Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mumma – ordet, historiken och recepten

Mumma betyder gott på svenska. Gott – ja, till och med nödvändigt – tycker många det är med mumma till jul.

Bild: Foto: Peter Frennesson
En stor kanna med skummande mumma till den feta och salta maten: söt eller mindre söt, kanske med lätt beska, eventuellt kryddad med lite kardemumma. Ibland godtemplaroskyldig, stundom lömskt rusande. Men alltid mörk och alltid ohyggligt fradgande.
Nuförtiden blandas mumma på färdiga ingredienser där nästan alltid porter, sockerdricka och madeira, portvin eller sherry ingår.
Men mumma var från början ett mycket mörkt, tjockt och kryddat öl, som var en specialitet i staden Braunschweig i tyska Niedersachsen mellan Hannover och Wolfsburg. Inget recept finns bevarat och ingen vet vad ordet betyder.
Den importerades till Sverige redan på 1500-talet, det vet vi genom ärkebiskop Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken”, och den mörka, tjocka och alkoholstarka Braunschweigmumman dracks i högreståndshem. Enligt etnologen Jan-Öyvind Swahn, som i ”Stora Julboken” skrivit om bland annat mumma, visste biskopen att berätta att mogen mumma var bra mot gubbsjuka, medan omogen dito hade motsatt verkan och ideligen drev mummakonsumenten till blåstömning.
Mumma kom helt ur modet redan på Karl XII:s tid. På 1900-talet fick mumman en renässans, men då inte som en färdig brygd utan som en mix med porter, sockerdricka, sprit och kryddor. Och då framförallt till jul.
– Vi gör mumma varje jul här på restaurangen, säger Marie Pieplow på Årstiderna i Malmö. Men nuförtiden verkar det som om folk uppskattar och väljer något av de många goda julöl som finns numera.
Mumma kan vara nästan vad som helst om det finns en mörk ölbas i botten på mummakruset. Man kan tillsätta ljust öl, sockerdricka, mousserande vin, gin, konjak ...
Men mumman kan också vara barn- och körvänlig: julmust med en skvätt porter och en slatt sockerdricka i. Om man nu inte slår konjak i julmusten, vilket somliga tycker blir en utmärkt mumma.
– Det var nog inte så man hoppades när man i början av 1900-talet skapade julmusten som ett led i kampen mot dryckenskapen, säger Jan-Öyvind Swahn, som själv föredrar ett gott tyskt öl framför mumma.

FAKTA/Vad är det?

Mumma i betydelsen mums är ett ljudhärmande ord som redan August Blanche använde i mitten av 1800-talet.
Mumma var ett ord som förr användes för förklädnad.
Mumma kan också vara ett verb med betydelsen mumla, tala otydligt.
... allt enligt Svenska
Akademiens ordbok
Årstidernas mumma
Cirka 1 liter:
1 flaska porter
1 flaska god lager
1 flaska sockerdricka (eller fruktsoda)
4 cl gin
4 cl portvin
Jan-Öyvind Swahns mumma
Drygt 1,5 liter:
2 flaskor starköl
2 flaskor porter
en halv flaska sockerdricka
ett vinglas madeira eller sherry
15 krossade kardemummakärnor
Låt först kardemummakärnorna dra en stund i sockerdrickan innan de övriga kylda ingredienserna försiktigt slås över.
En lite sötare Swahn-mumma
Knappt 2 liter:
2 flaskor julmust
1 flaska sockerdricka
1 glas söt vermouth
1 litet glas konjak
1 flaska sött dessertvin av frukt
Lyxmumma enligt Jan-Öyvind Swahn
Lika delar porter och söt champagne. Slå ihop försiktigt – det skummar något makalöst!
Gå till toppen