Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Sydsvenskan vann Stora journalistpriset

Sydsvenskans utrikesredaktör Kinga Sandén har tilldelats Stora Journalistpriset 2009 i kategorin årets förnyare, för sitt sätt att använda mikrobloggen Twitter.

Prisutdelningen tog plats på Operans Rotunda i Stockholm under torsdagskvällen. Kinga Sandén var nominerad i klassen Årets förnyare tillsammans med debattsajten Newsmill och Språktidningen. Strax efter 18.30 stod det klart att Sydsvenskans utrikesredaktör fick priset. Juryns vinnarmotivering lyder: "För att hon i realtid med hjälp av Twitter hittar svåråtkomliga källor och information i utrikesjournalistiken och vidgar världen för läsarna.”
Stort grattis! Hur känns det?
– Jätteroligt! Men jag är förvånad över av att jag blev helt mållös vid prisutdelningen. Det händer inte sådär jätteofta.
Vad har twitter betytt för ditt journalistiska arbete?
– Väldigt mycket. Många av de saker vi berättar om i tidningen kommer från en impuls på Twitter, en idé eller ett tips. Så det har gjort stor skillnad för Sydsvenskan och våra utlandssidor. Många jobb skulle vi inte ha haft utan Twitter.
Varför har just ditt twittrande fått ett sådant genomslag?
– Jag tror att det är en kombination av att vara på rätt tid vid rätt plats som vi var i Iran. Det fanns så lite kvalitativ information om vad som hände.
Mikrobloggen har slagit igenom stort under året. Vad tror du att det beror på?
– Att det är så öppet. Du kan följa vemsomhelst och alla kan följa dig. Man kan twittra från en mobil och alltid hitta ett sätt att nå ut. Svårigheten för diktaturer att spärra får en enorm kraft.
Hur länge tror du att Twitter-fenomenet håller i sig?
– Ingen aning. Det kan mycket väl komma något bättre eller att folk tröttnar. Och då är jag den första som släpper det och går vidare. Men just nu gör Twitter ett väldigt bra jobb för mitt journalistiska arbete.
– Men jag vill verkligen understryka att Twitter inte har ersatt någonting. Det är ett av verktygen i min låda.
Hur ska du fira?
– Sydsvenskan har lovat att bjuda på champagne och sedan ska jag och mina vänner från Twitter och tiden före Twitter ut i Stockholm.
Så här kommenterar Daniel Sandström, Sydsvenskans chefredaktör, torsdagens prisvinst.
– Högst välförtjänt. Kinga har brutit ny mark inom journalistiken och visat att gamla medier kan bete sig som helt nya.
Först under kvällen ut var kategorin Årets avslöjare. Priset gick till Per Hermanrud, TV4, för ”Dun till varje pris”. Motiveringen löd: “För att han genom en systematisk kartläggning och med chockerande bilder avslöjat ett storskaligt djurplågeri inom den internationella dunindustrin.”
Priset Årets Berättare gick till Karin af Klintberg och Jane Magnusson från SVT för dokumentärfilmen ”Ebbe – the movie”. Juryns motivering löd: “För en berättelse med absolut gehör om korrumperad makt och om ett land som försvann.”
Lukas Bonniers Stora Journalistpris, som delades ut sist, gick till Plus-profilen Sverker Olofsson från SVT. Motiveringen löd kort och gott: "För att han aldrig ger sig".
Här kan du se hela sändningen en gång till.

Kvällens vinnare:

Årets avslöjare: Per Hermanrud, TV4, för ”Dun till varje pris”.
“För att han genom en systematisk kartläggning och med chockerande bilder avslöjat ett storskaligt djurplågeri inom den internationella dunindustrin.”
Årets Förnyare: Kinga Sandén, Sydsvenskan.
“För att hon i realtid med hjälp av Twitter hittar svåråtkomliga källor och information i utrikesjournalistiken och vidgar världen för läsarna.”
Årets Berättare: Karin af Klintberg och Jane Magnusson, SVT, för ”Ebbe – the movie”.
“För en berättelse med absolut gehör om korrumperad makt och om ett land som försvann.”
Lukas Bonniers Stora Journalistpris: Sverker Olofsson, SVT.
"För att han aldrig ger sig."
Gå till toppen