Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt om att starta eget

Thomas Mattsson, analytiker på Företagarna Region Syd, har chattat om att bli företagare. Till chatten.

Pedersen:
Tjena Thomas. Vilka personliga egenskaper tror du är viktigast för att lyckas med sitt egenföretagande? Bra bild förresten. /Pedersen

Thomas Mattsson:
Hej och tack för komplimangen. Det finns många egenskaper som är viktiga men givetvis måste man ha ett eget driv, tro både på sig själv och sin idé och inte ge upp om man möter motgångar.


Maria L:
Hej! Är en tjej med massor av knäppa idéer, men kommer aldrig vidare...eftersom jag inte vet vem jag ska tala med. Dessutom - tänk om de jag talar med snor idén från mig!! Tacksam för svar/Maria

Thomas Mattsson:
Börja med att prata med någon du känner, sedan kan du ta idén vidare till exempelvis Nyföretagarcentrum som hjälper dig med det praktiska. Rädslan du har över att någon kommer att sno dina idéer tycker jag att du ska släppa eftersom varje minut som du inte realiserar dem så finns risken att någon annan kommer på samma idé utan att du ens nämnt den. Det är bättre att försöka och misslyckas än aldrig ens försöka. Lycka till!


Anders:
Hej. När man startar ett AB kan stiftaren sitta i styrelsen som i så fall består av 2 personer - en ledamot och stiftaren som suppleant?

Thomas Mattsson:
Ja det går bra. Bolagsstämman ska som minst utse en styrelseledamot samt en suppleant, ingen av dessa behöver vara stiftaren men det får det vara.


Jimmy the saint:
Vilken är den största risken med att starta eget idag, anser du?

Thomas Mattsson:
Jag tycker nog inte att det just idag finns några speciellt större risker med att starta. Visst kan man tala om att krisen påverkar allas köpbeteende, både företags och privatpersoners, men jag skulle snarare se det som möjligheter att bygga en bra grund inför vändningen (som är på väg). I allmänhet tar man alltid en risk som när man går från anställning till företagande. Du mister t.ex. stora delar av det sociala skyddsnätet, vilket är ett de största hinderna för nyföretagande i Sverige idag.


Cajsa:
Hej Thomas! Jag undrar hur man ska gå tillväga och vad man behöver för att starta upp en franchise butik? Konceptet finns redan och hjälp kan man få från företaget, men vad behöver man för kapital och vad behöver man mer tänka på?

Thomas Mattsson:
Hej Cajsa! Det finns många olika franchise-koncept på marknaden och det första du behöver tänka ut är inom vilket område du vill arbeta. McDonalds, ICA, Pressbyrån eller Pölsemannen erbjuder ju helt olika utmaningar och inriktningar. Beroende på vilket koncept du väljer så får du olika mycket stöd från franchiseföretaget och din insats i kapital varierar också. Bra hemsida om du vill starta är http://www.franchisefinder.se/ och leta information.


Caroline:
Hej, vad kan Företagarna hjälpa mig med för att ta de första stegen som egen företagare?

Thomas Mattsson:
Företagarna är en ideell organisation som arbetar för att det ska bli lättare att starta, driva och utveckla företag. Vi hjälper egentligen inte till med själva uppstarten, men när du väl har ett företag så får du genom oss tillgång till Sveriges största affärsnätverk, medlemsförmåner som är direkt riktade till dig som företagare, fri juridisk rådgivning och försäkringar. Som ny företagare betalar du första året en låg summa för att vara medlem.


Ola:
Var hittar man riskkapital om man behöver utveckla en idé?

Thomas Mattsson:
Hej Ola! Almi har bra lån för både nystartade företag och sådana som vill utveckla idéer. Connect är en annan organisation som kan hjälpa till. Sedan kan man ta kontakt med klassiska riskkapitalister och det är bara att göra en sökning på nätet för att hitta dem.


Nils:
Jag blir i februari arbeteslös. Jag har tänkt att sälja mina kunskaper som konsult. Måste man verkligen skaffa ett AB i England för att komma runt de enormt höga kostnaderna för ett AB i Sverige? Finns det stöd för uppstart av företagande idag? Starta eget-bidrag?

Thomas Mattsson:
Jag tycker du ska starta en enskild firma som enbart kostar en registreringsavgift. Det finns starta-eget-bidrag som arbetsförmedlingen betalar ut genom försäkringskassan. Detta är en strikt arbetsmarknadspolitisk åtgärd som ges till personer som har små möjligheter att få jobb på något annat sätt. Företagarna är i allmänhet emot bidrag eftersom det snedvrider konkurrensen. ALMI kan erbjuda både råd och fördelaktiga lån till dig som ska starta företag.


