Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Woj låter den bortspolade restaurangen återuppstå

"Många tycker nog att jag är galen, att jag borde dragit så långt härifrån som möjligt", säger 25-årige Woj.

KHAO LAK. – Många tycker nog att jag är galen, att jag borde dragit så långt härifrån som möjligt, säger 25-årige Woj, som egentligen heter Montree Natakuatoong.
Det är fyra år sedan Sydsvenskan senast träffade honom. Minnet av tsunamin och hans åtta släktingar som omkom i flodvågorna är lika klart nu som då.
Det var här på stranden den 26 december 2004 som hans tillvaro slogs i spillror.
– Jag hade varit på marknaden i Takua Pa. När jag kom hit och såg att min farbrors restaurang var helt förstörd av vågorna anade jag vad som hade hänt honom och mina andra släktingar.
Bara ett par hundra meter nedåt stranden ligger den franska turistanläggningen Apsaras. Tidigare hette den Blue Village och drevs av svenska Fritidsresor. Där drogs många svenskar ut till havs och försvann. Det är svårt att föreställa sig nu när vågorna rullar in mot stranden med ett rogivande brus.
Efter tsunamin har Woj förverkligat drömmen om att bli dykinstruktör. Genom hårt arbete på en dykfirma har han skaffat startkapitalet till sin restaurang, som nu byggs där hans farbrors restaurang låg.
Woj växte upp hos sin farbror, som var som en far för honom.
– Jag är ensam nu. När man inte har någon familj som stöttar en så måste man själv vara väldigt stark. Jag har lärt mig att bli det, säger Woj.
Men här i Khao Lak har han många vänner. Alla sju som jobbar i restaurangen och baren är gamla kompisar.
– Det är ett stort ansvar att ha personal. Förr ville jag mest spela fotboll och lattja, men jag har mognat och är inte rädd för att arbeta från morgon till kväll, säger han.
Woj har fortfarande en passion för dykning men att driva restaurang är tryggare på sikt, och låter honom samtidigt vara nära havet. Och restaurangen gör att han ser ljust på framtiden.
– För mig som är uppväxt här vid kusten är det svårt att tänka sig ett arbete på fälten eller i skogen, säger han.
Det har gått bra även för Wojs kompis, 36-årige Pod, Man Petsura, som Sydsvenskan också träffade för fyra år sedan. Pod, som förlorade sin fru i tsunamin, har gift om sig med en kvinna från hemprovinsen Surin.
Och han har gjort verklighet av planerna på att starta eget som turistguide.
De båda vännerna planerar att samarbeta och tipsa turisterna om varandra.

Barnhemmet gav livet ny mening

MUANG MAI. Det är samling under träden på barnhemmets stora gräsplan. Barnen äter frukt och läser läxor.
– Om du plussar här och drar bort här, vad blir det då, säger Hans Forsell på thailändska till en liten pojke.
Hans Forsell och sambon Susanne Janson fungerar som arbetsledare på barnhemmet, där de nu varit i över fyra år. Arbetet blev ett sätt att finna ny mening i tillvaron efter tsunamikatastrofen då Susannes båda tonårsdöttrar Eleonor och Josefin omkom, liksom ytterligare fyra nära familjemedlemmar.
I den lokala skolan ligger barnhemsbarnens studieresultat över genomsnittet. Mycket hjälp med läxläsning och extralektioner i engelska, ledda av barnhemmets volontärer, gör skillnad.
Några barn till de thailändare som omkom i tsunamin finns inte längre kvar på hemmet. Någon har flyttat till en släkting, en annan kom in på en yrkesskola, en tredje bor hos sin pojkvän. De unga som nu har sitt hem här har förts hit av andra omständigheter: föräldrar som hamnat i fängelse eller dött i aids, trassliga hemförhållanden eller ren fattigdom.
– Det finns fortfarande mycket fattigdom i Thailand, något som charterturisterna kanske inte riktigt ser. Vi kommer att finnas kvar här så länge det finns thailändska barn som behöver oss, säger Susanne Janson.

Barnhem Muang Mai

Heter ”Barnhem Muang Mai” även på andra språk än svenska. Grundades av svensk-thailändska paret Narin och Maria Florén efter tsunamin. Hjälper socialt utsatta barn och familjer. Nu bor 47 barn på hemmet.
Barnhemmet tar emot fem volontärer.
Länk: www.barnhem.org.
Gå till toppen