Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt vandrarhem sökes

Om ett år måste vandrarhemmet Tåget i Lund vara borta. Nu letas det efter ett eller flera nya vandrarhem.

Bild: Arkiv: Martin Lindeborg 2005
LUND. Att använda gamla tågvagnar stående på ett stickspår vid stationen som vandrarhem har fungerat utmärkt. Tågkupéerna har utnyttjats flitigt av besökare i Lund och varit en räddning för bostadslösa studenter.
Men nu måste alltså vagnarna rullas bort för att ge plats åt det nya kommunhuset. Möjligen kan Tåget vara kvar nästa sommar. Men absolut senast i början av 2011 ska platsen vara tom.
Kultur- och fritidsförvaltningen liksom serviceförvaltningen har diskuterat den situation som uppstår.
– Vi är överens om att Lund inte ska bli utan vandrarhem. Min förvaltning har nu uppdraget att försöka hitta ett nytt. Vi söker efter hus eller tomter, säger servicedirektör Per-Olof Järvegren.
Har du något i bakfickan som kan plockas fram?
– Nej inte ännu men vi söker efter olika alternativ. Svenska Turistföreningen (STF), som driver vandrarhemmen, är också angelägen om att det finns vandrarhem i Lund och då gärna flera stycken av olika standard. Lund behöver den enkla form som Tåget är men också vandrarhem med mer hotelliknande standard.
Att tågvangnarna kan fortsätta att tjäna som vandrarhem är, enligt Per-Olof Järvegren, inte helt uteslutet.
– Att flytta vagnarna är ett alternativ som ska undersökas. De behöver stå på en räls och kanske finns det något annat spår vid stationen som kan utnyttjas. Möjligheten att lägga ut ett spår finns ju också.
Gå till toppen