MRX:
Jag har en idé och är på väg att starta eget. Hur är det bästa sättet att markansföra sig utan att det kostar så mycket?

Thomas Mattsson:
Hej. Mun mot mun-metoden: Träffa mycket folk, var på nätverksträffar, håll föredrag, prata med kompisar, arbetskamrater, släktingar osv. Internet är också relativt billigt med sociala medier, e-postutskick och sökoptimering. Lycka till!


Ingo:
Om det fortfarande stämmer att det tar tre år för ett företag att bli lönsamt, varför får man då bara 6 mån starta eget bidrag?

Thomas Mattsson:
Tre år är någon form av genomsnitt. Men många företag är lönsamma från första dagen, andra blir det aldrig. Det beror på bransch, kunnande och idé. Starta eget bidrag är just ett bidrag i stället för arbetslöshet. Det är inte meningen att det ska finansiera ditt företagande för då konkurrerar du ju ut andra företag som inte har bidraget.


Jimmy the saint:
Inom vilken bransch anser du att det just nu finns brist på småföretagare?

Thomas Mattsson:
Vi behöver öka antalet småföretag inom de flesta områdena. Om vi tittar på var jobbtillväxten är så är det i småföretagen som mest tillväxt sker. Bland de minsta företagen har det tillkommit tio gånger så många jobb under de senaste fem åren som i storföretagen. Allmänt kan jag säga sjukvård och barnomsorg, vilket är typiska områden som varit offentliga men nu privatiseras.


Nina G:
Vad är det man ger sig in på? Vad är det bästa marknadsföringen man kan göra som ny företagare? Vad är det man mest skall analysera med sina konkurrenter som är inom samma branscher? Tack på förhand, Thomas...

Thomas Mattsson:
Hej Nina! Många frågor på en gång. Du ger dig in i en resa som har alla möjligheter att bli fantastisk. Att själv få ha det totala ansvaret, själv bestämma när och hur mycket du arbetar, att dina beslut direkt avgör ditt företags framtid att göra saker som du vill. Konkurrens hör ju också till och det viktiga är att veta vad dina konkurrenter är bättre än dig på och därigenom veta vad du är bättre på. Tänk på att samarbete nästan alltid lönar sig framför att köra eget race.


Palle Kuling:
Vad är dina bästa tips till nystartade företag eller till dem som vill starta eget? Klassiska fällor?

Thomas Mattsson:
Bra tips är att jobba tillsammans med andra. Antingen starta ihop eller i nätverk med andra företagare. Dra nytta av deras kompetens och kunder. Sedan är det alltid viktigt att brinna för det du driver företag i. Det är ofta kämpigt och tar ofta mycket tid, men belöningarna blir också stora. En klassisk fälla är att inte ha koll på ekonomin. Var mycket noggrann och om du är tveksam ta in hjälp. Var inte rädd för att be andra om tips inom alla områden förresten.


Mlm:
Är utbildad biomedicinsk analytiker och vill gärna starta eget. Finns det någon som kan ge råd och tips? Finns det möjlighet att få bidrag/stöd inför uppstart av ett nytt företag?

Thomas Mattsson:
Hej! Det är inte riktigt mina branscher det där. Men de är riktigt duktiga på Medeon i Malmö (http://www.medeon.se/) eller drivhuset (www.drivhuset.se). Lycka till!


Olle Andersson:
Hej, jag håller på att packa ihop mitt företag! Har varit inom bygg, riv och sanering. Folk tycks inte ha pengar, har blivit blåst på stora summor nu i höst. Dom enda man kan arbeta mot är större firmor! Vi små kan inte sätta så hårt emot.

Thomas Mattsson:
Som liten är man givetvis mer utsatt än stora företag. Ofta är det de stora företagen som kan diktera villkor när det gäller betalningstider och liknande. Om du inte redan är medlem i någon näringslivsorganisation kan det vara ett alternativ för att få kraft bakom dina ord. Företagarna representerar 70000 företag och är ingen organisation man kör över, och vi sätter hårt emot.


Ingo:
Regeringen har lagt en hel del nya förslag som skall förbättra för nystartare, vad innebär det för oss som skall starta eget 2010 i praktiken?

Thomas Mattsson:
4 bra reformer: 1) Direktavsrkrivningar har ökat till ett halvt basbelopp, vilket gör att du kan dra av större inköp på resultatet 2) Det är lättare att få F-skattesedel- vilket gör att du kan starta företag med endast en uppdragsgivare 3) Egenavgifter sänks med 5 procentenheter- ger mer pengar till egenföretagaren. Men finns det saker som regeringen ännu inte gjort: trygghetssystemen måste anpassas för småföretagare, det måste till en lösning med AB med lägre aktiekapial och LAS måste anpassas.


