Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nya avslöjanden ger inte Donald Boström rätt

I helgen visade Israels TV2 ett reportage där Yehuda Hiss, chefspatolog och tidigare högste ansvarige för landets rättsmedicinska center Abu Kabir, erkänner att han utan släktingars medgivande tagit organ från döda israeler.

Intervjun med Hiss gjordes för nio år sedan men idag bekräftar israelisk militär att organstölder förekommit där hornhinnor, hjärtklaffar, hud och ben tagits från döda israeler (civila såväl som militärer), palestinier och gästarbetare.
Detta verkar ge Aftonbladet och Donald Boström rätt till hälften när han i en uppmärksammad artikel i somras menade att Israel stjäl organ från palestinier som man sedan dödar. I gårdagens Aftonbladet beklagar kulturchefen Åsa Linderborg att hon inte ”gjort än tydligare att israeliska armén inte skjuter palestinier i syfte att stjäla organ”, men det var ju just den indiciekedjan Boström målade upp: organbrist i USA och Israel, organstöld i Israel, dödade och uppsprättade palestinier i Gaza.
Det var denna försåtlighet som fick mig att kritisera Aftonbladet (Sydsvenskan 26.8). Aftonbladet borde inte ha publicerat en text där Israel anklagas för mord och organstöld utan att ens försöka ta reda på om anklagelserna kan vara sanna. Boströms enda ”bevis” var ett sjutton år gammalt fall han bevittnat där en palestinsk familj misstänkte att deras son dödats efter att ha blivit av med organ.
Sakläget redan då var att det fanns en hel del fakta att presentera, och då tänker jag inte på den nu offentliggjorda intervjun med Hiss. I tio år hade israelisk press rapporterat om anklagelser mot Hiss och Abu Kabir för organstöld. År 2002 lämnades en lista med 83 fall till Israels högsta domstol, och några år senare erkände Hiss oegentligheter i 125 fall där organ tagits utan medgivande. Domstolen vägrade dock gå de anhöriga till mötes och Hiss har bara ”straffats” genom att förlora sin post som chef för Abu Kabir, men har fått fortsätta som chefsrättsläkare.
När Aftonbladet publicerade Boströms artikel visste man – eller borde vetat – att organstöld förekommer i Israel, och att även palestinier skändas. Men att palestinier dödas för att Israel skulle komma åt deras organ?
Ingenting tyder på att Hiss skulle gjort skillnad mellan sina offer, mellan israeler och palestinier, och att hans kriminella handlingar därmed skulle varit en del i Israels krigföring. Snarare tycker jag det verkar som att Hiss är en man med en helt egen uppfattning om vad som är rätt och fel: att ta organ från döda människor är rätt eftersom det gör det möjligt att hjälpa människor som lever.
Har han fortsatt med sin kriminella hantering? Är flera inblandade, kanske hela Abu Kabir, och armén? Det vet vi inget om, ännu. Israels hälsoministerium påstår att de kriminella organstölderna upphört sedan länge och att inget olagligt skett de senaste tio åren. Det kan man välja att tro på eller ej, men en tidning kan inte nöja sig med att bara återge misstankar. Lika fel som det är att avfärda kritik av Israel som antisemitism, lika fel är det att sprida rykten om att Israel dödar för att plundra offren på organ.
Gå till toppen