Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Fångad av släktens kvinnor

Lyssna på dina gamla släktingar. Det rådet ger Lisbeth Ekström-Persson, som redan under tonåren frågade ut sin mormor om gamla tider. Fortfarande undrar hon hur det gick för mormors faster som flyttade till Danmark.

Högen på skrivbordet är sånt som ska gås igenom och arkivers. Men det mesta av släktforskningen har Lisbeth Ekström-Persson i sin dator.Bild: Foto: Åsa Hagenblad
MALMÖ.
– Jag var 14-15 år och hade bara mormor kvar att fråga. Alla de andra var döda. Mormor berättade om hur de hade det förr och jag antecknade, säger Lisbeth Ekström-Persson.
Mormor hette Hilda Engström (Andersson som ogift) och kom från Sniberup vid Västerstad nära Hörby. Hon levde mellan 1895 och 1979.
– Och allt hon berättade visade sig sedan stämma.
Lisbeth Ekström-Persson har släktforskat länge men förstås inte alltid lika ihärdigt som i dag. Efter jobbet sätter hon sig ofta vid datorn i flera timmar och går igenom arkiv och bygger på släktträdet.
Några som hon blivit lite extra intresserad av är två kvinnor som gick sina egna vägar. En av dem är Anna Sophia Engström, mormors faster och född i Högseröd vid Eslöv 1863.
– Hon blev piga i Östra Sallerup och flyttade till Fredriksborg i Danmark och till Köpenhamn. Sedan är hon borta.
– Mormor sa att hon blev barnmorska. Jag har varit inne i de danska böckerna och nosat men inte hittat henne. Kanske emigrerade hon vidare, anar Lisbeth Ekström-Persson och betonar att dystra och tragiska händelser ofta stoppades undan för att inte föras vidare.
– Om min mormor visste något så berättade hon det i varje fall inte.
– Anna Sophia har legat och gnagt i bakhuvudet hela tiden. Kanske tar jag upp letandet efter henne igen.
Anna Sophia finns förstås med i boken om mammans släkt som Lisbeth Ekström-Persson håller på att skriva. Hon har redan gjort en om släktingarna på pappans sida med titeln "Krönikan och de 3 Husarerna".
Böckerna har främst tillkommit med tanke på hennes tre egna barn, för att de ska känna till händelser och människor i släkten.
– Och för att väcka intresset för deras egen historia.
"Krönikan om de 3 Husarerna" utgår från paret Johanna Johansdotter och toffelmakaren Andreas Olsson. De gifte sig i början på 1800-talet, bodde i Bårslöv utanför Helsingborg och fick nio barn.
Tre av sönerna, Jöns, Måns och Nils, blev husarer vid Kvidingehed, och fick olika efternamn eftersom de tog över efternamnet från den föregående husaren. Jöns Ekström är Lisbeths farfars farfar. Han bodde i Helsingborg där han arbetade som polis och rådhusvaktmästare efter husartiden.
– Och så kan jag berätta att hans mamma Johanna gick från Ekeby till Helsingborg för att hälsa på en son som låg på lasarettet. På vägen hem fick hon skoskav och hon dog av blodförgiftning.
Den nya boken om mammans släkt börjar i Dalarna i slutet på 1700-talet. Därifrån kom Sara Ersdotter som gifte sig med hovkvartermästare Eric Engström i Julita i Södermanland.
– Hur de hittade varandra vet jag inte. Hon kom från en fin familj. De fick två barn och sonen Eric Wilhelm Engström flyttade sedan söderut till Östraby där han blev arrendator, husman och bokhållare och gifte sig med Hanna Nilsdotter.
Eric och Hanna fick sex barn, ett av dem var Anna Sophia, som när hon var runt tjugo år, gav sig av till Danmark.
– Tänk vad kvinnorna var starka. De var inte alls det svagare könet. De kunde ta för sig.
En annan kvinna i släkten som bröt upp har Lisbeth Ekström-Persson funnit bland pappans släktingar.
– Hon hette Wilhelmina Persdotter och hon rörde till det något så makalöst för sig. Hennes öde har också gripit mig.
Wilhelmina var född i Hardeberga och fick först två barn som dog och därefter fler barn med olika män utan att vara gift.
– När det yngsta barnet var 16 år tog hon sitt pick och pack och reste ensam till Amerika.
Wilhelmina Persdotter slog sig ner i Chicago och återvände aldrig till Sverige. Yngsta barnet Elina kom efter och jobbade bland annat som milliner, det vill säga hattmodist och inte miljonär som släkten därhemma trodde. Wilhelmina dog i Chicago 1914.
Lisbeth Ekström-Persson säger allt detta medan hon klickar fram och tillbaka bland släktingarna på datorskärmen. Hon letar bland soldatregister och bårhusarkiv bland annat och hon hittar nya släktingar genom Facebook.
– Problemet är att idag byter folk efternamn lika ofta som de bytte underkläder förr. Ibland är de inte lätta att hitta.

Om Lisbeth Ekström-Persson

Bor: På Hyllie i Malmö.

Bakgrund: Född i Malmö och bodde tidigare i Vellinge.

Gör: Arbetar som förvaltare vid Tieto.

Familj: Gift med Christer, tre barn: Magnus, Niklas och Karolina.
Gå till toppen