Jennie:
Om man har ett AB, hur räknar man ut skatten och tar ut sin egen lön?

Thomas Mattsson:
I ett AB är du anställd precis som alla andra. Du betalar skatt+arbetsgivaravgifter på din lön och du betalar vinstskatt på överskottet i bolaget. Du kan däremot ta ut aktieutdelning som beskattas relativt lågt.


Belle:
Vad har en ung arbetslös för hjälp vid start av eget företag (som saknar eget sparkapital eller föräldrar med detta)? Någon eller ingen? Finns det någon man kan vända sig till för hjälp med detta?

Thomas Mattsson:
Som ung och arbetslös utan någon som kan gå i borgen eller något kapital kan det vara svårt att starta i branscher där det krävs mycket pengar. Fundera om du kan starta företag där det inte krävs en massa pengar till en början. Eller ta ett jobb, vilket som helst, och starta vid sidan om. Bygg långsamt och tänk långsiktigt så hamnar du till slut där du vill. Kontakta Almi eller nyföretagarcentrum så kan du prata med dem om start och finansiering.


Putte:
Är det svårt att starta en däckfirma i Malmö? Och hur mycket behöver man i basekonomi?

Thomas Mattsson:
Det var ganska branschspecifikt, men jag gör ett försök. Min uppfattning är att det finns många däckfirmor i Malmö. Men om du har ett specialområde eller en bra idé på området så finns det alltid utrymme. Att svara allmänt på vad du behöver i basekonomi är mycket svårt, men gör en ordentlig ekonomisk kalkyl som du sedan bollar med någon som är duktig både inom branschen och ekonomi så kan du nog få en fingervisning.


Jonathan:
Jag jobbar med lite olika projekt inom kultur och ska nu starta eget och vill ha hjälp med det. Jag känner mig inte alls träffad av den hjälp Almi och andra aktörer verkar erbjuda; lite torrt liksom, jag behöver mer hjälp med tänk än lån och själva registreringen av företaget. Har du några tips?

Thomas Mattsson:
Då säger jag bara www.selfmade.nu. De är perfekta för dig!


Thor Banke:
Mitt problem känner jag är att göra en rättvisande uppskattning på hur mycket jag kommer att tjäna, alltså för inkomstskatten. Jag vill ju inte hamna med för höga kostnader för att jag övervärderat min idé. Å andra sidan vill jag inte behöva oroa mig för framtida oväntade utgifter...

Thomas Mattsson:
Det är egentligen inga problem. Uppskatta så bra som möjligt. Ha sedan riktigt bra koll på din ekonomi med prognoser och utfall så du ser om du ligger rätt till. Märker du att du inte gör det kan du bara göra en ändring hos skattemyndigheten så tar de nytt beslut.


Axel:
Hej Thomas! Jag har jobbat hårt och tjänat in ett par miljoner . Nu vill jag dra mig tbx, starta nåt eget där jag kan jobba för mig själv och tjäna in en nätt summa som täcker mitt resterande behov. Har du förslag på företag? (dvs. en "enkel" bransch, där förtjänsten inte behöver vara så stor). Tack

Thomas Mattsson:
Inte helt lätt att svara på när jag inte vet något om dig. Många som har en framgångshistoria bakom sig börjar antingen konsulta inom sina expertisområden eller föreläser om det. Skulle det kunna vara något?


Oskar:
Jag har fått olika uppgifter om jobbskatteavdraget gäller för enskild näringsverksamhet eller om man bara kan dra nytta av det när man tar ut lön från ett AB. Eftersom jag fundera kring företagsform undrar jag vad som gäller?

Thomas Mattsson:
Mig veterligen minskar jobbskattaavdraget skatt som ska betalas på aktiv näringsverksamhet och inkomst av anställning. Om du startar en enskild firma får du också sänkta egenavgifter med 5 procentenheter inför nästa år, samt att reglerna för sjukskrivning i många fall är förmånligare.


Ingo:
Vet du om hemelektronkonsulting kommer att ingå i hushållsnära tjänster?

Thomas Mattsson:
Nej, det vet jag tyvärr inte. Detta får du nog ta med skattemyndigheten. http://www.skatteverket.se/nyheterpressrum/pressrum/07/2007riks/20070627nuinforsskattereduktionforhushallsnaratjanster.5.383cc9f31134f01c98a8000440.html


Gå till toppen