Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ramel söker Ramel

Hennes farmor och farfar dog i en bilolycka. Lotta Ramel tar i SVT:s släktforskningsprogram reda på mer om släkten på sin pappas sida.

Bild: Arkiv: Leif R Jansson 2008
Vad tänkte du när du blev tillfrågad?
– Jag tyckte enbart att det skulle bli roligt. Jag visste så lite om min pappas bakgrund, så jag kände att det skulle bli fantastiskt att få göra denna släktresa, säger Lotta Ramel, dotter till den folkkäre underhållaren Povel Ramel.
I måndagens avsnitt av släktforskningsprogrammet "Vem tror du att du är?" i SVT följer Lotta Ramel släkten på sin pappas sida bakåt.
Povel Ramel avled 2007 85 år gammal. När han var 15 år var han med om en tragisk olycka som gjorde att han stängde dörren till sitt förflutna och sin släkt. Hans föräldrar Karl och Märta Ramel (född Tesch) omkom i en bilolycka som skedde på en liten grusväg mellan Varberg och Borås 1937. Povel åkte med i olycksbilen och berättade mycket lite om olyckan och om sina föräldrar.
Var du orolig att något skulle komma fram som du inte ville berätta om i tv? Speciellt med tanke på att din pappa varit så förtegen om sin släkt.
– Nej. Jag är inte orolig av mig och jag vet inte vad det skulle vara som jag inte skulle kunna berätta om. Allt är historia. Om det hade funnits en lönnmördare i släkten så hade väl det varit intressant.
– Jag drivs av nyfikenhet och hade sett den förra omgången av programmet och den brittiska förlagan. Jag visste att de som gör programmet har den största respekt för dem som är med.
Lotta Ramel är mån om att inte avslöja för mycket detaljer om programmet, men hon berättar att hon försöker ta reda på var hennes stora djurintresse härstammar från och så åker hon till Skåne för att få veta mer om sina adliga anor. Hon besöker flera slott med koppling till släkten Ramel och hälsar på hos Otto och Eva Ramel på Övedskloster.
– Jag är visserligen friherrinna men jag lever inte som en sådan. Min familj tillhörde den övre medelklassen men om vi går tillbaka till 1700-talet och 1800-talet så var mina släktingar stenrika.
Vad i din släkthistoria väckte starkast känslor hos dig?
– Det som hände farfar och farmor. De var enormt förälskade i varandra och farmor var gift när de träffades. På den tiden var det en helt annan sak än det är i dag för en kvinna att skilja sig.

Lotta Ramel

Bor: I Stockholm. Har under många somrar varit i föräldrarnas sommarställe utanför Trelleborg. Nu har brodern Mikael hand om huset men Lotta är där ofta och hälsar på.
Gör: Skådespelare och regissör.
Familj: Två barn.
Intressen: Djur, politik, matlagning, film och litteratur.
Aktuell: Som huvudperson i "Vem tror du att du är?" i SVT måndagen den 14 december och med turnéföreställningen "Povels naturbarn" med brodern Mikael Ramel och Backa Hans Eriksson.
Gå till toppen