Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

En hemlig flod av låttexter

Den iranske artisten Ebi Hamedi fokuserar på politik i sin musik. På söndag spelar han i Malmö.

I över trettio år har Ebi varit en av iransk popmusiks fixstjärnor. Med en stor, skolad röst och en ständig mix av musikstilar: ballader, folkmusik, Teherangeles pop - den internationella stil som skapats av exiliranier efter 1979 - och dansrytmer.
Hemmet finns i Marbella i Spanien, Sverige var basen under flera år i början av 2000-talet, innan dess USA. Han har uppträtt i operahuset i Sydney och Royal Albert Hall i London. Men det är spelningarna i Dubai som den 60-åriga sångaren ser fram emot mest.
– Folk kommer dit direkt från Iran. De är väldigt känslomässiga. Deras känslor förs över till mig när jag sjunger, säger han genom sin svenska styvson Farshid Rafahi som tolkar på telefon.
Texten till låten "Tasmim" skickades till Ebi Hamedi av en ung poet i Iran en månad före presidentvalet. Texten om ett val som egentligen inte är något val drabbade honom så hårt att han bestämde sig för att genast spela in den.
I videon står Ebi Hamedi i en lång kö, och först i sista scenen får vi se vad den leder fram till: en kock erbjuder mat ur två skålar, en med larver och en med kackerlackor. Textförfattarens namn är ett alias, det vore för farligt att öppet stå för det regimkritiska budskapet.
– Med tanke på hur många av mina landsmän har det och vilken fruktansvärt svår tid som råder i mitt hemland, så är det politik jag fokuserar på i min musik nu, säger Ebi Hamedi.
Att få låttexter på posten är inget ovanligt: varje vecka kommer hundratals brev som han går igenom tillsammans med sin svenska fru Mahshid. Och på den nya skivan, som släpps i vår, har han nästan bara jobbat med oetablerade, persiska författare.
– I persisk musik är texterna alltid viktiga, till skillnad från i exempelvis amerikansk pop. Låtskrivarna har en speciell plats, de är kända namn som också skriver böcker och dikter. Men de jag arbetar med nu kan inte framträda med sina riktiga namn, säger Ebi Hamedi.
– Att kritisera regimen så starkt är alltid farligt, de har koll på allt som händer utomlands, på allt som kan inspirera folk att göra sådant som de inte vill. Det är alltid en risk att sjunga om politik men det är min plikt som artist att göra det jag gör. Jag tar den risken medvetet.
Ebi Hamedi är också känd för att ta yngre sångare under sina vingar. Han har till exempel jobbat tillsammans med svenska Arash.
– Varje gång jag ger ut ett nytt album inspireras jag av det jag hör runt omkring mig. Jag lyssnar på all sorts musik och vill alltid höra något nytt.

FAKTA/Ebi spelar i Malmö på söndag

Ebrahim Hamedi föddes i Teheran 1949 och är en av Irans mest kända artister.
Han gjorde först karriär med grupperna Sun Boys och Black Cats, och blev senare soloartist.
1977 lämnade han Iran för en turné i USA. Han stannade där på grund av den islamiska revolutionen 1979, och har inte återvänt till Iran sedan dess. "Det är min stora dröm att kunna flytta tillbaka".
Han gillar Farhad Mehrad, Genesis, Jim Morrisson, U2, Coldplay och Per Gessle.
För 15 år sedan träffade han sin svenska fru i samband med en spelning i Göteborg.
På söndag den 13 december spelar Ebi på Europaporten i Malmö. Konserten anordnas av Iranska föreningen i Malmö.
Gå till toppen