Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags att fylla ut vallgraven

Funderingarna började när Lund ville bli kulturhuvudstad, skriver Lundabon Eskil Fagerström.

Ansökningsprocessen fick ny fart på Lunds mest välrepeterade klagosång. Varför har vi ingen stadsteater värd namnet? Varför har Lund inget ballt klubbliv? Varför ingen opera? Varför ingen dansensemble?
Gradvis började ett svar ta form. Åtminstone i mitt huvud. För Lund har faktiskt allt det där. Det är bara det att det ligger i Malmö.
Det går att vända på resonemanget. Malmö har gott om framstående nanoforskning, materialvetenskap och mobilteknologi. Och campusområdet ligger bara tjugo kilometer norr om Gustav Adolfs torg.
Tar man dessutom med de tunga investeringarna i infrastruktur, samordningen av vården, utökat samarbete mellan högskolorna och arbetskraftens rörlighet i beräkningen – ja, då kanske det är dags för oss att göra upp med bilden av två separata städer.
Det finns andra städer med större geografisk utbredning och större skillnader än Malmö–Lund, men som ändå ses som en självklar enhet. Det är 22 kilometer från Svågertorp till Ideon, 19 kilometer från Mölndal till Angered och hela 33 kilometer från Huddinge till Täby.
Kort sagt: det är hög tid att börja fylla igen den mentala vallgrav som många Malmö- och Lundabor fortfarande bär med sig.
Några av argumenten, skeendena och trenderna som talar för att det är så kommer vi att presentera i Sydsvenskan under julhelgen.
Gå till toppen