Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny teater startar i Malmö

Malmö har fått sin första internationella engelskspråkiga teater. I maj blir det premiär, om teatern bara kan hitta en scen att spela på.

För en månad sedan startade The International Theatre of Malmö, en teater som bara ska spela engelskspråkig dramatik. Teaterchef och konstnärlig ledare är Emmy Abrahamson.
Som dotter till journalisten och utrikeskorrespondenten Kjell Albin Abrahamson har hon bott utomlands större delen av sitt liv, i städer som Moskva, Wien, London och Amsterdam. I augusti flyttade hon till Malmö och det första hon gjorde var att, förgäves, leta efter en internationell teater.
– Malmö är en stad med en framåtanda som jag inte har upplevt någon annanstans. Och i en sådan stad passar det bra med en internationell teater, säger hon.
Men det började motigt. Emmy Abrahamson tog kontakt med alla teatrar i stan för att se om det fanns möjligheter till samarbete.
– Jag blev faktiskt lite chockad över hur jag blev bemött. Bortsett från Stadsteatern och Victoria blev jag inte särskilt väl mottagen när jag tog kontakt.
Alla pjäser som ges på The International Theatre of Malmö ska vara engelskspråkig dramatik, både nutida och klassiker.
– Jag tycker att det är viktigt att man kan få höra pjäserna på originalspråket, på engelska är uttrycksmöjligheterna större. Harold Pinter, Joe Orton och Alan Ayckbourn måste man höra på engelska, tycker jag. Och Shakespeare, såklart. förklarar Emmy Abrahamson.
– Och eftersom det är på engelska tror jag att man kan locka människor som annars kanske inte går på tea­ter.
Emmy Abrahamson hoppas också kunna bjuda hit teatergrupper från andra länder att spela i Malmö.
Hon är själv utbildad skådespelare, med bland annat en huvudroll i den holländska filmen ”Nederlands voor Beginners”, på meritlistan.
– Men jag upptäckte ganska snabbt att jag inte hade något behov av att stå på scenen. Så jag började undervisa och regissera.
På The International Theatre of Malmö ska hon hålla workshops i skådespelande och regi.
Nu är teaterns hemsida igång, en styrelse på plats och möten med stadens politiker inbokade. Emmy Abrahamson har också tagit kontakt med företag i regionen för att locka dem att bidra ekonomiskt. Någon lokal har hon inte hittat än men Emmy Abrahamson är hoppfull:
– Allt är så nytt än, vi har bara funnits i en månad. Men jag hoppas att vi ska kunna ha premiär på vår första uppsättning i maj.
Gå till toppen