionen har bromsat förslaget, eftersom den tycker att uppmaningarna är ett hinder för frihandeln. Så nu backar Livsmedelsverket och stryker alla uppmaningar om att svenskarna ska handla ”närodlad” eller ”närproducerad” mat.
– Vi har plockat bort ordet ”närproducerat”, eftersom det tolkades av kommissionen som en uppmaning att köpa lokalt, att köpa svenskt, säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Eva Corp.
I det nya förslaget står också att grönsaker besprutas mindre i länder som har ”kallare klimat”. Att det ­exempelvis gäller Sverige har strukits.
I veckan skickade Livs­medelsverket ut sitt nya förslag, som är på femton sidor. Det ska nu ska behandlas av Kommerskollegium och därefter tar regeringen ett beslut i frågan. Sedan får EU-kommissionen avgöra om ändringarna är tillräckliga.
Istället för att rekommendera närproducerad mat gör Livsmedelsverket nu omskrivningar, som förklarar det bakomliggande resonemanget. Istället för att förorda ”närodlade” frukter och grönsaker förklarar nu Livsmedelsverket att ”långa transporter ofta orsakar större utsläpp av växthusgaser än korta, men att även transportsätt har betydelse. För klimatet är det därför bra att välja frukter, bär och grönsaker som har fraktats ’transportsnålt’”.
Frågan är om den omskrivningen räcker.
– I vår kritik har vi ifrågasatt hur mycket Livsmedelsverket lyfter fram transporterna. Vi är fortfarande bekymrade om innebörden i det nya förslaget är ungefär densamma som förut, säger Fredrik Andersson, som är ekonom på Kommerskollegium, Sveriges expertmyndighet för utrikeshandel och handelspolitik.
Enligt EG-rätten är det tillåtet att inskränka frihandeln för att skona miljön. Men då måste handelshindret vara ”proportionerligt” i förhållande till ­miljönyttan.
För oss vanliga konsumenter innebär Livsmedelsverkets nya förslag att vi måste fundera lite längre i grönsaksdisken: hur transport­snålt har den här tomaten fraktats? Har den här potatisen odlats i ett land med kallare klimat, där man generellt använder mindre växtskyddsmedel?
– Vi tycker att vi betalar ett litet pris i form av minskad tydlighet. Vi kan inte vara lika konkreta längre, säger Leo Jager, jurist på Livsmedelsverket.
Så här skriver Livsmedelsverket i sitt nya förslag till ”miljösmarta matval”:
Vill du äta smart för miljön och hälsan?
Kött, nöt, lamm, gris och kyckling
Ät gärna kött, men minska på mängden. Pröva att byta ut en eller ett par rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på kött­portionerna.
Välj nöt- och lammkött från djur som gör miljönytta. I till exempel Sverige är betande djur en förutsättning för att bevara den biologiska mångfalden, eftersom de håller marker öppna som annars skulle växa igen. Särskilt bra är djur som har betat på naturliga hagmarker.
Välj gärna kött från djur som fötts upp på foder som inte har besprutats så mycket eller inte alls, till exempel ekologiska alternativ.
Frukt, bär, grönsaker och baljväxter
Välj frukt och grönt efter säsong och gärna grova, tåliga grönsaker som rotfrukter, broccoli, vitkål och lök. De kan bland annat lagras längre än ömtåliga grönsaker som tomat, sallad och gurka.
Ät mer bönor, linser och ärter – det är ett bra val oavsett om de är torkade eller konserverade, särskilt om de ersätter en del av köttkonsumtionen.
Fisk och skaldjur
Välj fisk och skaldjur som kommer från stabila bestånd, se Livsmedelsverkets fisklista (listan kommer att tas fram i samarbete med Fiskeriverket).
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk som MSC eller Krav.
Våga variera! Pröva andra sorter än du är van vid så minskar trycket på några få arter.
Förslaget innehåller också råd om matfett, vatten, potatis, ris och spannmål.
Gå till toppen