Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I väntan på nya äventyr

Drömmen att segla jorden runt bär Magnus Reslow med sig sedan han var barn. Efter drygt två år som landkrabba längtar han tillbaka till livet på havet.

MALMÖ.
The Lady of the Lake, "Nymue", ser inte mycket ut för världen där hon ligger och guppar på vågorna vid Östra piren i Limhamn i det gråa och kalla novembervädret.
Men till nästa sommar planerar Magnus Reslow att den sju meter långa segelbåten ska vara nylackerad, ombyggd inuti, ha förminskad sittbrunn och vara redo för nya äventyr, precis som han själv.
Fram till för ungefär två och ett halvt år sedan, då han efter flera dramatiska händelser drabbades av posttraumatiskt stressyndrom bland annat, levde Magnus Reslow det liv han hade drömt om sedan barnsben: han bodde på sin segelbåt och seglade runt i framför allt Medelhavet. I tjugo års tid tog han dagen som den kom och försörjde sig på ströjobb.
– Ingen dag var den andra lik och jag var fri och oberoende. En dag när jag seglade från Korfu kände jag att något knuffade på båten. Det var en stor manta bakom båten som ville hjälpa mig framåt. När jag lite senare seglade mot Lefkas hamn visade en flock delfiner i mareld mig vägen in. Vid kajen beklagade jag mig sedan för min engelske granne att ölen var slut och affären stängd. Då bjöds jag in till dem. En sån dag glömmer man inte.
Drömmen att segla jorden runt har han haft sedan han under uppväxten på Videdal fick följa med pappan, som var sjökapten, på jobbet och den har funnits som riktmärke även när han skaffat sig sina tre utbildningar.
– Jag var en "drop out", slutade skolan efter sjunde klass. Men som snickare och segelmakare kan man hitta jobb världen över och kockutbildningen var för att slippa äta konserver hela tiden på båten.
I början av 2007 skakades den då 47-årige Magnus Reslow om rejält då han på kort tid miste två kamrater i två gasexplosioner på båtar. En kort tid senare, när han seglade mellan Grekland och södra Italien i full storm, blev han så sjuk att han blev medvetslös och tappade kontrollen över båten.
– När jag vaknade till skickade jag upp nödraketer. Den italienska kustbevakningen kom ut för att bogsera in mig, men en stor våg gjorde att bogserlinan brast och båten slog runt över mig.
Efter att ha hållit sig flytande i fem, sex meter höga vågor i en halvtimme, hittades han av kustbevakningens helikopter och flögs till intensivvårdsavdelningen på närmsta sjukhus. Två månader senare kom hans mamma ner till Italien och hämtade hem honom. Då kunde han inte röra höger ben och inte prata.
– Jag hade tur. Det var nära att jag drunknade. Genom att gå på sjukgymnastik, till en talpedagog och att prata om allt det som hände, kan jag nu tala och röra mig obehindrat och har återhämtat mig psykiskt.
Trots allt har lusten till seglingen och havet aldrig försvunnit. Redan sommaren efter olyckan seglade han med kompisar och nu planerar han för fullt inför att fortsätta det "downsizade" liv han levde innan olyckan.
– Jag hade inte en räkning på tjugo år och lärde mig att sluta oroa mig för pengar. De pengar jag tjänade investerade jag i ris, couscous och kanske ett nytt ankare. Jag har alltid haft mat ombord, men inte alltid pengar.
Med nyrenoverad båt, ett säkerhetskök som inte ska kunna explodera, solcellspanel, egenhändigt konstruerat vindroder, gps och mat för ett halvår styr han nästa sommar förhoppningsvis skutan först mot Skottland, sedan Island – om han står ut med kylan – och därefter vidare mot Azorerna och Brasilien.
– Jag fortsätter på min väg jorden runt. Jag har varit med om så mycket, det är naturligt att bli äldre. Men jag har halva livet kvar.

Om Magnus Reslow

Bor: Hos mamma i Malmö.
Har bott: En vinter på Korfu, en vinter i Reggio Calabria, två år på grekiska ön Poros, en vinter i Gibraltar och en vinter i Kroatien för att ge några exempel.
Gör: Är långfärdsseglare. Sjukskriven, söker arbete och väntar på friskskrivning och varmare väder. Utbildad möbelsnickare, segelmakare och kock.
Intressen: Gör ritning för sitt nya vindroder, surfar på nätet, promenerar, läser, lagar mat och skriver en bok om sina tjugo luffarår på haven.
Familj: Ensamstående.
Favoritställe: Ön Dhokos i den grekiska övärlden. "En obebodd ö med tre byar som övergavs på 1960-talet. Där bor bara sköldpaddor och åsnor. Jag firade jul och nyår med min dåvarande flickvän på den ön."
Båtmat: Fiskar själv, bakar sitt bröd i stekpanna. Har även gjort pizza och Janssons frestelse i båtens kök.
Aktuell: Fyller 50 år den 25 november.
Firar: Hemma hos mamma tillsammans med de två bröderna med familjer.
Gå till toppen