Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sunes signum: känsligheten

Första boken om tjejtjusaren Sune kom 1984. I år firar Karl Sune Rudolf Andersson 25-års jubileum.

– Det är bra att det finns böcker som har ett sådant sug och som är skrivna på ett sätt som gör att också killar läser. Bland killar kan det ibland uppfattas som otufft att läsa, men barn kan känna igen sig i Sunes känslighet. Det bra framställt, säger Cecilia Östlund på Svenska barnboksinstitutet. Honberättar om jublande barn när Sune kommer på tal.
Sagan om Karl Sune Rudolf Andersson började i lokalradion i Örebro 1983. Anders Jacobsson skrev och läste själv berättelserna om killen Sune som gillade tjejer. Historierna blev så populära att ett lokalt förlag ville ge ut dem. Anders Jacobsson engagerade sin kusin Sören Olsson som illustratör. I slutet av 1984 kom "Sagan om Sune". Kusinernas samarbete utvecklades. Från och med tredje boken står båda som författare.
Hittills har de blivit närmare 30 böcker om mjukisen Sune, musikal, tecknad tv-serie och serietidning.
Filmen "Sunes sommar" och julkalendern "Sunes jul" som kom i början av 1990-talet fångar fortfarande publiken, inte minst på Youtube.
Sören Olsson och Anders Jacobsson ligger på tredje plats på bibliotekens topplista över mest lånade författare. Martin Widmark toppar och har puttat ner Astrid Lindgren till andraplatsen.
På sina litterära samveten har författarna dessutom en rad andra figurer: Håkan Bråkan, Bert Ljung och Emanuel Hjort.
På Möllevångsskolan i Malmö är Suneböckerna väldigt populära, särskilt bland treor, fyror och femmor.
– Barnen gillar Sunes humor, det gör jag också, säger Elisabet Niskakari som är bibliotekarie på skolan.
– Igenkänning i skämten som är lätta att ta till sig. Sune är en kille som klurar lite och funderar över livet.
På det sättet påminner han om två andra mycket populära litterära gestalter, Habib och Tsatsiki.
Däremot är Anders Jacobssons och Sören Olssons andra bokliga grabbar inte alls lika efterfrågade bland eleverna på Möllevångsskolan.
Emanuel och Bert är visserligen också mycket intresserade av tjejer, men de är äldre och hormonerna rusar runt för fullt.
– I tonåren är killar, tjejer, kärlek och sex på blodigt allvar och då blir det också svårare att skämta om, säger litteraturpedagogen Agneta Edwards och menar att just det kan vara en förklaring till att Bert och Emanuel inte nått samma popularitet.
– Suneböckerna skildrar en vardag med en twist. I barnlitteraturen finns inte så många roliga killporträtt. Det är lätt att känna igen sig i Sune utan att det blir alltför allvarligt, säger hon.
Johanna Karlsson lärare i en femma i Rinkeby utanför Stockholm och medlem i bokbloggen Bokhora menar att det är humorn och framförallt dråpligheten som gör det.
– I Sunes värld gör folk bort sig hela tiden, en värld som inte alls är tillrättalagd.

FAKTA

Första boken: "Sagan om Sune" 1984
Författare: Sören Olsson, Anders Jacobsson
Senaste böckerna: "Sune i Grekland" och "Sune Det bästa av det värsta" 2009. Däremellan 26 titlar.
Långfilm: "Sunes sommar" 1993
Julkalendrar: "Sunes jul 1991", "Håkan Bråkan 2003" och radiokalendern "Familjen Anderssons sjuka jul" 1999
Tv-serie: "Sune och hans värld" 2002
Gå till toppen